ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα 15 Νοεμβρίου είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ίσης Αμοιβής και η Věra Jourová, Αντιπρόεδρος στην Κομισιόν, για τις Αξίες και τη Διαφάνεια καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την προτεινόμενη οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών χωρίς καθυστέρηση.
Η νέα Οδηγία για τη βελτίωση της ισότητας της παρουσίας των φύλων στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια θα καθορίσει το στόχο τουλάχιστον το 40% των μη εκτελεστικών μελών του να είναι γυναίκες.
Σημειώνεται ότι οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες για ίση εργασία, με το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ να ανέρχεται στο 13%, σύμφωνα με το μέσο όρο των χωρών που δίνουν στοιχεία. Η Ελλάδα δεν δίνει σχετικά στοιχεία στην Eurostat από το 2019.
Χάσμα στις αμοιβές 13%, σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ που κερδίζει ένας άνδρας, μια γυναίκα θα βγάζει 0,87 ευρώ. Η πρόοδος είναι σταθερή, ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ αργή, με μείωση της διαφοράς κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε 10 χρόνια.
Η Věra Jourová, Αντιπρόεδρος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια και η Helena Dalli, Επίτροπος για την Ισότητα, δήλωσε εν όψει της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ίσης Αμοιβής : «Η ίση εργασία αξίζει ίση αμοιβή: αυτή είναι η θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίλυση της αδικίας του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων δεν μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή των διαρθρωτικών ανισορροπιών στην κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η Επιτροπή διπλασίασε τις προσπάθειες για την ισότητα των φύλων και τις βαθύτερες αιτίες της ανισότητας στις αμοιβές.
Βρισκόμαστε τώρα στα τελευταία βήματα για να δούμε την ισορροπία των φύλων στα εταιρικά συμβούλια να γίνεται πραγματικότητα σε ολόκληρη την ΕΕ. Έχουμε ήδη θεσπίσει νέα δικαιώματα για τις γυναίκες και τους άνδρες να έχουν περισσότερες επιλογές και να μοιράζονται καλύτερα τις ευθύνες φροντίδας και την εργασία. Και βασιζόμαστε στα κράτη μέλη να ενισχύσουν το παιχνίδι τους στην προσιτή, οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας προσχολική εκπαίδευση και μακροχρόνια φροντίδα – προϋπόθεση για τη στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.
Ωστόσο, ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ λείπει: η διαφάνεια των πληρωμών. Η διαφάνεια συμβάλλει στον τερματισμό της μεροληψίας λόγω φύλου στις αμοιβές από την αρχή και δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να επιβάλλουν το δικαίωμά τους σε ίση αμοιβή για την ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας.
Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την προτεινόμενη οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Όλοι ωφελούνται, όταν όλοι είναι ίσοι».
Ιστορικό
Εννέα στους δέκα Ευρωπαίους – γυναίκες και άνδρες – πιστεύουν ότι είναι απαράδεκτο οι γυναίκες να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας. Η πλειονότητα των ευρωπαίων εργαζομένων είναι υπέρ της δημοσίευσης των μέσων μισθών ανά τύπο εργασίας και φύλο στην εταιρεία τους. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι ένα σύμπτωμα πιο διαρθρωτικών ανισορροπιών μεταξύ ανδρών και γυναικών στις οικονομικές εκπροσώπους, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις ευθύνες οικιακής φροντίδας.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται και να υποτιμώνται σε θέσεις λήψης οικονομικών αποφάσεων. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιστημόνων, των μηχανικών και των ειδικευμένων τεχνικών εργαζομένων είναι άνδρες.
Οι γυναίκες αναλαμβάνουν δυσανάλογα τα καθήκοντα του νοικοκυριού και της παιδικής μέριμνας με το 90% του εργατικού δυναμικού της επίσημης φροντίδας να αποτελείται από γυναίκες και 7,7 εκατομμύρια γυναίκες εκτός εργασίας λόγω ευθυνών φροντίδας.
Τον Μάρτιο του 2020, η Επιτροπή δημοσίευσε τη στρατηγική της για την ισότητα των φύλων 2020-2025, η οποία καθορίζει δράσεις για την κάλυψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων.
Τον Νοέμβριο του 2020, η Επιτροπή ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης 2021-2025 για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών στην Εξωτερική Δράση.
Η πρόταση της Επιτροπής για τη διαφάνεια των αμοιβών, που εγκρίθηκε στις 4 Μαρτίου 2021, εισάγει μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες και οι άνδρες στην ΕΕ λαμβάνουν ίσες αμοιβές για ίση εργασία.
Τον Ιούνιο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για τη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων στα εταιρικά συμβούλια. Σύντομα θα γίνει δίκαιο της ΕΕ.
Η πρόταση της Επιτροπής για επαρκείς κατώτατους μισθούς για τους εργαζόμενους, που εγκρίθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2020, υποστηρίζει την ισότητα των φύλων συμβάλλοντας στη γεφύρωση του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ των φύλων και στην έξοδο των γυναικών από τη φτώχεια, καθώς περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες κερδίζουν κατώτατους μισθούς στην Ευρώπη.
Η Επιτροπή αντιμετωπίζει επίσης την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην αγορά εργασίας βελτιώνοντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζόμενων γονέων και των φροντιστών.
Η νέα οδηγία για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τέθηκε σε ισχύ στις 2 Αυγούστου 2022.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας για να εξασφαλίσει ποιοτικές, προσιτές και προσιτές υπηρεσίες φροντίδας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στρατηγική συνοδεύεται από δύο συστάσεις για τα κράτη μέλη σχετικά με την αναθεώρηση των στόχων της Βαρκελώνης για την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα και για την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή υψηλής ποιότητας μακροχρόνια φροντίδα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών