ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εθνικός Κλιματικός Νόμος: Υποχρεώσεις και Ευκαιρίες για τη Βιομηχανία Πλαστικών», την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ). Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Plastica 2022, αποσκοπούσε να ενημερώσει τις επιχειρήσεις σχετικά με τα ορόσημα για τους στόχους και τις υποχρεώσεις που θέτει η νέα νομοθεσία (Ν.4936/2022), δεδομένου ότι το ανθρακικό αποτύπωμα θα αποτελέσει στο εξής το βασικό χαρακτηριστικό κάθε προϊόντος ή υπηρεσίας.
«Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση γιατί πιστεύουμε ότι ο νέος Κλιματικός Νόμος θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά το άνοιγμα της εκδήλωσης ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΣΒΠΕ, Γιώργος Λυσσαίος. «Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και τα μέλη του στηρίζουν την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας θα πρέπει να εξετάζονται συνεχώς και ο νόμος να αναπροσαρμόζεται με απώτερο στόχο την κλιματική ουδετερότητα το 2050» υπογράμμισε ο ίδιος, για να διαπιστώσει ότι: «Ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που εγείρονται στην εποχή των ESG (Environmental, social and corporate governance) και του νέου κλιματικού νόμου, οι επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έναν οδικό χάρτη βιώσιμης ανάπτυξης».
Σε αυτήν την προσπάθεια, ο ΣΒΠΕ «θέλησε να σταθεί αρωγός και να συμβάλει με πράξεις στην προσπάθεια μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επιχειρήσεις μας» κατέληξε ο κ. Λυσσαίος, πριν παρουσιάσει τον βασικό ομιλητή της εκδήλωσης, τον Sustainability & ESG Coordinator στην SustChem S.A., Γιώργο Πριμικύρη.
Συμμόρφωση σε 5 βήματα για τις επιχειρήσεις
Στους γενικούς ποσοτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030, 80% το 2040 και στον φιλόδοξο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας (net zero) το 2050, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Πριμικύρης, εξηγώντας ότι η επίτευξη των στόχων δημιουργεί ένα πλαίσιο υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει πιο συγκεκριμένα:
- Να καταδείξουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του άρθρου 19.
- Να ποσοτικοποιήσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που εξέπεμψαν το 2019, έτος το οποίο θα αποτελέσει τη βάση σύγκρισης με τις μελλοντικές επιδόσεις.
- Να διαμορφώσουν έναν συμπαγή οδικό χάρτη που θα τις οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών από την 01/01/2026.
- Το ίδιο έτος, το 2026, υποχρεούνται –έως τις 31 Οκτωβρίου– να υποβάλουν αναφορά που θα περιέχει τις προσπάθειες μείωσης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στην Περιβαλλοντική Αρχή Αδειοδότησης (Environmental Licensing Authority).
- Τέλος, έως το 2030 να έχουν μειώσει κατά τουλάχιστον 30% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Ολιστική προσέγγιση
«Οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση για να εκπληρώσουν τους στόχους που προβλέπει ο νέος Κλιματικός Νόμος» υπογράμμισε ο κ. Πριμικύρης, ο οποίος κατέδειξε ως μεγάλες προκλήσεις για τη βιομηχανία, τη συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων και τη νοοτροπία που διαπνέει τις επιχειρήσεις. «Τα πάντα είναι θέμα νοοτροπίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΣΒΠΕ, Γιώργο Λυσσαίο να ανανεώνει το ραντεβού με τους συμμετέχοντες για την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στο Συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος στον «Δημόκριτο». Εκεί θα παρουσιαστούν η επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία πλαστικών και τη συμβολή της στην ελληνική οικονομία, αλλά και οι διεθνείς πρωτοβουλίες του κλάδου: ΜoRE, Polycert και Operation Clean Sweep.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ευχαριστεί τις εταιρείες ALPLA Greece S.M.S.A., BASF ΕΛΛΑΣ Α.Ε. και ΠΑΝΧΑΡΤ – ΑΦΟΙ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΙ ΑΒΕΕ, για την υποστήριξη και την ευγενική χορηγία τους.
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ)
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.) ιδρύθηκε το 1958 και από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει ο δυναμικός εκπρόσωπος της ελληνικής βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο όλων των πλαστικών εφαρμογών. Τα μέλη του Συνδέσμου αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής πλαστικών. Στο Σύνδεσμο συμμετέχουν ως τακτικά μέλη βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών προϊόντων όπως φιλμ, σωλήνες, κιβώτια, προϊόντα εξέλασης φύλλου και θερμοδιαμόρφωσης, Masterbatch. Επίσης μέλη του είναι κατασκευαστές μηχανών όπως και εισαγωγείς Α’ υλών. Ο Σ.Β.Π.Ε. είναι μέλος της «EuPC» (European Plastics Converters- Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών) και συμμετέχει στην «PlasticsEurope» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Πλαστικών Πρώτων Υλών).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί