ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση μας απασχολεί όλους, η μείωση των εκπομπών γίνεται ευθύνη όλων μας. Ο Ευάγγελος Μπέης επικεφαλής της Blue Marble εγκαινιάζει μια υπηρεσία, που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συμβάλουν στην ισοστάθμιση του ανθρακικού αποτυπώματος των προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν.
Την υπηρεσία αυτή μπορεί να την προσφέρει, η Blue Marble χάρη στην Εθελοντική Αγορά Άνθρακα ένα νέο εργαλείο, που αυξάνει τις δυνατότητες χρηματοδότησης των δράσεων μείωσης των εκπομπών.
Πλέον προϊόντα και υπηρεσίες επιχειρήσεων που μετρούν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και έχουν κάνει κάθε προσπάθεια να το μειώσουν, μπορούν μέσω της Blue Marble να το μειώσουν περαιτέρω, με την εθελοντική προσφορά των καταναλωτών.
Ο κ. Μπέης μιλώντας στο mononews.gr, μας εξηγεί την καινοτόμα αυτή υπηρεσία, αλλά και όλη τη λειτουργία της Εθελοντικής Αγοράς Άνθρακα, και πώς μπορεί να συμβάλει στο δρόμο για μηδενικές εκπομπές.
Ακολουθεί η συνέντευξη
Πώς μπορούν οι καταναλωτές να ισοσταθμίσουν το ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουν, εφ’ όσον επιθυμούν;
Οι καταναλωτές δεν είχαν έως τώρα αυτή την δυνατότητα, αλλά και δεν είναι ενήμεροι για το ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων και υπηρεσιών που απολαμβάνουν στην καθημερινότητα τους.
Ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχουν οικειοθελώς στην διαδικασία ισοστάθμισης είναι η σωστή ενημέρωση και ορθή αντίληψη του μεγέθους και της επίπτωσης στο ζήτημα της Κλιματικής Κρίσης.
Παράλληλα, θα πρέπει να τους δοθεί η ενημέρωση ότι έχουν την δυνατότητα να ισοσταθμίσουν το μερίδιο που τους αναλογεί, εφ’ όσον επιθυμούν, με ένα κόστος που είναι ασήμαντο σε σύγκριση με την τιμή των προϊόντων και υπηρεσιών που απολαμβάνουν, δημιουργώντας την αξία της πιστοποιημένης ισοστάθμισης ρύπων σήμερα.
Αυτή την υπηρεσία ισοστάθμισης ανθρακικού αποτυπώματος προσφέρει πλέον η Blue Marble Disruptive Technologies με την άρτια τεχνολογική υποστήριξη και με βάση τα κορυφαία προγράμματα επιβράβευσης καταναλωτών της Warply.
Και το κάνει μέσω της Εθελοντικής Αγοράς Άνθρακα και των τεμαχισμένων ανά προϊόν πιστώσεων άνθρακα, των voluntary carbon credits που μπορεί να εκδώσει.
Αυτό που προσφέρει λοιπόν στις επιχειρήσεις, που ήδη έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, είναι πιστοποιεί και να εκδίδει voluntary carbon credits τα οποία μπορεί να τα τεμαχίζει (tokenized) ανά προϊόν ή υπηρεσία, και μετά μπορεί να «αγοράζει» ο καταναλωτής αυτό που αντιστοιχεί στο προϊόν ή υπηρεσία που καταναλώνει.
Έναντι του ανάλογου τιμήματος, ο καταναλωτής, μπορεί μαζί με την υπηρεσία ή προϊόν να πληρώσει αν θέλει το τίμημα για τα voluntary carbon credits που αντιστοιχούν στο προϊόν που κατανάλωσε, χρηματοδοτώντας έτσι δράσεις για ακόμη λιγότερες εκπομπές.
Μπορούν να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις; Είναι βέβαιο ότι η εθελοντικη συμμετοχή του καταναλωτή καταλήγει στη μείωση εκπομπών;
Η υπηρεσία προσφέρεται μόνο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες επιχειρήσεων που φέρουν επακριβή υπολογισμό ανθρακικού αποτυπώματος. Η Blue Marble δεν λειτουργεί κατά προσέγγιση.
Βάσει επακριβούς carbon audit, υπολογίζει το ανθρακικό αποτύπωμα που αναλογεί στον καταναλωτή από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που κατανάλωσε και του προσφέρει την δυνατότητα να το ισοσταθμίσει με μια ελάχιστη χρέωση στον λογαριασμό του. Αυτή η χρέωση χρηματοδοτεί ένα περιβαλλοντικό έργο το οποίο αφαιρεί πιστοποιημένα από την ατμόσφαιρα ισοβαρές ανθρακικό αποτύπωμα σε τρέχοντα χρόνο. Είναι η πρώτη φορά τίθεται στην διάθεση του Έλληνα καταναλωτή κλάσμα πιστοποιημένου Voluntary Carbon Credit.
Ως εκ τούτου η υπηρεσία δεν απαλλάσσει γενικά από εκπομπές αλλά τις συγκεκριμένες εκπομπές που δημιουργούνται από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που απολαμβάνουμε ως καταναλωτές.
Η Blue Marble μπορεί να το κάνει αυτό με αξιοπιστία, γιατί είναι διαπιστευμένη από το Gold Standard Foundation, τον Ελβετικό Φορέα Πιστοποίησης (Μέτρησης, Αναφοράς και Επαλήθευσης), για τη διαχείριση πιστοποιημένων VCC που εκδίδονται σύμφωνα με την Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC) και πιστοποιούν την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ( SDG) του ΟΗΕ, και την ανάπτυξη έργων στην ελληνική επικράτεια που δημιουργούν διεθνώς πιστοποιημένα VCC.
Σε συνεργασία με τις σημαντικές επιχειρήσεις της Ελληνικής οικονομίας που υλοποιούν ήδη επενδύσεις στην μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος και είναι ώριμες να μεταβούν στην ισοστάθμιση, προσκαλούμε τους καταναλωτές να συμμετάσχουν στην διαδικασία εφ’ όσον επιθυμούν, με διαφανή ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές δράσεις στις οποίες συνεισφέρουν οικειοθελώς.
Η Blue Marble εκδημοκρατίζει την διαδικασία επίτευξης του net-zero καθώς μέσω της τεχνολογικής της υποδομής επιτρέπει την δίκαιη συμμετοχή όλων μας, απαλείφοντας ταυτόχρονα το εκτεταμένο φαινόμενο του “greenwashing” που έχει παρεισφρήσει δυναμικά και στην Ελληνική αγορά.
Θα θέλατε να αναφερθείτε σε ορισμένες διεθνείς πρακτικές και σε αντίστοιχα εγχώρια παραδείγματα; Πώς εγκαινιάζετε την υπηρεσία στην ελληνική αγορά;
Παράδειγμα της διεθνούς πρακτικής αποτελεί η οικειοθελής ισοστάθμιση ρύπων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και συγκεκριμένα στα αεροπορικά εισιτήρια. Όπως μπορεί να έχετε παρατηρήσει, κάθε διεθνής αεροπορική πτήση αναγράφει το ανθρακικό αποτύπωμα του επιβάτη και ορισμένες προσφέρουν την δυνατότητα αγοράς του «green» εισιτηρίου που συμπεριλαμβάνει το κόστος του carbon offsetting.
Εγχώριο παράδειγμα αποτελεί ο ξενοδοχειακός κλάδος και ο τομέας της εστίασης που πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Έτερο παράδειγμα αποτελούν οι παροχές ηλεκτρικής ενέργειας που, παρά την διεισδυτικότητα των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, φέρουν ένα μεσοσταθμικό αποτύπωμα 400 g CO2/kWh, ή ακόμα και οι «άυλες» υπηρεσίες τηλεφωνίας και στοιχηματισμού για τις οποίες ο καταναλωτής δεν έχει την πραγματική αίσθηση του ανθρακικού βάρους που δημιουργεί ο ίδιος με την χρήση τους, πολλώ μάλλον την δυνατότητα να το μηδενίσει.
Κυρίαρχο παράδειγμα στην συνείδηση κάθε πολίτη είναι η κατανάλωση καυσίμων στα αυτοκίνητα. Ένα απλό γέμισμα αυτοκινήτου με 40 λίτρα diesel θα προσθέσει αναπόφευκτα 105 κιλά CO2 στην ατμόσφαιρα, ή και παραπάνω αν συνυπολογίσουμε την παλαιότητα του οχήματος.
Ίσως ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχθούμε το μερίδιο που αναλογεί σε εμάς ως καταναλωτές και να ισοσταθμίσουμε εμείς τα εξής 40 λίτρα καυσίμου που εμείς καταναλώνουμε. Το κόστος μας, εφ’ όσον επιθυμούμε να ισοσταθμίσουμε, είναι χαμηλότερο από την διαφορά της τιμής απλού και premium καυσίμου.
Η Blue Marble δίνει αυτή την ευκαιρία στους καταναλωτές, υπολογίζοντας επακριβώς το ανθρακικό αποτύπωμα των καυσίμων που αγοράζουν και προσφέροντας την δυνατότητα ισοστάθμισης κατά την στιγμή της αγοράς με πλήρη αναφορά της πιστοποιημένης περιβαλλοντικής δράσης που δημιουργεί αυτή την ισοστάθμιση. Για να είμαστε ξεκάθαροι, αυτή η ισοστάθμιση προς το παρόν δεν καταγράφεται στο Scope 3 των πετρελαϊκών επιχειρήσεων. Καταγράφεται όμως στο περιβάλλον, στο Scope 1 των επιχειρήσεων που καταναλώνουν καύσιμα, και στην συνείδηση του κάθε πολίτη.
Στα εγκαίνια της υπηρεσίας ισοσταθμίζουμε σημειολογικά το ανθρακικό αποτύπωμα του event Athens Sustainability Forum 2023 που διοργανώνει η Global Sustain στις 6 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Κάθε δράση μας, ακόμα και η πλέον ευυπόληπτη που φέρει ως επίκεντρο την Βιωσιμότητα, φέρει το ανθρακικό της αποτύπωμα. Διεθνείς επισκέπτες, ξενοδοχειακές διαμονές, μετακινήσεις από και προς τον χώρο του συνεδρίου, καταναλώσεις ενέργειας, και λοιπές παράμετροι καθ’ όλη την διάρκεια του συνεδρίου υπολογίζονται ως προς το επακριβές ανθρακικό τους αποτύπωμα το οποίο ισοσταθμίζουμε υποστηρίζοντας το 1ο συνεδρίο με μηδενικές καθαρές εκπομπές (carbon neutral) στην Ελλάδα.
Η Εθελοντική Αγορά Άνθρακα είναι ένα νέο σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης. Πείτε μας λίγο για τη λειτουργία της.
Σε αντίθεση με τις αγορές συμμόρφωσης, όπως το EU ETS, που εποπτεύονται από ρυθμιστικές αρχές και προσφέρουν «Δικαιώματα Ρύπων», η εθελοντική αγορά (Voluntary Carbon Market) λειτουργεί ως σύστημα επιδότησης δράσεων που έχουν θετική επίπτωση στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, και συγκεκριμένα στη μείωση των εκπομπών ή την απομάκρυνση από την ατμόσφαιρα των αερίων του θερμοκηπίου (GHG) όπως προσμετρούνται σε ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα.
Το VCM είναι το σημείο συναλλαγής Voluntary Carbon Credits (VCC), των τίτλων δηλαδή που αντιπροσωπεύουν τη μείωση ή την απομάκρυνση ενός τόνου CO2 στην ατμόσφαιρα.
Αγοραστής, των τίτλων αυτών, μπορεί να είναι μια επιχείρηση που έχει προβεί σε ενέργειες μείωσης του ανθρακικού της αποτυπώματος πλην όμως απέχει από τον εκμηδενισμό και αγοράζει VCCs για την πλήρη ισοστάθμιση των ρύπων της. Αντίστοιχα, πωλητής τίτλων, είναι ένας φορέας που αναπτύσσει ένα έργο μείωσης CO2 στην ατμόσφαιρα και ως εκ τούτου δημιουργεί VCCs, τα οποία μπορεί να τα διαθέσει προς πώληση ώστε να χρηματοδοτήσει το έργο του με το αντίτιμο.
O ρόλος του VCM και συγκεκριμένα των VCCs είναι να ισοσταθμίζουν τους εκπεμπόμενους ρύπους έναντι αντιτίμου που χρησιμοποιείται αυστηρά για τη μείωση ή απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα. Δηλαδή, μια εταιρεία αφού αρχικά επενδύσει για να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μείωσης επενδύοντας σε δράσεις άλλων φορέων που μειώνουν τους ρύπους.
Τι είδους έργα μπορούν να ενταχθούν στα Voluntary Carbon Markets και να δημιουργήσουν Carbon Credits;
Υπάρχουν δύο κεντρικές κατηγορίες έργων που μπορούν να δημιουργήσουν Voluntary Carbon Credits τα οποία διατίθενται στο Voluntary Carbon Market:
Τα έργα που αποσκοπούν στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων και τα έργα που αποσκοπούν στην απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα πέρα από τις φυσικές διαδικασίες απορρόφησης.
Για παράδειγμα, τα έργα παραγωγής καθαρής ενέργειας με τα οποία υποκαθίσταται η κατανάλωση ενέργειας από υδρογονάνθρακες (μείωση εκπεμπόμενων ρύπων) και τα έργα ανάπτυξης πρόσθετων δασικών περιοχών με ολοκλήρωση φυσικού κύκλου άνθρακα μέσω αναερόβιας πυρόλυσης με τα οποία απομακρύνεται μόνιμα CO2 από την ατμόσφαιρα.
Αμφότερες οι κατηγορίες δημιουργούν ιδιαίτερες ευκαιρίες στις επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Ποιοι πιστοποιούν τα έργα για να ενταχθούν στο VCM;
Υπάρχουν διεθνείς φορείς που κάνουν μετρήσεις, αναφορές και πιστοποιήσεις (Measurement, Reporting & Verification – “MRV”) στα έργα από τα οποία εκδίδονται Voluntary Carbon Credits. Ορισμένοι από αυτούς τους φορείς έχουν παράλληλα το δικαίωμα να πιστοποιούν και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) των Ηνωμένων Εθνών. Κάθε φορέας ακολουθεί τα δικά του standards και την δική του μεθοδολογία μέτρησης, αναφοράς και αποτίμησης των Voluntary Carbon Credits.
H Gold Standard που εδρεύει στην Ελβετία και είναι φορέας πιστοποίησης ύψιστου κύρους, η VERRA που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ο μεγαλύτερος σε όγκο φορέα πιστοποίησης, και η Φιλανδική Puro που εξειδικεύεται σε συγκεκριμένη μεθοδολογία αφαίρεσης άνθρακα είναι τρία παραδείγματα φορέων.
Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί ένα έργο για να μπορεί να ενταχθεί στην αγορά;
Για να πληροί τις προϋποθέσεις έκδοσης πιστοποιημένων VCCs, ένα έργο πρέπει κατ’ αρχή να αποδείξει ότι υπερβαίνει αυτό που απαιτείται από τη νομοθεσία ή τις δυνάμεις της αγοράς. Θα πρέπει δηλαδή να είναι «οριακό» ή επιπρόσθετο των υφιστάμενων δραστηριοτήτων μείωσης του Εθνικού προϋπολογισμού άνθρακα. Δηλαδή, να αποδεικνύεται ότι το έργο συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών GHG ή στη δέσμευση άνθρακα που δεν θα είχε συμβεί διαφορετικά. Παραδειγματικά, ένα έργο αναδάσωσης, παρ’ ότι πολύτιμο για το περιβάλλον και επικροτούμενο ως πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δεν αποτελεί δράση έκδοσης πιστοποιημένων VCCs καθ’ όσον η αναδασωτέα περιοχή υπάγεται στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.
Πέραν του οριακού χαρακτήρα, πιστοποίησης της πραγματικής μείωσης CO2 κατά τα πρότυπα μέτρησης και επαλήθευσης, και πιστοποίησης επίτευξης των SDGs κατά τα πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών (ιδιαιτέρως της ωφέλειας στην τοπική κοινωνία), απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο μόνιμος χαρακτήρας της μείωσης CO2 στην ατμόσφαιρα. Επαναλαμβάνοντας το παράδειγμα της αναδάσωσης και του πολύτιμου έργου που επιτελούν τα δέντρα στην απορρόφηση και συσσώρευση του άνθρακα, σε περίπτωση πυρκαγιάς όλος ο άνθρακας που συσσωρεύεται κατά την διάρκεια της ζωής ενός δέντρου εκλύεται πάλι στην ατμόσφαιρα υπό μορφή CO2.
Συμπερασματικά, ένα έργο για να πιστοποιηθεί ως δράση έκδοσης αξιόπιστων VCCs θα πρέπει να είναι οριακό, να φέρει μετρήσιμα και επαληθευμένα αποτελέσματα, να ωφελεί αποδεδειγμένα την τοπική κοινωνία, και να επιφέρει μόνιμη μείωση CO2 στην ατμόσφαιρα.
Πώς καθορίζεται το όριο μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος (decarbonization) μετά το οποίο γίνεται θεμιτή η χρήση VCCs (offsetting);
Το όριο μεταξύ αυτών των δύο σταδίων τίθεται σύμφωνα με τις οριακές αποδόσεις της επένδυσης για τη μείωση άνθρακα και την ισοστάθμιση, αντίστοιχα.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αλλάξουν τη στιγμή κατά την οποία οι επενδύσεις σε ισοστάθμιση CO2 μέσω VCCs αποδεικνύονται πιο αποδοτικές από τις μεθόδους μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος.
Εφ’ όσον κατά την πρόοδο της τεχνολογίας μειωθεί το κόστος μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν εκ νέου στην μείωση και να ισοσταθμίσουν πάλι με κριτήριο το νέο οριακό κόστος. Οι απόλυτες μειώσεις των εκπομπών πρέπει να είναι πάντα η προτεραιότητα, και η αντιστάθμιση θα πρέπει να ακολουθεί ως συμπλήρωμα του σχεδίου μετάβασης στο net zero.
Πώς καθορίζεται το κόστος ισοστάθμισης, δηλαδή η τιμή των VCCs;
Η τιμή ενός πιστοποιημένου VCC αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα το κοινωνικό κόστος του άνθρακα. Η εύλογη τιμή αγοράς ενός πιστοποιημένου VCC καθορίζεται από το οριακό κόστος μείωσης των απόλυτων εκπομπών.
Όπως δηλαδή προανέφερα, μια επιχείρηση πρέπει να στρέφεται στην ισοστάθμιση ρύπων όταν η τιμή ενός πιστοποιημένου VCC είναι χαμηλότερη από το οριακό κόστος μείωσης CO2 μέσω επενδύσεων σε τεχνολογίες decarbonization.
Εφ’ όσον είναι τόσο ξεκάθαρη η θεμελιώδης αρχή που καθορίζει την τιμή των VCCs γιατί παρατηρείται τεράστιο εύρος τιμών στα Voluntary Carbon Markets, από 1 έως και άνω των 300 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις;
Κατ’ αρχήν η αγορά είναι χωρισμένη σε τρία τμήματα τιμών. Κοινός παρονομαστής των τριών αυτών τμημάτων είναι η ποιότητα πιστοποίησης που σαφώς απορρέει από τον φορέα πιστοποίησης.
Στο χαμηλό επίπεδο τιμών, εύρους 1 – 6 ευρώ, είναι τα VCCs αμφίβολων αρχών πιστοποίησης και επίδρασης στην αντιμετώπιση της παρούσας Κλιματικής Κρίσης, ή υψηλότατου κινδύνου. Παραδειγματικά, σε αυτές τις αξίες συγκαταλέγονται τα VCC που προέρχονται από έργα προστασίας του δάσους, τα VCCs που εκδόθηκαν εξ’ αρχής (προκαταβολικά) για έργα χρονικού ορίζοντα δεκαετιών, και τα VCC που προέρχονται από έργα του παρελθόντος.
Στο μέσο επίπεδο τιμών, εύρους 20 – 60 ευρώ, είναι τα πιστοποιημένα VCCs που προέρχονται από έργα των τελευταίων ετών σε κράτη χαμηλού κόστους, όπως αυτά της Αφρικανικής ηπείρου και της Λατινικής Αμερικής.
Στο υψηλό επίπεδο τιμών, εύρους 100 – 300 ευρώ ή και αρκετά παραπάνω, είναι τα πιστοποιημένα VCCs με την υψηλότερη επίδραση στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης σήμερα, που εγγυώνται με την αποδεδειγμένη τεχνολογία τους την μόνιμη απομάκρυνση 1 τόνου CO2 από την ατμόσφαιρα. Είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά των έργων «καθαρής» ενέργειας για την μείωση των εκπομπών, αλλά την Κλιματική Κρίση την προκαλεί η συσσώρευση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Πώς κρίνετε το γεγονός ότι οι τιμές των πιστοποιημένων VCCs εγνωσμένης αξίας υπερβαίνουν πλέον την τιμή των Δικαιωμάτων Ρύπων στο EU ETS;
Ως ευρέως γνωστό, το EU ETS δομήθηκε με την προοπτική της τιμής των 300 ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισίου περί 1.5 0C. Τα τελευταία έτη υπήρξαν διορθωτικές παρεμβάσεις στην λειτουργία της αγοράς που αρχικά απομάκρυναν τα πλεονάζοντα Δικαιώματα Ρύπων (MSR) και μετέπειτα απέτρεψαν την φυσιολογική άνοδο του δείκτη (CAPM). Όπως είναι λογικό, ο δείκτης αυτός επηρεάζει τόσο την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας όσο και το κόστος των Ευρωπαίων καταναλωτών. Παράλληλα όμως αποδεικνύεται ότι έχει ήδη χαθεί ο στόχος του 1.5 0C.
Τα VCCs δεν σχετίζονται με πολιτικές προστασίας της Ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας ή με οποιαδήποτε άλλη πολιτική. Ως εκ τούτου τα πιστοποιημένα VCCs εγνωσμένης αξίας ακολουθούν την θεμελιώδη αρχή καθορισμού τιμής διάθεσης (κοινωνικό κόστος άνθρακα) και οι ευυπόληπτες επιχειρήσεις ακολουθούν την θεμελιώδη αρχή καθορισμού εύλογης τιμής αγοράς (εσωτερική τιμή άνθρακα).
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ρύθμιση στην Εθελοντική Αγορά Άνθρακα. Αναμένεται ο σχετικός Κανονισμός της Κομισιόν. Πώς θα επηρεάσει τις Εθελοντικές Αγορές και τους Συμβούλους Πιστοποίησης που υπάρχουν σήμερα;
Υπάρχει ρύθμιση, πλην όμως δεν είναι «κυβερνητική». Ο σχετικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμβάλει στην ταξινόμηση κατά είδος και διαδικασία ώστε να διακριτά τα όρια μεταξύ μιας δράσης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και μιας δράσης που απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τα αέρια του θερμοκηπίου (GHG) σήμερα. Επίσης, αναμένεται να καθορίσει την χρονική στιγμή έκδοσης των VCCs σε σχέση με την πρόοδο κάθε έργου και τον χρονικό ορίζοντα που θα καλύπτει κάθε έκδοση ώστε να εξασφαλίζεται πραγματικό αντίκρισμα αντί προσδοκίας αντικρίσματος.
Οι Εθελοντικές Αγορές βίωσαν ήδη ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα το 2023 από το σκάνδαλο διεθνούς φορέα μέτρησης, επαλήθευσης και πιστοποίησης που εξέδιδε VCCs έργων προστασίας δασών. Οι αγοραστές αυτών των VCCs κατηγορήθηκαν δημοσίως για Greenwashing και όλοι τους αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις ανακοινώσεις περί μείωσης του ανθρακικού τους αποτυπώματος.
Επίσης, όπως αποδείχθηκε, ο ίδιος φορέας πιστοποιούσε VCCs χρονικού ορίζοντα δεκαετιών και αμειβόταν επί του αριθμού των εκδιδομένων VCCs.
Το σκάνδαλο ήταν γιγαντιαίο καθώς προήλθε από τον μεγαλύτερο σε όγκο φορέα πιστοποίησης παγκοσμίως, ενώ αυτά τα «ghost» VCCs χρησιμοποιήθηκαν από τεράστιες επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Όλα αυτά τα VCCs θεωρούνται ήδη stranded assets και η τιμή τους σήμερα είναι σχεδόν μηδενική, όπως άλλωστε και η αξία τους στην ισοστάθμιση ρύπων.
Αδιαμφισβήτητα, ο νέος κανονισμός της ΕΕ αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά έναντι τέτοιων φαινομένων. Επίσης, αναμένεται να καθορίσει το πλαίσιο έκδοσης «πράσινων πιστοποιητικών» σε εθνικό επίπεδο ώστε να μην υπάρξουν πολιτικές παρερμηνείες και λανθασμένες επιλογές κατά την απόπειρα αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης.
Όσο αφορά στους Συμβούλους Πιστοποίησης, δηλαδή τους φορείς μέτρησης, αναφοράς και πιστοποίησης (MRV), εν τέλει έχουν αξία μόνο αυτοί που ακολουθούν υψηλά standards, άνευ παρεκκλίσεων, εξασφαλίζοντας την οριακή, μετρημένη, επαληθευμένη και μόνιμη απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα σήμερα, μέσω έργων που επιφέρουν θετική επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες που τα φιλοξενούν.
Διαβάστε επίσης:
Αλεξάνδρα Σδούκου: Πράσινη Ένωση Κεφαλαιαγορών και νέα κίνητρα για πράσινες επενδύσεις
Γιώργος Στεργίου (ΕΥΔΑΠ): Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην υδροδότηση όπου χρειαστεί
──────────────────
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
- Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος