ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Οι εκπομπές από την αγροδιατροφική αλυσίδα θα ενσωματωθούν στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα για πρώτη φορά, στο COP28 στο Ντουμπάι, μετά από ανακοινώσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι κυβερνήσεις θα κληθούν να υπογράψουν δηλώσεις και για την αγροδιατροφική αλυσίδα ενσωματώνοντας τις εκπομπές που σχετίζονται με τον τομέα στα NDC. Οι εκπομπές των συστημάτων τροφίμων αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) και το 40% του μεθανίου.
Οι εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC) βρίσκονται στο επίκεντρο της Συμφωνίας του Παρισιού και της επίτευξης των μακροπρόθεσμων στόχων της. Τα NDC ενσωματώνουν τις προσπάθειες κάθε χώρας να μειώσει τις εθνικές εκπομπές και να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Συμφωνία του Παρισιού απαιτεί από κάθε χώρα να προετοιμάζει, να κοινοποιεί και να διατηρεί διαδοχικές εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC) που προτίθεται να επιτύχει.
Η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Mariam Almheiri παρουσίασε την ατζέντα COP28 για τα τρόφιμα και τη γεωργία στη Σύνοδο Κορυφής των Συστημάτων Τροφίμων του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας ότι η αντιμετώπιση των εκπομπών των συστημάτων τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του στόχου του 1,5°C.
Στο COP28 στο Ντουμπάι, οι κυβερνήσεις θα κληθούν να υπογράψουν μια Διακήρυξη για τα Συστήματα Τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης των εκπομπών αγροδιατροφικών προϊόντων σε εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC) και άλλα εθνικά σχέδια.
Helena Wright: Σταδιακή αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική που διέπει τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων
Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Πολιτικής της Πρωτοβουλίας FAIRR, Helena Wright, η κίνηση είναι μια «σημαντική εξέλιξη» και «ακόμα ένα μήνυμα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι εννοούν τις επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων».
H Πρωτοβουλία FAIRR, εστιάζει σε λύσεις πολιτικής που σχετίζονται με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που περιβάλλουν την εντατική κτηνοτροφία. Το έργο της Helena Wright επικεντρώνεται στη συνεργασία με κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές, φορείς του κλάδου και επενδυτές για την προώθηση της καλύτερης κατανόησης των κινδύνων ESG γύρω από την εντατική κτηνοτροφία και την ενίσχυση της δέσμευσης γύρω από βιώσιμες πολιτικές και επιχειρηματικές πρακτικές. H κ. Wright ήταν Αντιπρόεδρος στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), στο think tank, E3G, για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, καθώς και ως διαπραγματευτής για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Imperial College του Λονδίνου.
«Η ενσωμάτωση των εκπομπών από τα συστήματα τροφίμων στα [NDCs] θα απαιτούσε μια σταδιακή αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική που διέπει τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων», είπε η Helena Wright, στο ESG Investor, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές το ζητούσαν από το COP26 στη Γλασκώβη, όταν ένας όμιλος εκπροσωπούσε 12 δολάρια ΗΠΑ τρισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία ζήτησαν από όλα τα έθνη της G20 να γνωστοποιήσουν συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών στη γεωργία εντός ή παράλληλα με τις δεσμεύσεις τους για το NDC.
«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η δήλωση που κάναμε τότε, ζητώντας μειώσεις εκπομπών στον αγροτικό τομέα να συμπεριληφθούν στα NDCs, έχει πλέον αποκτήσει δυναμική», είπε στο ESG Investor.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, έξι εταιρείες φαστ φουντ, συμπεριλαμβανομένων των McDonald’s και Domino’s Pizza, δεσμεύτηκαν να θέσουν παγκόσμιους στόχους μείωσης GHG που εγκρίθηκαν από την Science-based Targets πρωτοβουλία (SBTi) μετά από συλλογική δέσμευση επενδυτών ύψους 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής το δίκτυο επενδυτών FAIRR.
“Έχουμε δει βελτιώσεις όσον αφορά το ότι οι εταιρείες θέτουν στόχους βασισμένους στην επιστήμη”, δήλωσε Helena Wright. «Ωστόσο, όσον αφορά τη δράση πολιτικής, υπάρχει σαφής ανάγκη ευθυγράμμισης των κινήτρων με τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
«Στο παρελθόν, η δράση πολιτικής έλειπε σε αυτόν τον τομέα, όπως αποδεικνύεται από τα NDCs που δεν είχαν συγκεκριμένους στόχους για τα συστήματα γεωργίας και τροφίμων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Helena Wright, η ανάληψη δράσης σε όλους τους τομείς υψηλών εκπομπών είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου του 1,5°C, με την αντιμετώπιση των εκπομπών των αγροδιατροφικών συστημάτων ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των «καταστροφικών επιπτώσεών» της, που αποδεικνύεται από την αυξανόμενη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο οδικός χάρτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών
Ο οδικός χάρτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), πρέπει να περιλαμβάνει βασικά, συγκεκριμένα ορόσημα που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός σαφούς και ευθυγραμμισμένου μονοπατιού 1,5°C, τόνισε η κ. Wright, προσθέτοντας ότι τομείς εστίασης όπως η μείωση του μεθανίου, η αποψίλωση των δασών και η προώθηση βιώσιμων διατροφών είναι ζωτικής σημασίας.
«Για να είναι ο οδικός χάρτης πραγματικά χρήσιμος και αποτελεσματικός τόσο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και για τους επενδυτές, θα ήταν ιδανικό εάν μπορούσε να είναι στο ίδιο επίπεδο με την έκθεση του IEA Net Zero», είπε. Ο προγραμματισμένος οδικός χάρτης του FAO στο COP28 θα τονίσει λύσεις για την υποστήριξη της επίτευξης του SDG2 (μηδενική πείνα) και του SDG13 (δράση για το κλίμα).
Ο οδικός χάρτης θα επικεντρωθεί σε λύσεις που καλύπτουν τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφική παραγωγή, τη δασοκομία, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, τη γη, το νερό και το έδαφος, καθώς και εκείνες που υποστηρίζουν την ανθεκτικότητα, μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αυξάνουν τη δέσμευση άνθρακα και διασφαλίζουν την επισιτιστική ασφάλεια.
«Είναι χρήσιμο να δούμε ότι ο οδικός χάρτης του FAO είναι προσανατολισμένος στη λύση», είπε ο Ράιτ, προσθέτοντας ότι αυτή η προσέγγιση δείχνει μια προορατική και εποικοδομητική στάση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν τα συστήματα αγροδιατροφής. Οι επενδυτές στους τομείς των τροφίμων και της γεωργίας αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή και λαμβάνουν μέτρα για να εφαρμόσουν τις δικές τους καθαρές μηδενικές στρατηγικές.
Η κ. Wright είπε ότι η επίτευξη αυτών των στρατηγικών δεν θα είναι δυνατή χωρίς αποτελεσματικές ενέργειες πολιτικής.
«Για τους επενδυτές, αποτελεί μέρος της καταπιστευτικής τους ευθύνης να προστατεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μακροπρόθεσμα», είπε. «Αυτό συνεπάγεται την αναγνώριση τόσο των κινδύνων που σχετίζονται με το σενάριο «business-as-usual» όσο και των ευκαιριών που προκύπτουν από τη μετάβαση σε μια προσέγγιση καθαρού μηδενισμού.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι ο ρόλος της γεωργίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναγνωρίζεται τώρα και δίδεται η προσοχή που της αξίζει».
Διαβάστε επίσης
Ενεργειακοί όμιλοι: Ο ανταγωνισμός για τις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας και η… διαφορά της Mytilineos
LG Electronics: Δίνει έμφαση σε ουδετερότητα εκπομπών, κυκλικότητα, και καθαρή τεχνολογία
ΕΒΕΠ: Αλλαγές στην αξιολόγηση και τυποποίηση του ESG προτείνει η Κομισιόν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Σύγκρουση τρένων στην περιφέρεια Μούρμανσκ – Περισσότεροι από 10 τραυματίες
- Τάσεις MRB: Στο 22,9% η ΝΔ και 14,2% το ΠΑΣΟΚ – Ποιες λέξεις εκφράζουν τους πολίτες
- Μπακογιάννης: Οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει από τον Απρίλιο τον Δούκα για το χρηματοδοτικό κενό στο γήπεδο του ερασιτέχνη ΠΑΟ
- Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για τις Πανελλήνιες