ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενιαία ευρωπαϊκά πρότυπα ESG, σαφή καθορισμό των βιώσιμων δραστηριοτήτων και ελέγχους από Ορκωτούς Ελεγκτές στα δεδομένα που γνωστοποιούνται εισάγει η CSRD Corporate Sustainability Reporting Directive, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2023.
Ειδικότερα, μέσα στο 2022 αναμένονται οι πράξεις εξουσιοδότησης της Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021, με στόχο να δημιουργήσει συγκεκριμένα και ενιαία πρότυπα ESG στα οποία θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται οι υπόχρεες επιχειρήσεις από το 2023, όταν θα τεθεί η Οδηγία σε ισχύ.
Στόχος είναι δημιουργώντας ένα one-stop-shop για τα ESG, να επιτευχθεί συγκρισιμότητα των αξιολογήσεων βιωσιμότητας, διαφάνεια αλλά και να απλοποιηθεί η διαδικασία εκθέσεων βιωσιμότητας και η προσβασιμότητα στην πληροφορία από τους επενδυτές.
Με την έκδοση των πράξεων που αναμένεται, η νέα Οδηγία CSRD θα αντικαταστήσει την Non Financial Reporting Directive (NFRD) που ισχύει σήμερα, και θα καθορίζει με λεπτομέρεια τις πληροφορίες που πρέπει να γνωστοποιούν οι επενδυτές, θέτοντας σαφή όρια και ενιαία πρότυπα.
To CSRD, όπως θα προσδιορίζεται από τις πράξεις εξουσιοδότησης, που θα εκδοθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, θα υποχρεώνει να συμπεριλαμβάνονται οι πληροφορίες βιωσιμότητας στις εκθέσεις διοίκησης. Επίσης, θα υποχρεώνει να γίνεται έλεγχος των στοιχείων της έκθεσης βιωσιμότητας από τον Ορκωτό Ελεγκτή που ελέγχει και τις Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρείας.
Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να βασίζουν τις εκθέσεις βιωσιμότητας που θα δημοσιεύουν στα υποχρεωτικά ευρωπαϊκά πρότυπα ESG της CSRD, και όχι σε όσα καθορίζουν τα rating companies που τις αξιολογούν. Οι γνωστοποιήσεις θα γίνονται ψηφιακά σύμφωνα με το European Single Electronic Format Directive.
Τέλος, προσθέτει την έννοια της διπλής ουσιαστικότητας, (double materiality) απαντώντας στην κριτική που μέχρι σήμερα γίνεται στους δείκτες ESG, ότι μετρούν μόνο την επίπτωση της κλιματική αλλαγής στον κίνδυνο για τις επιχειρήσεις και την μελλοντική τους αξία και όχι την επίπτωση της δραστηριότητάς τους στην κλιματική αλλαγή.
Με τη νέα Οδηγία, η διπλή ουσιαστικότητα, θα υπαγορεύει πρότυπα που θα μετρούν όχι μόνο την επίδραση της βιωσιμότητας στην αξία της εταιρείας αλλά και την επίδραση της δραστηριότητας των εταιρειών στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία.
Επεκτείνεται η υποχρέωση γνωστοποιήσεων σε 49.000 εταιρείες
Επίσης, θα αυξήσει τον αριθμό των εταιρειών που υποχρεούνται να δημοσιεύουν γνωστοποιήσεις μη οικονομικών δεδομένων σε 49.000, αφού θα υποχρεώνονται όχι μόνο οι εισηγμένες αλλά και οι μεγάλες εταιρείες του δημοσίου τομέα, με προσωπικό άνω των 250 ατόμων αν έχουν τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ ή περιουσιακά στοιχεία άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, η υποχρέωση εκθέσεων βιωσιμότητας σύμφωνα με τα ενιαία πρότυπα δε θα αφορά μόνο όσες έχουν έδρα στην Ευρώπη αλλά και όσες ενώ έχουν έδρα εκτός Ευρώπης έχουν ευρωπαϊκές θυγατρικές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η πρώτη δόση -Τα ποσά ανά κατηγορία -Τι θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους
- Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – Στην ατζέντα και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας