• ESG Today

    Χάρης Δούκας, Δημήτρης Κουρέτας: Πώς η κλιματική κρίση καθόρισε την ψήφο

    Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας - Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Δήμου Αθηναίων

    Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας – Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Δήμου Αθηναίων


    Σε μια εποχή που οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων έχουν αμβλυνθεί, ένα νέο κριτήριο φαίνεται πως υπερισχύει στην κρίση των πολιτών και καθορίζει την ψήφο τους.

    Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, η επανάληψη του φαινομένου λίγες εβδομάδες μετά στον Βόλο και ο φόβος ότι αυτά τα φαινόμενα μπορεί να επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή, δημιούργησαν μια νέα πολιτική ατζέντα και νέες προτεραιότητες για τους πολίτες.

    Και ταυτόχρονα την ανάγκη να πάρουν τα ηνία την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αθηναίων, δύο έγκριτοι καθηγητές, με εξειδικευμένη γνώση που μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη και να υλοποιήσουν δράσεις με γνώση και αποτελεσματικότητα.

    Οι εικόνες των καταστροφών των περιουσιών των χιλιάδων συμπολιτών μας, έκαναν η κλιματική κρίση, να πάψει να είναι ένα θέμα για ειδικά κοινά, περιβαλλοντολόγους και οικονομολόγους  και την Γκρέτα Τούνμπεργκ και δημιούργησαν ένα  ρεαλιστικό  και υπαρκτό φόβο διαρκείας.

    Και μαζί τη συνειδοτοποίηση, ότι όλες οι πόλεις, της χώρας και σίγουρα η Αθήνα είναι το ίδιο ευάλωτες στο ενδεχόμενο ακραίων φαινομένων και ότι ληφθούν άμεσα μέτρα για την οχύρωσή τους.

    Και ενώ η συζήτηση τι θα γινόταν στην Αθήνα αν είχαμε αυτές τις πλημμύρες κυριαρχούν τον τελευταίο μήνα, εμφανίζεται ως υποψήφιος Δήμαρχος ως από μηχανής Θεός, ένας έγκριτος επιστήμονας που έχει προτάσεις και μιλάει για αυτό το θέμα, με ευθύνη και σχέδιο.

    Και αν στην πρώτη ψηφοφορία, ακόμη δεν ήταν γνωστός, οι απόψεις του γνωστοποιήθηκαν ευρύτατα μετά το debate.

    Χάρης Δούκας: Πώς η Αθήνα δεν θα πλημμυρίσει

    Στο πλαίσιο αυτό, η δυναμική υποψηφιότητα του Περιβαλλοντολόγου Χάρη Δούκα, ειδικό στις βιώσιμες πόλεις και με προτάσεις για το πώς η Αθήνα δε θα πλημμυρίσει, δεν είναι καθόλου παράξενο βρει ισχυρή ανταπόκριση στους δημότες.

    Το σοβαρό προφίλ του, η εξειδίκευσή του και οι προτάσεις του, κέρδισαν την εμπιστοσύνη με την ελπίδα ότι υπό την καθοδήγησή του, η Αθήνα θα οχυρωθεί απέναντι στην κλιματική κρίση θα γίνει βιώσιμη και πράσινη, χωρίς λάθη και ερασιτεχνισμούς.

    Ο καθηγητής του ΕΜΠ και νέος Δήμαρχος Αθηναίων πιστεύει ότι το πλάνο του μπορεί να φέρει πράγματι θετικές «ανατροπές» στην Αθήνα, δηλώνει ότι είναι έτοιμος να το υλοποιήσει και υπογραμμίζει στους συνομιλητές του ότι διαθέτει μια άξια ομάδα στελεχών και ειδικών στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα» που μπορεί να κάνει άμεσα, τα πρώτα και τα επόμενα, αποφασιστικά βήματα.

    Ο κ. Δούκας έχει συγκροτήσει το σχέδιό του με ρεαλιστικές προτάσεις και -όπως λέει- με σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αναγκαίες  παρεμβάσεις θωράκισης της ζωής των Αθηναίων.

    Ξεχωρίζει πέντε προτάσεις – δεσμεύσεις και επιμένει ότι η Αθήνα μπορεί να γίνει πράσινη και βιώσιμη (με το πρόγραμμα φύτευσης 25 χιλιάδων δένδρων και με ψυχρά υλικά στις οδοστρώσεις για την αισθητή μείωση της θερμοκρασίας τις μέρες του καύσωνα), ασφαλής (με την εφαρμογή του μνημονίου της δημοτικής αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ. και με επαρκή φωτισμό στις γειτονιές), καθαρή (με καφέ κάδο στο 100% του Δήμου από το 2024 και εκπαίδευση των μαθητών), θωρακισμένη από πλημμύρες (με νέα τεχνικά έργα ανάσχεσης των έντονων πλημμυρικών φαινομένων) και φιλική προς όλες τις γενιές (π.χ. «ποτέ ξανά μάθημα σε κοντέινερ»).

    Και πρότεινε:

    – Πρέπει να καθαριστούν όλα τα φρεάτια ομβρίων υδάτων.

    – Να καταγραφούν πλήρως τα υφιστάμενα δίκτυα ομβρίων υδάτων, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ έως τώρα

    – Να ελεγχθεί η επάρκειά τους, διότι διανύουμε περίοδο περιβαλλοντικής κρίσης

    – Να βελτιωθούν τα δίκτυα ομβρίων που ήδη υπάρχουν ή να κατασκευαστούν νέα, όπου κριθεί απαραίτητο

    – Να δημιουργηθούν νέα τεχνικά έργα ανάσχεσης των πλημμυρικών φαινομένων, που εντείνονται χρόνο με τον χρόνο

    – Να χρησιμοποιηθούν υλικά και τεχνολογίες που μειώνουν την έντασή των πλημμυρών (π.χ. rain gardens)

    Και κυρίως τόνισε ότι πρέπει να διαχωριστούν πλήρως τα δίκτυα ομβρίων και λυμάτων, που εν έτει 2023 παραμένουν κοινά σε κάποια σημεία της πόλης, κάτι που ενώ πολλοί γνωρίζουν ότι συμβαίνει και τι θα σήμαινε σε περίπτωση μιας πλημμύρας… είναι ο μόνος που το είπε…

    Δημητρης Κουρέτας: Έμφαση στο αγροδιατροφικό σύστημα της Θεσσαλίας και το αρδευτικό πρόβλημα

    Αντίστοιχα, η εκλογή του Δημήτρη Κουρέτα, ακόμη ενός καθηγητή στη θέση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, σχετίζεται με το σοκ που συνέβη στους πολίτες της Περιφέρειας από τις επιπτώσεις της πρόσφατης πλημμύρας.

    Σίγουρα, εκφράστηκε και η δυσαρέσκεια από τους χειρισμούς του προηγούμενου Περιφερειάρχη, αλλά κυρίως η ανάγκη να αναλάβει τη θέση εξουσίας, ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση και επιστημονική κατάρτιση.

    Ο Δημητρης Κουρέτας με πτυχίο Φαρμακευτικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών και διδακτορικό  στη Βιοχημείας έχει εκπονήσει, μαζί με συνεργάτες του, περισσότερες από 280 ερευνητικές εργασίες σε ξένα έγκριτα περιοδικά και σε διεθνή συνέδρια. Το έργο του αυτό, μέχρι σήμερα, έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης και έχει λάβει σχεδόν 13.200 διεθνείς αναφορές.

    Ο Δημήτρης Κουρέτας, κατέβηκε με συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η ευαλωτότητα του αγροδιατροφικού συστήματος της Θεσσαλίας και για τηναειφορική αξιοποίηση ζωικών και φυτικών γενετικών πόρων της Θεσσαλίας.

    Ειδικότερα είχε πει:

    «Σήμερα, τα βιομηχανικά αγροδιατροφικά συστήματα χαρακτηρίζονται από περιορισμένη ανθεκτικότητα, καθιστώντας τα ευάλωτα σε αυξανόμενες απρόβλεπτες κλιματικές και κοινωνικοοικονομικές κρίσεις.

    Ένα ανθεκτικό σύστημα τροφής μπορεί να ανακάμψει γρήγορα ως απάντηση σε ένα άγχος ή σοκ που προκαλείται από παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή (ξηρασία, πλημμύρες, διακυμάνσεις της θερμοκρασίας) ή σοκ της αγοράς (ύφεση, COVID-19).

    Επίσης πρέπει να επικεντρώνεται στην παραγωγή περισσότερης ποικιλίας και όχι περισσότερων θερμίδων.

    Περισσότερες επιλογές υποκατάστασης στην παραγωγή και την κατανάλωση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των διακυμάνσεων των τιμών.

    Ανάλογα, επιδεικνύει υψηλό βαθμό ποικιλομορφίας, ανταπόκριση στην ανατροφοδότηση και ικανότητα αυτοοργάνωσης και μάθησης ως απάντηση στην αλλαγή.

    Το κέντρο αυτό θα γίνει με χρήματα από το στόχο 1 του ΠΕΠ 20123-2027 με τις εξής στοχεύσεις:

    1. Διατήρηση και αειφορική αξιοποίηση ζωικών και φυτικών γενετικών πόρων της Θεσσαλίας.

    2. Αναγνώριση του ρόλου του γεωργού, ιδίως στο επίπεδο του θεματοφύλακα/πρώτου βελτιωτή και σεβασμός των δικαιωμάτων του στην επιλογή, χρήση του σπόρου και τρόπου παραγωγής. Ενεργή ενσωμάτωσή του στα ερευνητικά προγράμματα της περιφέρειας Θεσσαλίας αξιοποιώντας τις γνώσεις του.

    3. Μελέτες επίδρασης της ποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα (έδαφος, αγρός, οικοσύστημα, αγορά) στην ανθεκτικότητα συστημάτων τροφής. Μελέτες αρνητικής επίδρασης άλλων παραγόντων (μονοκαλλιέργεια, χημικά, μη προσαρμοσμένες και μονογενοτυπικές ποικιλίες, γενετικά τροποποιημένα).

    4. Αύξηση της ποικιλότητας (είδη, ποικιλίες, γεωργική γνώση) στην παραγωγή τροφής με στόχο την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και τις κοινωνικοοικονομικές κρίσεις.

    5. Αντικατάσταση ενεργοβόρων καλλιεργειών με νέες που ανταποκρίνονται επιτυχώς σε χαμηλές εισροές με προτεραιότητα στις υδρολογικά και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

    6. Διαφοροποίηση της τροφής με έμφαση σε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τοπικώς παραγόμενα, σε χαμηλές εισροές αξιοποιώντας τους τοπικούς φυτογενετικούς πόρους.

    7. Ενσωμάτωση ειδών, ποικιλιών και συστημάτων που διατηρούν και βελτιώνουν την γονιμότητα του εδάφους και παράγουν σταθερά σε χαμηλές εισροές και βιολογική γεωργία.

    8. Ανάπτυξη αγροοικολογικών μεθόδων παραγωγής, βιολογικής γεωργίας και ενσωμάτωση συμβατής με τα δεδομένα της χώρας σύγχρονης τεχνολογίας, προσβάσιμης κυρίως στους μικρούς καλλιεργητές. Δημιουργία δικτύων ελεύθερης γεωργικής γνώσης.

    9. Ενίσχυση ικανότητας και ανεξαρτησίας από εισροές, κυρίως μικρών καλλιεργητών, να παράγουν σε δυσμενή περιβάλλοντα.

    10. Μείωση του κόστους παραγωγής (ακόμη και από βιολογικές εξωτερικές εισροές) αλλά και πιστοποίησης, διακίνησης και εμπορίας ενισχύοντας την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία με τεχνικά και κοινωνικοοικονομικά εργαλεία στοχευμένης έρευνας.

    11. Ανάπτυξη συμμετοχικής οργανικής και εξελικτικής βελτίωσης για την επιλογή κατάλληλων ποικιλιών για βιολογική γεωργία και χαμηλές εισροές με βάση την εθνική δεξαμενή φυτογενετικών πόρων και τις γνώσεις των γεωργών.

    12. Παραγωγή σπόρου από τοπικές και βιολογικές ποικιλίες και πληθυσμούς ή ετερογενή υλικά που χαρακτηρίζονται από προσαρμοστικότητα στις τοπικές συνθήκες και ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση. Μεταφορά τεχνογνωσίας σε γεωργούς.

    13. Ανάπτυξη μεθόδων οικοτεχνίας και διερεύνηση ανάπτυξης μοντέλων αυτάρκειας και εναλλακτικών τροφικών δικτύων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

    14. Κοινωνικοοικονομικές μελέτες για την ενσωμάτωση των παραπάνω και ενεργή συμμετοχή όλων των εταίρων της αγροδιατροφικής αλυσίδας καθώς και των πολιτών.

    15. Μελέτες επίδρασης νομοθετικού πλαισίου στον αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση τον παραγωγό, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

    Σημαντικές ήταν και οι τοποθετήσεις του για το υδατικό ζήτημα:

    Η οικονομία και κυρίως η αγροτική οικονομία που παραμένει η βάση της οικονομικής ζωής της Θεσσαλίας δεν μπορεί να σταθεί χωρίς αρδευτικό νερό.

    Οι ξηρικές καλλιέργειες έχουν μικρό κύκλο εργασιών (60-100 €/στρ) όταν οι αρδευόμενες εκστατικές φτάνουν στα 200-300€/στρ και φυσικά το όνειρο να φτάσουμε το Ισραήλ ή την Ολλανδία (1200-1800 €/στρ) είναι αδύνατο χωρίς αρδευτικό νερό. Καλλιέργειες υψηλής αξίας (οπωροκηπευτικά) και ζωοτροφές για τη κτηνοτροφία δεν παράγονται χωρίς νερό.

    Πολλοί αγρότες ήδη εγκαταλείπουν ποτιστικές καλλιέργειες λόγω υψηλού κόστους άρδευσης ενώ γεωτρήσεις συνεχώς εκβαθύνονται για να βρουν αποθέματα νερού. Έχει δημιουργηθεί μια ανισορροπία κόστους άρδευσης μεταξύ περιοχών της Θεσσαλίας και της χώρας.

    Ο τομέας της Γεωργίας απορροφά πάνω από το 92% της συνολικής κατανάλωσης (για όλες τις χρήσεις) νερού στην περιοχή της Θεσσαλίας.

    Ταυτόχρονα με την πάροδο δεκαετιών στασιμότητας και πολιτικής ατολμίας όσον αφορά στην βιώσιμη κάλυψη των αναγκών άρδευσης, οι καλλιεργητές οδηγήθηκαν στην άναρχη και καταστροφική υπερεκμετάλλευση των επιφανειακών και (κυρίως) των μόνιμων υπόγειων αποθεμάτων νερού, με ανυπολόγιστες καταστροφές, υποθηκεύοντας κυριολεκτικά το μέλλον της περιοχής.

    Το θέμα αυτό αποτελεί αναμφίβολα το ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της Θεσσαλίας, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί σε δραματική εκτίναξη του κόστους παραγωγής, εξαντλώντας τους (μικρομεσαίους κυρίως) αγρότες και περιορίζοντας όλο και περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας, εντός και εκτός της χώρας.

    Απαιτείται συνεπώς ΑΜΕΣΑ η ανατροπή της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με νέες πολιτικές και ανάλογες δράσεις προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

    α. Μείωση της κατανάλωσης νερού στις αρδεύσεις με κατάλληλες πολιτικές, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και προσφέροντας σχετικά κίνητρα στους παραγωγούς για εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης νερού κ.ο.κ.

    β. Άμεση εκπόνηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών (μετά την εξασφάλιση νερού σε αποδεκτό κόστος) για αύξηση του κύκλου εργασιών στη γεωργία και καθοδήγηση των αγροτών στην υιοθέτησή καλλιεργειών και πρακτικών που θα κάνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους στις Εθνικές και Διεθνείς αγορές.

    γ. Παράλληλα με τη μείωση της ζήτησης νερού η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει, με την κατασκευή έργων ταμίευσης νερού (π.χ. Φράγματα – ταμιευτήρες στο Μουζάκι, Πύλη, Νεοχωρίτης, Ενιπέας, Ελασσόνα, Πήλιο και άλλα μικρότερα έργα) την μέγιστη δυνατή συγκέντρωση υδάτων για όλες τις χρήσεις (άρδευση, ύδρευση κ.λ.π.), οδηγώντας το ταχύτερο δυνατόν στην εξισορρόπηση του υδατικού ισοζυγίου και την σταδιακή εξάλειψη των καταστροφικών ελλειμάτων νερού.

    δ. Παρ’ όλα αυτά η Θεσσαλία αντιμετωπίζει και το μεγάλο πρόβλημα του ελλείματος των 3 δισ. κυβικών μέτρων νερού. Για τον σκοπό αυτό, θεωρούμε σημαντικό να ολοκληρωθεί το έργο της Συκιάς, μέσω του οποίου θα μπορούν να διοχετεύονται στον θεσσαλικό κάμπο κατά μέγιστο 250 εκατομμύρια κ.μ. νερού ετησίως. (Η απόληψη νερού να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία).

    Η μεταφορά αυτή αποσκοπεί στην επίλυση 2 ζητημάτων που θεωρούμε ζωτικά για την Θεσσαλία:

    – Την ασφάλεια των υδατικών αποθεμάτων σε περίπτωση υδατικής κρίσης (ξηρασία)

    – Στην ανάταξη του σοβαρού υδατικού ελλείμματος όπως προαναφέρθηκε”.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποια είναι η βιομήχανος Ασημίνα Τζίκα που μίλησε στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

    Στέφανος Κασσελάκης: «Η πρώτη μεγάλη ρωγμή έγινε-Επόμενος σταθμός οι ευρωεκλογές-Πάμε δυνατά»



    ΣΧΟΛΙΑ