Στον αγώνα δρόμου που επιδίδονται οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τα κριτήρια ESG, κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν οι rating companies, οι εταιρείες αξιολόγησης, που κρίνουν, βαθμολογούν και ανακοινώνουν τις επιδόσεις των εταιρειών σε σχέση με τα πρότυπα.

Ωστόσο, οι μεθοδολογίες που ακολουθούν οι αξιολογητές δεν είναι γνωστές και συχνά υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις βαθμολογίες μεταξύ διαφορετικών αξιολογητών, για τις ίδιες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθηση αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας στις μεθοδολογίες και στις κρίσεις τους. Όμως, στο αποτέλεσμα της δουλειάς τους, στις βαθμολογίες τους, βασίζονται οι επενδυτές και, επομένως, οι βαθμολογίες αυτές καθορίζουν την ελκυστικότητα και την αξία των επιχειρήσεων.

To “blackbox”, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η άγνωστη μεθοδολογία που ακολουθούν οι αξιολογητές, ενοχλεί τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους επενδυτές που απαιτούν περισσότερη διαφάνεια.

Στο θέμα αυτό αναφέρεται έγγραφο διαβούλευσης, του International Organization of Securities Commissions -IOSCO, που συνιστά στους ρυθμιστικούς φορείς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ρυθμίσουν επίσημα τον τομέα των αξιολογητών, ώστε να επαναληφθεί ό,τι έγινε με τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (CRAs) μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία, όταν υπήρξαν παρόμοιες ανησυχίες.

“Οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τον κλάδο να αναπτύξει και να ακολουθήσει κώδικες συμπεριφοράς”, αναφέρει το Reuters.

Η IOSCO υιοθετεί βασικές αρχές υψηλού επιπέδου, τις οποίες τα κράτη-μέλη της εισάγουν στη συνέχεια στους εθνικούς κανόνες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές να σημειώνουν ήδη ότι ενδέχεται να χρειαστεί δράση.

Ανησυχία για την προστασία των επενδυτών

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται κεφάλαια εστιασμένα στα ESG βασίζονται όλο και περισσότερο στους περίπου 160 βαθμολογητές παγκοσμίως για να βοηθήσουν στην επιλογή μετοχών και ομολόγων, κάτι που δημιουργεί ανησυχία σχετικά με την προστασία των επενδυτών, σημειώνεται από την IOSCO. Οι επενδυτές δεν πραγματοποιούν επίσημη επαλήθευση των αξιολογήσεων, και γι αυτό αποκαλούν τη διαδικασία “μαύρο κουτί”.

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές έκαναν ένα πρώτο βήμα τη Δευτέρα για να ξεκλειδώσουν το «μαύρο κουτί» των εταιρικών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και  αξιολογήσεων διακυβέρνησης (ESG), υποδηλώνοντας την ανάγκη να υπάρξει επίσημη εποπτεία του τομέα των αξιολογητών, γιατί από αυτούς εξαρτάται η διοχέτευση τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε φιλικά προς το κλίμα επενδυτικά κεφάλαια.

“Οι πάροχοι αξιολογήσεων και προϊόντων ESG θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να έχουν ως στόχο στις αξιολογήσεις ESG, στα δεδομένα και στη μεθοδολογία τους, υψηλά επίπεδα δημόσιων γνωστοποιήσεων και διαφάνειας. Οι βαθμολογητές για τα ESG θα μπορούσαν να διατηρήσουν εσωτερικά αρχεία για να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των αξιολογήσεών τους και να διαβεβαιώσουν ότι οι βαθμολογίες τους είναι «απαλλαγμένες από πολιτικές ή οικονομικές πιέσεις”, αναφέρεται από την IOSCO.

Σημειώνει επίσης ότι οι αξιολογητές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ πωλήσεων αξιολογήσεων σε εταιρείες με τις οποίες μπορεί επίσης να έχουν επιχειρηματική σχέση.

“Οι φορείς της αγοράς θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής due diligence στις αξιολογήσεις ESG και στα  δεδομένα που χρησιμοποιούν στις εσωτερικές διαδικασίες τους”, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει στο Reuters o Ashley Alder, Πρόεδρος του International Organization of Securities Commissions  (IOSCO) (που αντιπροσωπεύει δεκάδες Ρυθμιστικές Αρχές σε  Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία), «η ύπαρξη πολλαπλών αξιολογήσεων ESG και προϊόντων δεδομένων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συνάφεια, την αξιοπιστία και το green washing. Παρά την αυξανόμενη επιρροή τους, οι αξιολογητές ESG και οι πάροχοι δεδομένων είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτοι, δεν διαθέτουν διαφάνεια στις μεθόδους τους, προσφέρουν άνιση κάλυψη και λειτουργούν με  πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων».

Σημειώνεται ότι ο κλάδος των αξιολογητών βρίσκεται σε φάση ταχείας ενοποίησης, με εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, όπως η MSCI, η S&P και η Morningstar να είναι οι μεγαλύτερες.

Η MSCI δήλωσε ότι επανεξετάζει την έκθεση του IOSCO. “Στο MSCI, είμαστε σταθερά πιστοί της διαφάνειας και δεσμευόμαστε στον καθορισμό και την εφαρμογή ορθών πρακτικών στις επιχειρήσεις μας”, ανέφερε.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση