ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Χρειάζεται να θεσπίσουμε κατώτατη τιμή για τις εκπομπές ρύπων, προκειμένου να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση στον ρυθμό που απαιτούν οι κλιματικοί στόχοι», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Krystallina Georgieva, στη συζήτηση «Climate Change: An Existential Crisis» που διοργάνωσε το The Harvard Business School Club of Greece (HBS Club).
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ανέλυσε την στρατηγική του ΔΝΤ για την κλιματική δράση η οποία μεταξύ άλλων μέτρων θα περιλαμβάνει την θέσπιση κατώτατης τιμής, με στόχο οι εκπομπές ρύπων να αυξηθούν στα 75$/τόνο έως το 2030 σε σχέση με σήμερα όπου η τιμή τους διαμορφώνεται στα 3$/τόνο. Η Krystallina Georgieva τόνισε πως χωρίς αυτό το μέτρο “δεν υφίσταται καμία πίεση από τις αγορές» ώστε οι χώρες να επιτείνουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισίου.
«Προτείνουμε τον συνασπισμό των πιο ρυπογόνων κρατών για την από κοινού θέσπιση της κατώτατης τιμής, η οποία θα σχετίζεται με το επίπεδο ανάπτυξης κάθε χώρας, με στόχο την διασφάλιση μιας δικαιότερης διαδικασίας», πρόσθεσε.
«Αναγνωρίζουμε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα είναι η φορολόγηση με μια κοινή παγκόσμια κατώτατη τιμή , όμως τα εμπόδια που επιβάλλουν διάφορες πολιτικές πραγματικότητες καθώς και οι εξελίξεις στην αγορά ρύπων, καθιστούν την υιοθέτηση ενός συστήματος «ανώτατου ορίου και εμπορίας» (cap and trade) μια καλή μέθοδο για την τιμολόγηση των ρύπων».
«Μετά από διαβουλεύσεις καταλήξαμε στην διαμόρφωση μιας ευρύτερης στρατηγικής που θα περιλαμβάνει και τη ρυθμιστική ισοδυναμία. Αν θεσπίζεται δηλαδή κάποια νομοθεσία που ανεβάζει την τιμή των εκπομπών ρύπων, η ρυθμιστική πράξη θα είναι ισότιμη με τον καθορισμό κατώτατης τιμής».
Η πρόταση αφήνει ανοιχτό το ερώτημα αν η κατώτατη διεθνής φορολόγηση για τους ρύπους θα αποτελεί προαιρετική συμφωνία ή αν θα εφαρμοστεί ως Διεθνής Συνθήκη.
$30 δισ. ενίσχυση βιώσιμης ανάπτυξης και ESG αξιολόγηση για τις κρατικές οικονομίες
Ανάμεσα στο υπόλοιπο πρόγραμμα περιβαλλοντικής στρατηγικής εστίασε σε ακόμη δύο μέτρα: την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών κριτηρίων στην οικονομική αξιολόγηση των κρατών καθώς και την χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Καθώς η κλιματική κρίση θέτει την μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα των χωρών σε κίνδυνο αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε την αντιστάθμιση ρύπων για τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα εκπομπών στην τακτική μας αξιολόγηση της οικονομικής ευημερίας των χωρών . Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνουν τις παραμέτρους αυτές υπόψιν» είπε η Georgieva.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι η ηγεσία του ΔΝΤ προετοιμάζει «ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού, θα παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, προκειμένου να ενισχύσουμε τις βιώσιμες αναπτυξιακές επενδύσεις» . Το νέο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας (Resilience and Sustainability Trust, RST) όπως ονομάζεται προγραμματίζεται να ξεκινήσει με χρηματοδότηση ύψους $30 δις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί