Πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τα προβιομηχανικά επίπεδα, έφτασε η παγκόσμια θερμοκρασία σύμφωνα με το ECMWF, (Ευρωπαϊκό Κέντρο  Μεσαίας Κλίμακας Προγνώσεων Καιρού). Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που υπάρχει συστηματική καταγραφή στοιχείων για τις κλιματικές συνθήκες και τη θερμοκρασία, καθώς το θερμόμετρο ξεπέρασε το όριο που έχει τεθεί για την υπερθέρμανση.

 Η περασμένη Παρασκευή ήταν η πρώτη ημέρα στην οποία η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την περίοδο 1850 -1900 (δηλαδή τα προ- βιομηχανικά επίπεδα), είπε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus. Συγκεκριμένα η παγκόσμια θερμοκρασία υπερέβη το όριο κατά 2,06 βαθμούς Κελσίου.

Αν επιχειρήσουμε μία σύγκριση με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία της περιόδου 1991 – 2020, τότε η θερμοκρασία της Παρασκευής ήταν υψηλότερη κατά 1,17 βαθμούς Κελσίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποκαλυπτική του πόσο γρήγορα θερμαίνεται ο πλανήτης, παρά τις προσπάθειες για μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την άλλη όπως σημειώνουν ειδικοί, το γεγονός ότι ξεπεράστηκε το όριο των 2 βαθμών για μία μεμονωμένη ημέρα δε σημαίνει ότι έχουμε χάσει συνολικά τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού. Η Συμφωνία έχει να κάνει με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο θερμοκρασίας (δηλαδή διάστημα δύο ή περισσότερων δεκαετιών) και όχι με το τι θα συμβεί μία ημέρα, έναν μήνα ή ακόμη και μία χρονιά.

Το 2023 πάντως εξελίσσεται σε ένα από τα θερμότερα έτη όλων των εποχών και η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων γίνεται ολοένα και πιο συχνή από τη Μεσόγειο έως την Ασία και τον Κανάδα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία καλοκαίρια λειτουργούν ως ηχηρό καμπανάκι για επιτάχυνση της δράσης προς πιο βιώσιμες λύσεις.