ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός κατά τη διάρκεια του 2022 θα μειωθεί και θα επιστρέψει σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα έκανε πριν από λίγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, μιλώντας στο συνέδριο του Reuters, Reutersnext.
“Δεν είναι πιθανό να προχωρήσουμε σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022”, σημείωσε, εξηγώντας ότι η ΕΚΤ δεν αντιδρά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Εξέφρασε τη σιγουριά ότι θα μειωθεί ο πληθωρισμός το 2022 και θα κινηθεί κοντά στον στόχο της ΕΚΤ (2%), ενώ επίσης είπε ότι θεωρεί ότι βρισκόμαστε στα υψηλά της καμπύλης και θα αρχίσει να μειώνεται.
Επίσης, σημείωσε ότι η άνοδος του πληθωρισμού συνδέεται με την αύξηση στις τιμές ενέργειας κατά 55-60% ανάλογα τη χώρα, και εκτίμησε ότι οι τιμές ενέργειας θα μειωθούν σημαντικά ως το τέλος του 2022. Άλλος λόγος αύξησης του πληθωρισμού είναι η αυξημένη ζήτηση και η μειωμένη προσφορά λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, που δημιούργησαν ένα bottleneck, σημείωσε.
“Εξετάζουμε κάθε κλάδο για να δούμε πότε θα εξισορροπηθεί η προσφορά και η ζήτηση και ο χρόνος κυμαίνεται από 3 μέχρι 12 μήνες”, σημείωσε.
Η ενεργειακή μετάβαση θα καθορίζει τον πληθωρισμό
Μεσοπρόθεσμα συνέδεσε την πορεία του πληθωρισμού, με την πορεία της ενεργειακής μετάβασης. Όπως είπε το κόστος της ενεργειακής μετάβασης θα είναι μεγάλο και ότι από το πώς θα μοιραστεί το κόστος αυτό στον πληθυσμό, θα εξαρτηθεί η πορεία του πληθωρισμού.
Όπως και από το πόσο γρήγορα θα κινηθούμε προς ένα νέο ενεργειακό μίγμα, και αυτό θα καθορίσει τον πληθωρισμό, σημείωσε. Η διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης και το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στη μετάβαση, θα είναι καταλυτικοί παράγοντες, τόνισε.
Σχετικά με τις τιμές δικαιωμάτων ρύπων, σχολιάζοντας την άποψη ότι πρέπει να φτάσει στα 160 δολάρια ο τόνος στο τέλος της δεκαετίας για να πιαστούν οι κλιματικοί στόχοι, σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία ώστε να μάθουμε να καταναλώνουμε διαφορετικά, να ανακυκλώνουμε και να χρησιμοποιούμε διαφορετικό μίγμα ενέργειας. Η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων και η πορεία του πληθωρισμού, σημείωσε θα εξαρτηθεί από τις στρατηγικές μας και από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση.
Δεν μπορούμε να δρούμε βραχυπρόθεσμα
Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τον πληθωρισμό, είπε, και σημείωσε ότι αποστολή της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών και ότι έχει τα αντανακλαστικά να δράσει αν χρειαστεί.
“Δεν μπορούμε να δρούμε βραχυπρόθεσμα” τόνισε, “γιατί σε αυτή την περίπτωση θα επηρεάσουμε τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη”, εξήγησε.
Είπε ωστόσο ότι σήμερα υπάρχει αβεβαιότητα και ότι στις 16 Δεκεμβρίου θα δοθεί στην αγορά πληροφορία για το που βρισκόμαστε και το στίγμα της στρατηγικής. “Υπάρχει αβεβαιότητα και πρέπει να δείξουμε στην αγορά ότι είμαστε έτοιμοι. Δεν είναι πιθανό να προχωρήσουμε σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022”, σημείωσε.
Σχετικά με την αγορά εργασίας, τόνισε τις διαφορές μεταξύ της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σημείωσε ότι η ανεργία είναι μεγαλύτερη στην Ευρώπη και ότι υπάρχουν τομείς που υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και άλλοι που υπάρχουν ελλείψεις στις θέσεις εργασίας.
Σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, είπε ότι η ΕΚΤ παρατηρεί τις συναλλαγματικές ισορροπίες αλλά απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες, ανέφερε την υγεία, την κλιματική αλλαγή την ψηφιακή μετάβαση, τις ανισότητες.
Το ψηφιακό ευρώ είναι κάτι που πιστεύει πολύ σημείωσε, και θέλει να μπορεί η ΕΚΤ να το εκδώσει, όταν οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν γιατί ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των Ευρωπαίων. ‘Τα μετρητά δε θα εξαφανιστούν θα είναι πάντα εκεί, είπε. Πρέπει όμως να δώσουμε μια εναλλακτική στους πολίτες που θα ήθελαν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα”.
Σχετικά με το Bitcoin σημείωσε ότι απευθύνεται σε αυτούς που είναι έτοιμοι να τα χάσουν όλα, ότι είναι κερδοσκοπικό και με μεγάλο ρίσκο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»