ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα 2 τρις δολάρια θα φτάσουν φέτος οι επενδύσεις παγκοσμίως σε τεχνολογία και υποδομές καθαρής ενέργειας, διπλάσιες από τα ποσά που επενδύονται στα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά το 2024, ανέφερε ο IEA στην ετήσια έκθεσή του για τις παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια.
Περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια πρόκειται να διατεθούν σε καθαρές τεχνολογίες – συμπεριλαμβανομένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτρικών οχημάτων, πυρηνικής ενέργειας, δικτύων, αποθήκευσης, καυσίμων χαμηλών εκπομπών, βελτιώσεων απόδοσης και αντλιών θερμότητας – με τα υπόλοιπα να κατευθύνονται στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα.
Οι συνδυασμένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα ξεπέρασαν το ποσό που δαπανήθηκε για ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά το 2023.
«Για κάθε δολάριο που διατίθεται σήμερα για ορυκτά καύσιμα, σχεδόν δύο δολάρια επενδύονται σε καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol.
“Η αύξηση των δαπανών για καθαρή ενέργεια υποστηρίζεται από ισχυρά οικονομικά στοιχεία, συνεχείς μειώσεις κόστους και από προβληματισμούς για την ενεργειακή ασφάλεια”, πρόσθεσε.
Η Κίνα επενδύει 675 εκ. ευρώ
Η Κίνα πρόκειται να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια το 2024 με εκτιμώμενα 675 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ευρώπη πρόκειται να αντιπροσωπεύει τα 370 δισεκατομμύρια δολάρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες 315 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι περισσότερες δαπάνες επικεντρώνονται στα ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τις επενδύσεις να αυξηθούν στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 λόγω της πτώσης των τιμών των ηλιακών μονάδων.
Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% το 2024 στα 570 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από παρόμοια άνοδο το 2023. Σε αυτήν ηγήθηκαν κυρίως εθνικές εταιρείες πετρελαίου στη Μέση Ανατολή και την Ασία, αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις στις ενεργειακές επενδύσεις σε μέρη του κόσμου, όπως οι αναδυόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός Κίνας, πρόσθεσε.
Η Ευρώπη
Όπως αναφέρει η έκθεση η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεχωρίζει ως μία από τις περιοχές που έχουν τις υψηλότερες αναλογίες επενδύσεων καθαρής ενέργειας προς ορυκτά καύσιμα: δαπανά περισσότερα από 10 USD σε καθαρή ενέργεια για κάθε 1 USD που επενδύεται σε ορυκτά καύσιμα. .
Το 2023, οι επενδύσεις στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθαν σε σχεδόν 110 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση άνω του 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αν και το κόστος του κεφαλαίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει σημειώσει ελαφρά άνοδο λόγω της αλυσίδας εφοδιασμού και των πληθωριστικών πιέσεων, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές παραμένουν πολύ ανταγωνιστικές ως προς το κόστος. Η Δανία και η Γερμανία παραμένουν στην πρώτη γραμμή του τομέα της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις κερδοφορίας. Η Ισπανία ηγήθηκε της αύξησης της υιοθέτησης ηλιακής ενέργειας και είδε τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας να πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ σε περιόδους υψηλής ηλιακής παραγωγής – φέρνοντας ορισμένα οφέλη για τους καταναλωτές αλλά και προειδοποιητικό σημάδι για ορισμένες ροές εσόδων από επενδυτές και προοπτικές για μελλοντικές επενδύσεις.
Η καλή ισορροπία επενδύσεων μεταξύ παραγωγής, δικτύων, αποθήκευσης και ευελιξίας από την πλευρά της ζήτησης είναι το κλειδί. Οι επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% το 2023, φθάνοντας σχεδόν τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, μια πολύ θετική εξέλιξη που αντανακλά την ανάγκη για περισσότερη διασύνδεση με το δίκτυο, ειδικά για τη διευκόλυνση των ροών ενέργειας στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.
Εν τω μεταξύ, υπήρξε επίσης συνεχής αύξηση στις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι οποίες έφθασαν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023. Οι επενδύσεις σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έφθασαν σχεδόν τα 7 δισεκατομμύρια, ενώ η Ευρώπη πρόσθεσε περισσότερα από 50 bcm/έτος επιπλέον ικανότητα εισαγωγής LNG σε απομάκρυνση από το ρωσικό αέριο, κυρίως μέσω των πλωτών μονάδων επαναεριοποίησης αποθήκευσης (FSRU). Οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν αποκτήσει ή μισθώσει FSRU.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στόχο να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, και να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Παράλληλα με μια σειρά πολιτικών και στόχων που εστιάζονται στην αυξημένη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση, δίνεται επίσης έμφαση στην ποικιλομορφία και την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού καθαρής ενέργειας, τόσο για την κατασκευή όσο και για κρίσιμα ορυκτά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον νόμο για το Net Zero Industry Act τον Ιούνιο του 2024, για να ενισχύσει την παραγωγή καθαρών τεχνολογιών, με στόχο την κάλυψη του 40% των αναγκών ανάπτυξης της ΕΕ έως το 2030 και τη μείωση της σημερινής εξάρτησης από τις εισαγωγές. Οι συνολικές τάσεις επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τους στόχους της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος