Στη σταδιακή απανθρακοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, συμφώνησε η Σύνοδος των G7 υπουργών Ενέργειας, με  ένα κοινό -μη δεσμευτικό- ανακοινωθέν 40 σελίδων, το οποίο θα διαβιβαστεί στους ηγέτες του G7 αλλά και του G20.

Ωστόσο, η απόφαση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές αφήνει τη δυνατότητα στις χώρες αυτές  να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα εάν τα αέρια θερμοκηπίου τους «μειωθούν», πράγμα που σημαίνει ότι εκπέμπουν λιγότερο κατά την καύση ή «να δεσμεύονται». Η τρέχουσα τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα δεν μπορεί να δεσμεύσει το 100% των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Η G7 περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αποφάσεις τους για την ενέργεια και το κλίμα συχνά απευθύνονται στην ευρύτερη ομάδα G20, η οποία μαζί παράγει το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η G20 θα συναντηθεί στο Μπαλί τον Νοέμβριο.

Τι συζητήθηκε

 Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν αυτές τις μέρες τους υπουργούς του G7, ήταν οι  ενεργειακές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά και ο ευρύτερος στόχος της σταδιακής κατάργησης της χρήσης άνθρακα και ορυκτών καυσίμων μέσα στα επόμενα χρόνια. Στο επίκεντρο της συζήτησης αν οι κλιματικοί στόχοι που προϋπήρχαν του Ουκρανικού, θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν ή να τεθούν απλώς σε δεύτερη μοίρα, καθώς η ουκρανική κρίση έχει εκτοξεύσει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, παγκοσμίως, δημιουργώντας νέα και επιτακτικά προβλήματα στα κράτη και τους λαούς.

Να αποφευχθεί το πισωγύρισμα

 Οι υπουργοί του G7 εξέτασαν  πώς θα αποφευχθεί ένα πισωγύρισμα για το περιβάλλον και το κλίμα, όταν κάποια κράτη εξετάζουν την επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα που έχουν κριθεί επιβλαβή για το περιβάλλον, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία..

Για πρώτη φορά η ομάδα του G7 συμφώνησε στον κοινό στόχο της σταδιακής κατάργησης της χρήσης άνθρακα, μολονότι ΗΠΑ και Ιαπωνία διατηρούν επιφυλάξεις. Επιπλέον, οι επτά κορυφαίες βιομηχανικές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία) συμφώνησαν στη μετάβαση σε μορφές “καθαρού” ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το 2035.

Συμφώνησαν επίσης και στην κατάργηση των επιβλαβών επιδοτήσεων που στηρίζουν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2025, καθώς και στη διάθεση 100 δις ευρώ για τη λήψη μέτρων προστασίας του κλίματος σε αδύναμες οικονομικά χώρες.