Τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, στον βιώσιμο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει η έρευνα «ESG και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» της MRB Hellas για λογαριασμό της CPA Kudos Greece.
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, το 34% των ερωτώμενων δεν μπόρεσε να απαντήσει στην ερώτηση τι είναι το ESG, ενώ μεγάλο ποσοστό ερωτώμενων ταυτίζει την έννοια της βιωσιμότητας με την ύπαρξη πολιτικών για το περιβάλλον και όχι με την κοινωνική υπευθυνότητα ή την εταιρική διακυβέρνηση.
Παρά το γεγονός, ότι η μελέτη διαπιστώνει άγνοια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχετικά με τον ορισμό του ESG, παρατηρείται μία παράδοξα θετική προδιάθεση απέναντι στη σχετική νομοθεσία, με το 68,3% να αναγνωρίζει την αναγκαιότητά τους. Στο ίδιο πλαίσιο, η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων, θεωρεί θετική εξέλιξη την εφαρμογή πολιτικών ESG από τις εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 60% των απαντήσεων. Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για τη συμμόρφωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα κριτήρια ESG.
Υπαρκτό χάσμα μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων
Το 32,5% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι εφαρμόζουν πολιτικές ESG στην επιχείρηση, το 24,3% δήλωσε ότι δεν εφαρμόζει αλλά σκοπεύει να το κάνει κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, ενώ τέλος το 38,4% δήλωσε ότι δεν εφαρμόζει και δεν σκοπεύει να το κάνει άμεσα.
Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη βιώσιμη μετάβασή τους συγκριτικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες το αντίστοιχο ποσοστό εφαρμογής είναι σαφώς υψηλότερο (46%) σε σχέση με το σύνολο του δείγματος.
Συγχρόνως, η μελέτη διαπιστώνει ότι η εφαρμογή του ESG από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι κυρίως αποσπασματική και δεν αφορά το σύνολο του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το 90% εφαρμόζει πολιτικές που αφορούν το Περιβάλλον, το 78,3% την Κοινωνία και το 63,2% την Διακυβέρνηση. Μόλις στο 10% των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν πολιτικές Βιωσιμότητας οι πολιτικές αυτές διέπουν το σύνολο των λειτουργιών της επιχείρησης.
Ποια προγράμματα ESG εφαρμόζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Οι δράσεις ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού (brain-drain, κατάρτιση, συμπερίληψη κά) έχουν την πρωτοκαθεδρία στην εφαρμογή προγραμμάτων σε ποσοστό 70,2%.
Ακολουθούν οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία (ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση πόρων, μείωση αποβλήτων) σε ποσοστό 69,6%.
Η ανάπτυξη νέων «πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 62,4%.
Επιτακτική η ανάγκη μέτρων
Σε μερίδα των ερωτώμενων αναδείχθηκε ο προβληματισμός για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών βιωσιμότητας στις μικρές επιχειρήσεις.
Ως παράγοντες που αναστέλλουν την εφαρμογή του ESG από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναδείχθηκαν η έλλειψη ενημέρωσης (70,9%), έλλειψη τεχνογνωσίας (50,5%) και το αυξημένο κόστος (46,9%).
Σε σχετική ερώτηση για τα κίνητρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συμμόρφωση με τα κριτήρια ESG, το 47,6% ανέφερε την οικονομική στήριξη/ενίσχυση πόρων/χρηματοδότηση και το 18,8% τα φορολογικά κίνητρα.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η οριζόντια προσέγγιση των μέτρων αναφορικά με το ESG δεν ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χρειάζονται πρόσθετα μέτρα από την Πολιτεία τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης των μικρομεσαίων (μέσω Ειδικών Συμβούλων).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Δημήτρης Δημητρίου, ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος CPA Kudos Greece, τόνισε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η συγκεκριμένη έρευνα ιδιαίτερα χρήσιμα για τη θέσπιση πρόσθετων μέτρων που θα διευκολύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο, τόσο σε επίπεδο δικής τους πολιτικής όσο και σε επίπεδο κλαδικό.
Εκ μέρους της MRB Hellas ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος, ανέφερε ότι στον κόσμο των επιχειρήσεων, κάθε τι καινούργιο και φυσικά στην εκκίνησή του άγνωστο, ενσωματώνεται στην Ελλάδα με διαφορετικές ταχύτητες, με τους αυτούς που προσαρμόζονται πρώτα να είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αυτήν ακριβώς την φάση βρίσκεται και το ESG στην Ελλάδα.
Ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν ενσωματώσει την λογική ESG στον τρόπο δράσης τους ή κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, μια αριθμητικά ισχυρή ομάδα επιχειρήσεων, ενώ πραγματοποιεί, έστω και αποσπασματικά, δράσεις στο περιβάλλον ή στην κοινωνία, παραμένει «εκτός», λόγω μη έκθεσης στην συγκεκριμένη πληροφορία. Υπάρχουν έτσι πολλές επιχειρήσεις που είναι περισσότερο «έτοιμες» για ESG, απ’ ότι νομίζουν.
Το έλλειμμα ενημέρωσης αποτελεί τον σημαντικότερο φραγμό στην πορεία προς το ESG.
Το μονοπάτι προς την επιτυχία και την υιοθέτηση ESG κριτηρίων αποτελείται από τα παρακάτω βήματα:
* Καθοδήγηση για την καταγραφή δράσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί
* Μελέτη & εντοπισμός δυσμενών σημείων/ περιοχών προς βελτίωση
* Ιεράρχηση δυσμενών σημείων/ περιοχών προς βελτίωση
* Καθορισμός πλάνου δράσεων, με αιτιολόγηση & στόχους
* Μηχανισμοί υλοποίησης/ ανθρώπινους & οικονομικούς πόρους
* Συναίνεση και συστράτευση εργαζόμενων
* Απολογισμός & Αξιολόγηση δράσεων
* Τεχνογνωσία και καθοδήγηση από σύμβουλο/ ειδικό
Σχετικά με τη CPA Kudos Greece: Ως μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Kudos, η CPA γίνεται ο έμπιστος συνεργάτης που δεσμεύεται για την επιτυχία των πελατών της, προσφέροντας μια σειρά από υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που βασίζονται σε αδιαπραγμάτευτες αξίες. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ο Όμιλος CPA μετονομάστηκε σε CPA Kudos Greece, αναδεικνύοντας τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και την ενιαία προσπάθειά τους να συνδυάσουν την παγκόσμια τεχνογνωσία της Kudos με την ενδελεχή γνώση της εγχώριας αγοράς από τα στελέχη της CPA.
Διαβάστε επίσης:
Βουλή: Ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών – Στις 21:00 η ψηφοφορία (Live)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλία: Δύο συλλήψεις για αναβολικά – Τα παρασκεύαζαν και τα διακινούσαν σε αθλητές και συλλόγους – Πανελλαδικό πελατολόγιο (βίντεο)
- Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Η Σημασία της προαγωγής της υγείας και της πρόληψης της ασθένειας
- Γιάννης Στουρνάρας στους FT: Κίνδυνος μεγάλου «σοκ ζήτησης» από τους δασμούς Τραμπ
- Προβληματισμένοι αλλά αισιόδοξοι οι Έλληνες εφοπλιστές από την επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ
