ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα το έργο για τη σύνδεση της λίμνης των Κρεμαστών με την Αθήνα, για να αντιμετωπιστεί μελλοντικός κίνδυνος λειψυδρίας τόνισε χθες ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης, μιλώντας στην ημερίδα του Global Compact Network Greece, “Η διαχείριση του νερού ως επιχειρηματική υπόθεση”. Τόνισε επίσης ότι για να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις, θα χρειαστεί να γίνει εξορθολογισμός των τιμολογίων, αλλά οι αυξήσεις θα αυτές θα μπορούσε να είναι όσο ένας καφές το μήνα για κάθε νοικοκυριό.
Όπως εξήγησε, τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε μεγάλη ανομβρία και τώρα στην Αθήνα έχουμε αρκετό νερό για λίγο πάνω από δύο χρόνια και πρέπει να πάρουμε τώρα μέτρα για να μην έχουμε κανένα θέμα στο μέλλον. “Αυτό το κάνουμε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην ΕΥΔΑΠ έχουμε την τεχνογνωσία και είμαστε σε επαφή με εταιρείες από όλο τον κόσμο που έχουν αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, έχουμε μελετήσει τα χαρακτηριστικά μας και τις δυνατότητές μας και έχουμε ένα πρόγραμμα για να δώσουμε λύσεις” σημείωσε.
“Η χώρα μας περιβάλλεται από νερό και υπάρχουν τεχνολογίες να μετατρέψουμε το θαλασσινό νερό σε πόσιμο νερό και αν προγραμματίσουμε σωστά όσα πρέπει να κάνουμε δε θα μείνουμε ποτέ από νερό. Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να βρούμε τις οικονομικότερες και τις πιο αποδοτικές, αλλά κάποιος πρέπει να τις πληρώσει” τόνισε.
Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ με αυξήσεις όσο ένας καφέ Βενέτη
Όπως είπε ο κ. Σαχίνης η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 2,5 δισ. “Έχουμε 1 δισ. από επιδοτήσεις της Ε.Ε για την Ανατολική Αττική, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα, αλλά κάπου θα πρέπει να βρούμε τα υπόλοιπα”, σημείωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός στα τιμολόγια του νερού.
“Πλέον υπάρχει Ρυθμιστική Αρχή που θα ελέγξει το πρόγραμμά μας και θα ορίσει το πλαίσιο ώστε να γίνει εξορθολογισμός των τιμολογίων ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις και να έχουμε νερό στο μέλλον. Κάποιος πρέπει να τις πληρώσει όμως αυτές τις επενδύσεις και δεν μπορεί να επιβαρυνθεί όλη η Ελλάδα (μέσω φόρων) για τις επενδύσεις που θα γίνουν στην Αθήνα. Έχουμε ένα από ποιοτικότερα νερά στον κόσμο και ένα από τα φθηνότερα νερά στον κόσμο. Και όταν μιλάμε για αυξήσεις, θα μπορούσε να είναι μια αύξηση που ισοδυναμεί με ένα καφέ Βενέτη, ανά νοικοκυριό το μήνα, για να έχουμε το σημαντικότερο πόρο, το νερό”, τόνισε ο κ. Σαχίνης.
Το πρόγραμμα επενδύσεων που σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ, περιλαμβάνει αφαλατώσεις, αναβάθμιση βιολογικών καθαρισμών αλλά και τη σύνδεση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος που φέρνει το νερό με βαρύτητα στην Αθήνα. “Το νερό στην Αθήνα είναι από τα φθηνότερα στον κόσμο γιατί δεν χρησιμοποιούμε ενέργεια για να έρθει το νερό στην πόλη. Το νερό αρχίζει την πορεία του από τον Εύηνο, από τα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας κατεβαίνει προς τα παράλια της Αθήνας. Θέλουμε με δύο τούνελ 30 χλμ για να έχουμε πρόσβαση σε 3,5 δισ. κυβικά νερό. Το σχέδιό μας περιλαμβάνει και αφαλατώσεις σε διάφορες περιοχές ενώ έχουμε και σχέδια έκτακτης ανάγκης”, σημείωσε.
Η ΕΥΔΑΠ, τόνισε, γνωρίζει τις τεχνολογίες και αναζητά τις καταλληλότερες λύσεις με κριτήριο να είναι οικονομικές και αποδοτικές. “Παρακολουθούμε τις βέλτιστες πρακτικές σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα στη Σιγκαπούρη που το 1/3 είναι αφαλατωμένο νερό και το 1/3 ανακυκλωμένο νερό, στο Ισραήλ που έχουν μεγάλη εμπειρία στις αφαλατώσεις, αλλά και στην Ευρώπη παρακολουθούμε ερευνητικά προγράμματα, και στις ΗΠΑ. Δεν έχουμε κάτι να ζηλέψουμε από όλες αυτές τις χώρες, ξέρουμε όλες τις τεχνολογίες, και στο πλάνο μας είναι, να επιλέξουμε από τις βέλτιστες πρακτικές τις πιο αποδοτικές και οικονομικές”.
Με 15 σεντς το κυβικό το νερό από τη λίμνη των Κρεμαστών
Για παράδειγμα, σημείωσε, αναζητώντας νερό για την Αθήνα η οικονομικότερη λύση είναι από τη λίμνη τω Κρεμαστών. “Το νερό από τα Κρεμαστά θα μας κοστίζει 15 σεντς το κυβικό, ενώ η αφαλάτωση κοστίζει 85 σεντς το κυβικό, άρα πρέπει το γρηγορότερο να πάρουμε νερό από τα Κρεμαστά. Στην Ψυττάλεια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάνουμε εκεί ένα τεράστιο έργο που θα κοστίσει αρκετά χρήματα γιατί έχουμε κανονιστική υποχρέωση να πάμε σε τεταρτοβάθμια επεξεργασία νερού. Αυτό το νερό θα μπορούσαμε να το κάνουμε και πόσιμο νερό για τον Πειραιά ή θα προτιμήσουμε να φέρουμε νερό από τα Κρεμαστά; Πρέπει να κάνουμε αξιολογήσεις και να αποφασίσουμε ποιες τεχνολογίες θα χρησιμοποιήσουμε για κάθε χρήση, αφού συγκρίνουμε τις επιλογές μας”, εξήγησε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απάντηση Θεοδωρικάκου σε Ανδρουλάκη: Δεν είπε κουβέντα για το γιατί, επιλέγεται ο δείκτης αντικατάστασης του ΙΟΒΕ με αυτόν της ΕΛΣΤΑΤ
- Η Motor Oil πούλησε 10,4 εκατ. μετοχές της Ελλάκτωρ, αξίας 13 εκ. ευρώ
- Motor Oil: Προχωρά σε νέα πώληση 550.000 ίδιων μετοχών
- Περιφέρεια Αττικής: Με παρέμβαση του Χαρδαλιά ανακλήθηκε το τέλος ταφής του ΕΔΣΝΑ στους δήμους