Eνημερωμένους στόχους για το κλίμα, ενέκρινε το υπουργικό της συμβούλιο στην Ινδία θέτοντας  στόχο για μηδενικές εκπομπές το 2070 και τη μείωση   των εκπομπών κατά 45% έως το 2030, εν όψει της COP27 αργότερα φέτος.

Φιλοδοξία της Ινδίας είναι να εγκαταστήσει 450 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 στόχος που κάνει τη χώρα ελκυστική στους  επενδυτές που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες – ιδιαίτερα την ηλιακή ενέργεια.

1

Η ινδική κυβέρνηση εισήγαγε επίσης το νομοσχέδιο για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, προτείνοντας να επιβληθεί η χρήση βιομάζας, πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας για ενέργεια και πρώτη ύλη. Ωστόσο, η υλοποίηση αυτών των στόχων θα «εξαρτηθεί» από τις επενδύσεις, είπε η κυβέρνηση, ζητώντας το «το δέον μερίδιό της» από τις διεθνείς ροές κεφαλαίων.

Οι τιμές της ενέργειας των ΑΠΕ πέφτουν και πλέον οι ΑΠΕ είναι πλέον φθηνότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ανέβασε τις τιμές του εισαγόμενου άνθρακα και φυσικού αερίου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, όπως η αποθήκευση μπαταριών και η αντλούμενη υδροηλεκτρική ενέργεια, έχουν γίνει φθηνότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας όλο το εικοσιτετράωρο.

Πράσινο υδρογόνο

Η Ινδία έχει στόχο 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως χωρητικότητας πράσινου υδρογόνου έως το 2030.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις πράσινου υδρογόνου περιλαμβάνουν:

Στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η ινδική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ACME υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την πολιτειακή κυβέρνηση της Καρνατάκα για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και πράσινου υδρογόνου που θα παράγει 1,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2027.
Τον Ιούνιο, ο γαλλικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies ανακοίνωσε άλλη μια συνεργασία με τη θυγατρική Adani Group Adani New Industries για να επενδύσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Τον Απρίλιο, η ινδική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ReNew Power ανακοίνωσε μια κοινοπραξία με την κρατική εταιρεία Indian Oil Corporation και τη μηχανική και κατασκευαστική εταιρεία Larsen & Toubro για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.