ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΕΕ θα δεσμεύσει επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027 για τη στήριξη δράσεων για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι Βρυξέλλες αναμένουν από την Ουάσιγκτον να ακολουθήσει το παράδειγμά της Ευρώπης και να ενισχύσει τη συμβολή της στη χρηματοδότηση του κλίματος ενόψει των κλιματικών συνομιλιών του Cop26 τον Νοέμβριο. Αυτό, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, είναι ζωτικής σημασίας για να καλυφθεί το έλλειμμα των 20 δισ. δολαρίων που σήμερα υπάρχει από τον στόχο χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών με 100 δισ. δολάρια ετησίως.
Η Φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι οι κύριοι ρυπαντές όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν «ένα ειδικό καθήκον έναντι των λιγότερο ανεπτυγμένων και πιο ευάλωτων χωρών».
“Η ΕΕ συνεισφέρει με 25 δισ. δολάρια ετησίως, αλλά άλλες χώρες εξακολουθούν να απέχουν από την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου”, είπε. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, αλλά περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας να ενισχυθούν».
Όπως προέκυψε από πρόσφατα δεδομένα, απέχουν κατά 2ο δισ. δολάρια οι ανεπτυγμένες χώρες από τον στόχο, να χρηματοδοτούν με 100 δισ. δολάρια το χρόνο δράσεις για την κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες, όπως ήταν η δέσμευσή τους πριν από 12 χρόνια. Πρόκειται για τη δέσμευση που είχαν κάνει το 2009 στην 15η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP15) που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη. Εκεί οι ανεπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν στο
στόχο της από κοινού κινητοποίησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως έως το 2020 για την αντιμετώπιση των αναγκών για δράσεις για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτή η χρηματοδότηση θα προερχόταν από μια μεγάλη ποικιλία πηγών, δημόσιων και ιδιωτικών,
θα ήταν διμερείς και πολυμερείς, συμπεριλαμβανομένων των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
Η αθέτηση της δέσμευσης, όχι μόνο απειλεί την επιτυχία στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκόβη που ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες, αλλά και τον στόχο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, ανέφερε σε σχετική μελέτη η Oxfam International. Ο πρόεδρος του Cop26, Alok Sharma, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» για την αθέτηση της δέσμευσης, «η επίτευξη του στόχου των 100 δις δολαρίων είναι θέμα εμπιστοσύνης» και οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να «εντείνουν τις προσπάθειές τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τη χρηματοδότηση του κλίματος».
«Τα πλούσια έθνη πρέπει να ανταποκριθούν στην υπόσχεσή τους που δόθηκε πριν από 12 χρόνια και να βάλουν τα κεφάλαια που υποσχέθηκαν», δήλωσε ο Ναφκότε Ντάμπι, επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα στην Oxfam. «Είναι σαφώς ζήτημα πολιτικής βούλησης».
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο ρυθμός ενίσχυσης της χρηματοδότησης επιβραδύνθηκε περαιτέρω το 2019, αυξανόμενος μόλις 2% στα 79,6 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2018. Τα δεδομένα δεν ήταν διαθέσιμα για το 2020, όταν έπρεπε να επιτευχθεί η χρηματοδότηση των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η οικονομική ζημιά λόγω πανδημίας άφησε πίσω τις δεσμεύσεις.
Όπως φαίνεται από την παρακάτων λίστα οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι οι χώρες με τη μικρότερη συνεισφορά σε σχέση με το στόχο.
Πρόβλημα η χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες
Η Oxfam εκφράζει ανησυχίες για το πώς θα γίνει η χρηματοδότηση για επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πάνω από τα δύο τρίτα θα έχουν τη μορφή δανείων, τα οποία θα έθεταν τις χώρες σε περαιτέρω χρέος.
Από την άλλη για τις αναπτυσσόμενες χώρες, η χρηματοδότηση είναι βασική προϋπόθεση για να δεσμευτούν για βαθύτερες περικοπές των εκπομπών και σημειώνουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να μειώσουν τις εκπομπές και να προστατευτούν από την κλιματική αλλαγή χωρίς την υποστήριξη πλούσιων χωρών που έχουν παράξει ιστορικά το μεγαλύτερο μέρος από αυτές.
«Εμείς οι ευάλωτες χώρες δεν ζητάμε πολλά», δήλωσε ο Sonam Wangdi, από το Μπουτάν, πρόεδρος της ομάδας LDC τον Ιούλιο. «Ακριβώς οι πλουσιότερες χώρες, που προκάλεσαν αυτό το πρόβλημα, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη μειώνοντας τις εκπομπές τους και τηρώντας την υπόσχεσή τους να βοηθήσουν εκείνους που οι εκπομπές τους, τους έχουν βλάψει».
Μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν το μεγαλύτερο έλλειμμα χρηματοδότησης, εν μέρει επειδή ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του, τον ισχυρότερο ρυπαντή στον κόσμο από τη συμφωνία του Παρισιού. Η Oxfam δήλωσε ότι ούτε η Γαλλία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία δεν κατάφεραν να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για φτωχότερες χώρες, ενώ οι χώρες που ανταποκρίθηκαν στη δέσμευσή τους, ήταν η Νορβηγία, η Σουηδία και η Γερμανία.
Ακολουθήστε mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ευρωαγορές: Στις 530 μονάδες ο Stoxx 600, νέο ρεκόρ για τον DAX – Πτώση 22,8% για Puma
- Ισραήλ: Ζητά άλλες 30 μέρες παράταση της εκεχερίας στον Λίβανο για να αποσύρει τις δυνάμεις του
- Ιράν: «Αβάσιμος» ο χαρακτηρισμός του Τραμπ «τρομοκράτες» για τους Χούθι
- Οικονόμου: Θα μελετήσουμε το αίτημα των ταξί για την χρήση των λεωφορειολωρίδων