ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Πριν μερικά χρόνια οι επενδυτές μας ρωτούσαν αν θα κάνουμε καμιά εξαγορά. Τώρα μας ρωτάνε για ESG,” είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μιλώντας στο 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit που διοργανώνει η εφημερίδα Καθημερινή.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιδόσεις ESG της εταιρείας, επενδυτών, τραπεζών, εργαζομένων και καταναλωτών και διευκρίνισε ότι η εφαρμογή των ESG αποτελεί πλέον μέρος της επιχειρηματικής στρατηγικής της εταιρείας, και εργαλείο για να προσελκύσει τους καλύτερους επενδυτές, τράπεζες, εργαζομένους και πελάτες.
“H κλιματική αλλαγή είναι από τη σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η Ευρώπη είναι σκόπιμο και υποχρεωμένη να εξελιχθεί και να πετύχουμε περιβαλλοντική βιωσιμότητα” σημείωσε. Όπως είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσεγγίσει το θέμα ολιστικά με υψηλούς στόχους, προσπαθώντας να νομοθετήσει σε 4 κατευθύνσεις: Να υπάρχει κόστος άνθρακα, προσεγγίζω την αγορά ενέργειας για να υπάρχει ενεργειακή πολιτική, να έχει ενσυνείδητη βιομηχανική πολιτική για να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες να επενδύσουν και να αναπτυχθούν και να προωθήσει τη διπλωματία με στόχο να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά της.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε εκτενώς στη μεγάλη πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αυξηθούν οι κοινωνικές ανισότητες.
“Η ενεργειακή μετάβαση είναι για την Ελλάδα, μια εξαιρετικά μεγάλη ευκαιρία για να πετύχουμε όχι μόνο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας σε βάθος χρόνου αλλά και καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο με χαμηλότερες ανάγκες εισαγωγών και λιγότερες εξαρτήσεις. Προϋπόθεση είναι να επιταχύνουμε το ρυθμό επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες, να επενδύσουμε στις ενεργειακές υποδομές και να βεβαιωθούμε ότι η αγορά ενέργειας λειτουργεί αποτελεσματικά γιατί δεν είμαστε ακόμα εκεί, δεν έχουμε αποτελεσματικά λειτουργούσα αγορά ενέργειας. Θα χρειαστεί να κάνουμε επενδύσεις για αρκετά χρόνια με μεγαλύτερο κόστος και όλη η μετάβαση να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η κοινωνία να έρθει μαζί, να μην αυξηθούν οι ανισότητες και κανένας να μη μείνει πίσω”.
Μάλλον δε θα γίνει στη Γλασκώβη το μεγάλο βήμα
Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή σημείωσε ότι ενώ έχουμε ένα πλανητικό πρόβλημα δεν έχουμε πλανητική εξουσία για να το αντιμετωπίσουμε. Η Σύνοδος για το κλίμα που θα γίνει στη Γλασκώβη, το COP26, φιλοδοξεί να συγκεντρώσει εκπροσώπους από 200 κυβερνήσεις, επιχειρηματικό κόσμο και ΜΚΟ για να γίνει ουσιαστικός διάλογος. Όπως τόνισε στο δρόμο για τη Γλασκώβη γίνονται κάποια βήματα, σημείωσε, κάποιες χώρες παίρνουν πρόσθετα μέτρα, πολλές εταιρείες και κλάδοι ανακοινώνουν σχέδια. Ο κλάδος του τσιμέντου, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο σε βάθος 30ετίας, είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, αλλά τόνισε ότι εκτιμά ότι μάλλον δεν θα γίνει στη Γλασκώβη το μεγάλο βήμα μπροστά, που θα θέλαμε, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.
Μακροχρόνιος σχεδιασμός και ευελιξία
Τόνισε ότι η μετάβαση είναι πολυσύνθετη και μακροχρόνια και χρειάζεται μακροχρόνιο σχεδιασμό αλλά και ευελιξία. Ένας μαραθώνιος που θα κρατήσει δεκαετίες.
Όσον αφορά τα μεγαλύτερα εμπόδια, σημείωσε ότι για την Ελλάδα η μεγάλη πρόκληση δεν είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων, αλλά οι υπόλοιπες παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όπως η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, ο τρόπος που γίνονται τα δημόσια έργα, οι αδειοδοτήσεις περιβαλλοντικές και μη. Επίσης τόνισε ότι η Πολιτεία μπορεί να βοηθήσει δίνοντας κίνητρα στους καταναλωτές για να προωθηθεί η πράσινη μετάβαση και να φροντίσει να υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αυξηθούν οι κοινωνικές ανισότητες λόγω της ενεργειακής μετάβασης.
Κίνδυνοι για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
“Το κόστος της ενέργειας που πάντα ήταν αγκάθι, τώρα έχει γίνει οξύ πρόβλημα”, σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τα τελευταία 20 χρόνια περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (29 έναντι 22%), ωστόσο η ενεργειακή μετάβαση συνεπάγεται και αρκετούς κινδύνους, ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. “Το κράτος μπορεί να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε οι επιχειρήσεις να πάνε μπροστά.
Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που έρχονται, το Κράτος πρέπει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στη μετάβαση”, σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση