ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα στις 2 Φεβρουαρίου 2022, η Επιτροπή ενέκρινε το taxonomy, ως συμπληρωματικό κατ’ εξουσιοδότηση νόμο για το κλίμα που περιλαμβάνει, υπό αυστηρούς όρους, συγκεκριμένες δραστηριότητες πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον κατάλογο των οικονομικών δραστηριοτήτων για τη μετάβαση της ΕΕ.
Τα κριτήρια για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας είναι σύμφωνα με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της μετάβασης από τα στερεά ή υγρά ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα τη Συμπληρωματική Πράξη για το Κλίμα για taxonomy, για τον μετριασμό και την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής που καλύπτει ορισμένες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας. Το Σώμα των Επιτρόπων κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το κείμενο, το οποίο θα εγκριθεί επισήμως μόλις οι μεταφράσεις είναι διαθέσιμες σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται απαιτούνται πολλές ιδιωτικές επενδύσεις για να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.
Στόχος του taxonomy της ΕΕ είναι να καθοδηγήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες που απαιτούνται για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.
Το taxonomy δεν καθορίζει εάν μια συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι ή όχι μέρος του ενεργειακού μίγματος του κάθε κράτους μέλους. Ο στόχος είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση, αξιοποιώντας όλες τις πιθανές λύσεις που θα βοηθήσουν ώστε να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές συμβουλές και την τρέχουσα τεχνολογική πρόοδο, η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει ρόλος για τις ιδιωτικές επενδύσεις σε αέριο και πυρηνικές δραστηριότητες κατά τη μετάβαση.
Οι επιλεγμένες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας συνάδουν με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και θα επιτρέψουν να επιταχύνουμε τη μετάβαση από πιο ρυπογόνες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή άνθρακα, προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, βασισμένο κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρει η Κομισιόν.
Ειδικότερα, ο σημερινός Συμπληρωματικός Κατ’ εξουσιοδότηση νόμος για το κλίμα:
– Εισάγει πρόσθετες οικονομικές δραστηριότητες από τον ενεργειακό τομέα στην Ταξινόμηση της ΕΕ. Το κείμενο ορίζει σαφείς και αυστηρούς όρους, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 του κανονισμού ταξινόμησης, υπό τους οποίους ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αερίου μπορούν να προστεθούν ως μεταβατικές δραστηριότητες σε εκείνες που ήδη καλύπτονται από την πρώτη κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τον μετριασμό και την προσαρμογή του κλίματος, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Αυτοί οι αυστηροί όροι είναι: τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για την πυρηνική ενέργεια, να συμβάλουν στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Για την πυρηνική ενέργεια, ότι πληροί τις απαιτήσεις πυρηνικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας και για το αέριο, ότι συμβάλλει στη μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες ισχύουν ειδικότεροι πρόσθετοι όροι και προσδιορίζονται στη σημερινή Συμπληρωματική Κατ’ εξουσιοδότηση Νόμο.
– Εισάγει συγκεκριμένες απαιτήσεις γνωστοποίησης για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας. Για να διασφαλίσει τη διαφάνεια, η Επιτροπή τροποποίησε σήμερα τον νόμο περί γνωστοποιήσεων ταξινομίας, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να προσδιορίζουν ποιες επενδυτικές ευκαιρίες περιλαμβάνουν δραστηριότητες αερίου ή πυρηνικής ενέργειας και να κάνουν συνειδητές επιλογές.
Το κείμενο της συμπληρωματικής κατ’ εξουσιοδότηση πράξης ακολουθεί τις διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων με την ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Η Επιτροπή άκουσε επίσης σχόλια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το θέμα. Η Επιτροπή εξέτασε προσεκτικά τα στοιχεία που έλαβε από αυτές τις ομάδες και τα έλαβε υπόψη στο κείμενο που παρουσιάστηκε σήμερα. Για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα της ανατροφοδότησης, εισήχθησαν στοχευμένες προσαρμογές στα τεχνικά κριτήρια ελέγχου και στις απαιτήσεις γνωστοποιήσεων για να ενισχυθεί η σαφήνεια και η χρηστικότητά τους.
Ο Valdis Dombrovskis, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία που λειτουργεί για τους Ανθρώπους, δήλωσε: «Η αποστολή και η υποχρέωσή μας είναι η κλιματική ουδετερότητα. Πρέπει να δράσουμε τώρα αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας για το 2030 και το 2050. Η σημερινή κατ’ εξουσιοδότηση πράξη αφορά τη συνοδεία της οικονομίας της ΕΕ στην ενεργειακή μετάβαση, μια δίκαιη μετάβαση, ως γέφυρα προς ένα σύστημα πράσινης ενέργειας που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα επιταχύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις που χρειαζόμαστε, ειδικά αυτή τη δεκαετία. Με τους σημερινούς νέους κανόνες, ενισχύουμε επίσης τη διαφάνεια και τη γνωστοποίηση πληροφοριών, έτσι ώστε οι επενδυτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, αποφεύγοντας έτσι οποιαδήποτε πράσινη πλύση».
Η Mairead McGuinness, Επίτροπος αρμόδια για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε: «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να φτάσουμε εκεί. Η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στη μετάβαση είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα. Σήμερα θέτουμε αυστηρούς όρους για να βοηθήσουμε στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης για τη στήριξη αυτής της μετάβασης, μακριά από πιο επιβλαβείς πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας. Και ενισχύουμε τη διαφάνεια της αγοράς, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να εντοπίζουν εύκολα τις δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας σε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις».