ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη βιομηχανία χάλυβα με δωρεάν δικαιώματα», δήλωσε ο Peter Liese, Γερμανός βουλευτής και επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοινοβουλίου για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS), σε δήλωση μετά από συνομιλίες με κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τον Γερμανό νομοθέτη, η πρόταση της Επιτροπής θα συνεπαγόταν «ένα πολύ μεγαλύτερο βήμα για τη βιομηχανία χάλυβα από ό,τι για άλλες βιομηχανίες», καθώς θα είχε αυστηροποιήσει το σημείο αναφοράς βάσει του οποίου υπολογίζονται τα δωρεάν δικαιώματα για τη βιομηχανία χάλυβα.
Με τη συμφωνία της Δευτέρας, το σημείο αναφοράς θα παραμείνει αμετάβλητο και η χαλυβουργία θα συνεχίσει να λαμβάνει δωρεάν δικαιώματα «τουλάχιστον μέχρι το 2032», είπε ο Liese.
Όμως, παρά αυτές τις παραχωρήσεις, οι χαλυβουργίες δε θα είναι ανεξέλεγκτες, τόνισε ο Liese, εξηγώντας ότι ο κλάδος θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωμένος να μειώνει τις εκπομπές τους σε ετήσια βάση, με το ετήσιο ανώτατο όριο στο CO2 να γίνεται όλο και πιο αυστηρό κάθε χρόνο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την αναθεώρηση της αγοράς ρύπων τον Ιούλιο του 2021, προτείνοντας τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων για τον τομέα του χάλυβα και άλλες βιομηχανίες έντασης άνθρακα, οι οποίες λαμβάνουν επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων εκπομπών τους δωρεάν.
Συμβιβασμός λόγω ενεργειακής κρίσης
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κοινή θέση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (EU-ETS) και τον επικείμενο φόρο άνθρακα στα σύνορα (CBAM) του μπλοκ μετά από συμβιβασμό μεταξύ των μεγαλύτερων μερών.
Το ETS είχε θέσει ένα όριο στις εκπομπές περίπου 10.000 μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, οι οποίες πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα ρύπων για κάθε τόνο CO2 που παράγουν. Στόχος του συστήματος ήταν να ενθαρρύνει την υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών έως ότου η ΕΕ επιτύχει τελικά τον στόχο της για μείωση των εκπομπών στο καθαρό μηδέν έως το 2050.
Όμως, με την ενεργειακή κρίση να πιέζει, οι διαπραγματευτές της ΕΕ αποφάσισαν να αμβλύνουν την πίεση στις χαλυβουργίες και σε άλλες βιομηχανίες εντάσεως ρύπων.
Η βιομηχανία αλουμινίου ήταν επίσης στη σειρά για ορισμένες παραχωρήσεις μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, βιομηχανίες όπως το αλουμίνιο, οι οποίες επηρεάζονται από τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και είναι πολύ εκτεθειμένες στον ξένο ανταγωνισμό, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν έμμεση αποζημίωση κόστους, είπε ο Liese.
«Η αποζημίωση δεν ήταν ποτέ 100%, έτσι ώστε η αποτελεσματικότητα και η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές να λειτουργούν», είπε ο Liese. «Αλλά είναι σημαντικό για αυτόν τον τομέα και άλλους συναφείς τομείς που υποφέρουν από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να αποκτήσουν προβλεψιμότητα ότι θα συνεχίσουν να αποζημιώνονται», πρόσθεσε.
Η Eurofer, η ευρωπαϊκή ένωση βιομηχανίας χάλυβα, χαιρέτισε το αποτέλεσμα των συνομιλιών, λέγοντας ότι είναι «ένα σημαντικό στοιχείο για έναν τομέα όπου απαιτούνται επενδύσεις κεφαλαίου άνω των 30 δισ. ευρώ έως το 2030 για τη μείωση των εκπομπών σύμφωνα με τους στόχους μείωσης των εκπομπών της ΕΕ».
Ωστόσο, ανέφερε ότι ο τομέας υφίσταται τρομερή πίεση για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, λέγοντας ότι «τα δωρεάν δικαιώματα για τον τομέα θα εξακολουθήσουν να μειώνονται σημαντικά λόγω της τροχιάς σταδιακής κατάργησης» που ισχύει σε τομείς που καλύπτονται από τον επερχόμενο Μηχανισμό της ΕΕ (CBAM).
«Σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος θα είναι ο σωρευτικός αντίκτυπος στον τομέα του χάλυβα, καθώς η νομοθεσία βρίσκεται επί του παρόντος υπό συζήτηση», δήλωσε η Eurofer στην EURACTIV σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Noval Property: Έκτη περίοδος εκτοκισμού πράσινου ομολογιακού
- Ισραήλ: Θα εφεσιβάλει την απόφαση για τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΟΗΕ: Έχει αρχίσει να προσαρμόζει τις επιχειρήσεις του στη «νέα κατάσταση» μετά την κατάπαυση πυρός
- Ισπανία: Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Αλικάντε – Τρεις νεκροί μέχρι στιγμής