ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περισσότερα από 100 δισ. δολάρια ετησίως θα παρασχεθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες από το 2023 έως το 2025, σύμφωνα με το σχέδιο παροχής χρηματοδότησης για το κλίμα (Climate Finance Delivery Plan) που ετοιμάστηκε από τον Καναδά και τη Γερμανία, κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, της χώρας που φιλοξενεί την COP26.
Οι συντάκτες του σχεδίου, που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα αν και διαπιστώνουν ότι παραμένει ένα έλλειμμα μεταξύ της χρηματοδότησης που θα παρασχεθεί φέτος και το 2022 και του στόχου των 100 δισ. δολαρίων ετησίως, σημειώνουν, ότι αυτό το κενό, θα κλείσει μέχρι το 2023, όταν οι δεσμεύσεις για συνεισφορά, θα τεθούν σε ισχύ. Μέχρι το 2025, σύμφωνα με το σχέδιο, το ποσό που θα απευθύνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να φτάσει τα 117 δισ. δολάρια.
Η χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα κρίσιμο θέμα της συνόδου κορυφής, η οποία περιμένει φιλόδοξες δεσμεύσεις των χωρών προκειμένου να περιορίσουν την υπερθέρμανση.
Ωστόσο το γεγονός ότι δεν επιτευχθεί ο στόχος των 100 δισ. δολαρίων έως το 2020, που είχε τεθεί το 2009 στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα, δείχνει πώς οι υποσχέσεις που αθετήθηκαν στο παρελθόν μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και να περιπλέξουν τις προσπάθειες για ορισμό νέων στόχων προκειμένου να αυξηθεί η βοήθεια για το κλίμα.
Ο Αλοκ Σάρμα, ο Βρετανός υπουργός που θα προεδρεύσει της Cop26, δήλωσε: «Το σχέδιο Καναδά και Γερμανίας, καθορίζει το πώς οι ανεπτυγμένες χώρες θα επιτύχουν τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν υποσχεθεί εδώ και καιρό στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αύξηση της χρηματοδότησης του κλίματος ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μου ως πρόεδρος της Cop26. Αυτό το σχέδιο είναι βελτιωμένο, με ισχυρές νέες δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά αυτό το σχέδιο έχει σαφήνεια, διαφάνεια και υπευθυνότητα. Είναι ένα βήμα προς την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και δίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερη σιγουριά για την προβλεπόμενη υποστήριξη ».
Καναδάς και Γερμανία πρωτοστατούν στις κλιματικές δράσεις
Το 2009, οι ανεπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν να κινητοποιήσουν από κοινού 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για την αντιμετώπιση των αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών, στο πλαίσιο ουσιαστικών δράσεων μετριασμού και διαφάνειας στην εφαρμογή. Αυτός ο συλλογικός στόχος επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015, καθώς τα μέρη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο έως το 2025.
Τον Ιούνιο του 2021, ο Πρωθυπουργός του Καναδά ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς θα διπλασιάσει τη δέσμευσή του για τη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα, στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Η αυξημένη δέσμευση του Καναδά στη χρηματοδότηση του κλίματος περιλαμβάνει αυξημένη εστίαση στην προσαρμογή και αναγνωρίζει ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων κρίσεων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας, που επηρεάζουν δυσανάλογα τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους.
Από το 2015, η κυβέρνηση του Καναδά έχει επενδύσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην πράσινη ανάπτυξη. Οι υπάρχουσες δράσεις της κυβέρνησης του Καναδά για το κλίμα έκαναν τον Καναδά να ξεπεράσει τον προηγούμενο στόχο του και επέτρεψαν στην κυβέρνηση να θέσει έναν νέο φιλόδοξο στόχο μειώσεων 40-45% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.
Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 40,8% από το 1990 έως το 2020. Η Γερμανία πρόκειται να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045 και έχει χαράξει μια πορεία για να το πετύχει αυτό με δεσμευτικούς στόχους για τις δεκαετίες 2020 και 2030.
Ο ενδιάμεσος στόχος για το 2030, επί του παρόντος είναι μείωση 55% των αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με το 1990, και αυξάνεται σε 65%. Ένας νέος ενδιάμεσος στόχος μείωσης 88% έχει τεθεί για το 2040. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στη Γερμανία θα τερματιστεί το αργότερο έως το 2038.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurostat: Η ΕΕ παρουσιάζει πλεόνασμα στις εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ και έλλειμμα στις εισαγωγές υπηρεσιών
- Τραμπ: Ξηλώνει τα μέτρα ασφαλείας από τον Πομπέο και άλλους που απειλούνται από το Ιράν
- Ευρωαγορές: Στις 530 μονάδες ο Stoxx 600, νέο ρεκόρ για τον DAX – Πτώση 22,8% για Puma
- Ισραήλ: Ζητά άλλες 30 μέρες παράταση της εκεχερίας στον Λίβανο για να αποσύρει τις δυνάμεις του