Δεν μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης της κλιματικής κρίσης αν δεν ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και δημιουργηθεί μια πραγματική ένωση κεφαλαίων, σημείωσε πριν από λίγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ο Γιάννης Στουρνάρας, στο The Seventh Sustainability Summit του Economist.

“Για την ευρωπαϊκή οικονομία και ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ δε θα υπάρξει οριστική απάντηση στις νέες μεγάλες προκλήσεις με τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης χωρίς ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και δημιουργία μιας πραγματικής Ένωσης των αγορών κεφαλαίων. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες στη ζώνη του Ευρώ για να προχωρήσουν όλα αυτά μαζί.

Η Ένωση των αγορών κεφαλαίων είναι ήδη έτοιμη να προχωρήσει όπως και οι προτάσεις της Επιτροπής για τη διαχείριση των τραπεζικών κρίσεων και το Ευρωπαϊκό Σύστημα εγγύησης καταθέσεων”, σημείωσε.

“Ο ρυθμός και το μέγεθος της χρηματοδότησης για έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή παραμένουν αρκετά κάτω από αυτό που χρειάζεται.

Στο σημερινό απαιτητικό περιβάλλον αυτές οι προκλήσεις και αδυναμίες θα πρέπει να οδηγήσουν σε πιο αποφασιστικές ενέργειες. Οι προσπάθειές μας χρειάζεται να επιταχυνθούν τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο” σημείωσε.

Επίσης, τόνισε ότι η στόχευση για βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να είναι καταλύτης της παγκόσμιας λύσεις στις επάλληλες λύσεις που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει με όφελος για την οικονομία και την κοινωνία.

Η μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών, όπως είπε, αναμένεται να φέρει διαρθρωτικές αλλαγές, νέες θέσεις εργασίας και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως ανάπτυξη δικτύων και νέες δραστηριότητες και έργα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Πρέπει να είχαμε λάβει μέτρα χθες – Σήμερα είμαστε στο όριο

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι την τελευταία περίοδο έχουμε δει γεγονότα που μας θυμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ. “Πρέπει να είχαμε λάβει μέτρα χθες. Σήμερα είμαστε στο όριο, και τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμης σημασίας”, είπε.

Σχετικά με την Τράπεζα της Ελλάδος σημείωσε ότι ήταν από τις πρώτες τράπεζες που ασχολήθηκε και μελέτησε την κλιματική κρίση ήδη από το 2009 ενώ το Δεκέμβριο θα παρουσιάσει δύο νέες μελέτες για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη γεωργία και τις μεταφορές.

“Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών είναι σημαντικός στη διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα και τη βιωσιμότητας”, τόνισε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ευέλικτοι, είμαστε όλοι αλληλοεξαρτώμενοι και δεν ζούμε σε ένα κόσμο που μπορεί να λειτουργούμε καλά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας όλα τα δεδομένα.

Όπως εξήγησε, ο  κλιματικός κίνδυνος είναι προτεραιότητα για τις Κεντρικές Τράπεζες γιατί αποτελεί πηγή αστάθειας και ευπάθειας γιατί μπορεί να δημιουργήσουν για την οικονομία και το νομισματικό σύστημα.

Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας τα ζητήματα βιωσιμότητας στις επενδύσεις. Αν μας ενδιαφέρει η επιβίωση του πλανήτη μας πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας τα θέματα βιωσιμότητας σε κάθε επένδυσή μας. Κάθε τράπεζα πρέπει να ενδιαφέρεται για τις επιδόσεις  ESG, είπε.

Οι επενδύσεις δεν αρκούν-  Πρόβλημα η έλλειψη κοινών μεθοδολογιών

Τόνισε ότι παρά την πρόοδο που έχει γίνει στη χρηματοδότηση και την εφαρμογή κλιματικών πολιτικών τόσο η μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών όσο και η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος χρειάζονται σημαντική ενίσχυση. Οι σχετικές επενδύσεις εξακολουθούν να μην είναι επαρκείς, σημείωσε και υπάρχουν κρίσιμες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε θεσμικό επίπεδο προκειμένου να κινητοποιηθεί το τεράστιο ποσό των χρηματοδοτικών πόρων που απαιτείται.

Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στην έλλειψη κοινών μεθοδολογιών και επαρκούς διαφάνειας παρά την πρόοδο που έχει γίνει στις αξιολογήσεις της προόδου των εταιρειών στα ESG κάτι που δε βοηθάει στη δημιουργία ισχυρής ενιαίας αγοράς για τη χρηματοδότηση της βιωσιμότητας. Επιπλέον, τα πολλαπλά εθελοντικά πλαίσια αναφοράς των εκθέσεων βιωσιμότητας και η απουσία σχεδίων μετάβασης των εταιρειών,  δυσχεραίνουν την αποτελεσματική κατανομή κεφαλαίων και τη λήψη ορθών αποφάσεων για επενδύσεις και διαχείριση κινδύνων.