ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ένα μοναδικό case study εξελίσσεται η Mytilineos, καθώς χάρη στη στρατηγική της καταφέρνει να επεκτείνει το συνεργατικό μοντέλο με το οποίο έχει πετύχει στην Ελλάδα, στις αγορές του εξωτερικού και με την επιτυχή της ανάπτυξη προσελκύει επενδύσεις στη χώρα.
Αποτελώντας ένα εμβληματικό success story, αποτελεί διαφήμιση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και των επενδυτικών της προοπτικών και κερδίζει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών τόσο για τη μετοχή της όσο και για την Ελλάδα.
Με διαβατήριο την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση των δραστηριοτήτων του ομίλου που κατάφερε σε λίγα χρόνια να μετασχηματίσει τη δραστηριότητά του, αλλά και τις σημαντικές επενδύσεις που σχεδιάζει στον Καναδά η Mytilineos, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος βρέθηκε στο επίκεντρο στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Καναδά που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες.
Η Mytilineos είναι ο μοναδικός Έλληνας επενδυτής ΑΠΕ στον Καναδά όπου έχει συμφωνήσει την εξαγορά ηλιακού χαρτοφυλακίου ισχύος 1,4 GW στην Αλμπέρτα από την Westbridge Renewable Energy, μια επένδυση που ξεπερνά το 1,7 δισ. CAD (1,16 δισ. ευρώ) για την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων στην περιοχή.
Τα πάρκα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά το 2026 και θα παράγουν αρκετή ενέργεια για 200 χιλιάδες σπίτια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του Καναδά και συνάμα για τη μεγαλύτερη επένδυση ελληνικής εταιρείας στη χώρα αυτή.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Ευάγγελος Μυτιληναίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau και στο δείπνο που διοργάνωσε ο κ. Prem Watsa προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, με 20 διακεκριμένους επικεφαλής εταιρειών, όπως οι Guardian Capital Group, Fairfax Holdings, CIBC, Triple Group of Companies, IMCO, LCBO, Portage Venture Capital, CPPIB, Eldorado Gold, Scotiabank, Norton Rose.
Οι διεθνείς επενδυτές είδαν την Ελλάδα, μέσα από το παράδειγμα της Mytilineos, μιας εταιρείας που καταφέρνει να πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της και να επεκτείνεται στο εξωτερικό εξάγοντας το συνεργατικό επιχειρηματικό της μοντέλο.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στη διάρκεια του δείπνου βρέθηκε η προοπτική της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός, η ελληνική, η ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και η ενεργειακή μετάβαση ως ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα.
Και βέβαια, η ίδια η Mytilineos και ο τρόπος με τον οποίο ο όμιλος έχε καταφέρει να αναπτύσσεται αξιοποιώντας την ενεργειακή μετάβαση ανοίγοντας διαρκώς νέους πυλώνες για τη διατήρηση της μελλοντικής ανάπτυξης.
Στον τομέα της ενέργειας, πέραν της σημαντικής επέκτασης των ΑΠΕ του ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ήδη ωριμάζει ένα μεγάλο μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ύψους 13,8GW) και την πλήρη συνεισφορά της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου 826MW, η επιχειρηματική του στρατηγική προς το μέλλον βασίζεται και σε νέους μοχλούς όπως: α) η ενισχυμένη κερδοφορία του βραχίονα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της σταθερής ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς της προς τον στόχο του 30%, τόσο οργανικά όσο και μέσω νέων εξαγορών, β) τα έργα δικτύων, τα οποία θα αποτελέσουν καθολικά τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην πράσινη μετάβαση (584 δισ. ευρώ σε επενδύσεις σε δίκτυα διανομής που είναι απαραίτητες στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία), και ως εκ τούτου θα αποτελέσουν μια νέα ιστορία επιτυχίας για την υποκατηγορία M Power Projects, και γ) συνεχής επέκταση στις μπαταρίες/συστήματα αποθήκευσης.
Και ταυτόχρονα δίνει πάντα έμφαση στη μεταλλουργία και τις κρίσιμες πρώτες ύλες, αναμένοντας σημαντική ανάπτυξη από τη σημαντική αύξηση της ζήτησης που φέρνει η ενεργειακή μετάβαση σε προϊότνα στα οποία η εταιρεία τοποθετείται στρατηγικά όπως το αλουμίνιο, ο βωξίτης, και αργότερα το σκάνδιο και το γάλλιο.
Συνεργατικό μοντέλο
Μυστικό της εταιρείας είναι το συνεργατικό επιχειρηματικό της μοντέλο που εξασφαλίζει ισχυρές επιδόσεις, δημιουργώντας καθετοποίηση, εξοικονόμηση κόστους και αντιστάθμιση των κινδύνων των επιμέρους δραστηριοτήτων της.
Η δύναμη των συνεργειών της Mytilineos αποτελεί και το σημαντικό της πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Η εταιρεία ήταν η πρώτη που αντιλήφθηκε πως οι συνέργειες μεταξύ των τομέων ενέργειας και μετάλλων θα μπορούσαν να καταστήσουν την εταιρεία πιο ανθεκτική εν μέσω του δαπανηρού αγώνα προς την απολιγνιτοποίηση και στήθηκε έτσι ώστε να τις αξιοποιήσει.
Το επιτυχημένο μοντέλο Energy & Metals καταφέρνει να σταθεροποιεί και να αλλάζει ριζικά τόσο τα κόστη όσο και τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου. Και αποδείχθηκε από τη μεγάλη αντοχή του ομίλου στις υψηλές ενεργειακές τιμές αφού το energy management team της εταιρείας κράτησε απολύτως ανταγωνιστικό το Αλουμίνιο της Ελλάδος σε μια χρονιά όπου κάποιοι άλλοι οδηγήθηκαν σε πλήρη διακοπή των εργασιών ή σε αξιοσημείωτες μειώσεις στις παραγωγικές τους ικανότητες.
Το μοντέλο λοιπόν αυτό έμπνευσης του Ευάγγελου Μυτιληναίου, έχει φέρει μέχρι τώρα ισχυρά αποτελέσματα και αναμένεται να φέρει ακόμα πιο ισχυρά από τις αρχές του 2024 με την πλήρη τροφοδότηση των μεγάλων ηλεκτρικών αναγκών του Αλουμινίου της Ελλάδος από την Protergia, τη θυγατρική του ομίλου στην ενέργεια.
Με προμήθεια ρεύματος που βασίζεται σε ποσοστό 50%-60% σε ενέργεια από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά) με την υπόλοιπη ενέργεια να παράγεται, να παραδίδεται και να τιμολογείται από μονάδες φυσικού αερίου της Mytilineos, με μεταβλητές το κόστος του φυσικού αερίου (TTF). Η συνέργεια αυτή εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει κόστος έως και 20% ανεβάζοντας έτσι προς τα πάνω τη κερδοφορία του ομίλου.
Με δικό της μοντέλο επίσης η εταιρεία αναπτύσσεται στον τομέα των ΑΠΕ με κύριο στόχο να αυτοχρηματοδοτεί τα έργα της χωρίς να χρειάζεται να δανείζεται για αυτό. Συνδυάζοντας τη δυνατότητα του ομίλλου να κατασκευάζει έργα με την παραγωγή πράσινης ενέργειας, καταφέρνει να ανατπύξη την παραγωγή έργων από ΑΠΕ με χαμηλό κόστος.
Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος κατασκευάζει έργα σε όλο τον κόσμο τα οποία παραδίδει σε τρίτους, οι οποίοι είναι κατά βάση από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διεθνώς, όπως η Total Εnergy και η Lightsource ΒP.
Τα έργα αυτά αφήνουν στον όμιλο ένα κέρδος 20% το οποίο κατευθύνει στη χρηματοδότηση των δικών της έργων ΑΠΕ. Έτσι, μεγαλώνει το δικό μας χαρτοφυλάκιο χωρίς να χρειάζεται να δανειστεί, διασφαλίζοντας έναν πολύ ισχυρό ισολογισμό.
Διεθνοποίηση
Σε πλήρη εξέλιξη είναι σήμερα η διεθνοποίηση της εταιρείας και πέραν του Ατλαντικού, επενδύοντας στις ΑΠΕ και βολιδοσκοπώντας και άλλες ευκαιρίες στον Καναδά, μετά την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ, στη βάση ενός σχεδίου που ήδη έχει εφαρμόσει με επιτυχία σε άλλες αγορές.
Η εταιρεία δεν επεκτείνεται στο εξωτερικό με μια μεμονωμένη δραστηριότητα, αλλά εξάγοντας το συνεργατικό της μοντέλο.
Ξεκινά αναλαμβάνοντας ένα ενεργειακό έργο, ακολούθως γνωρίζει την αγορά και δικτυώνεται σε αυτή και αργά και σταθερά αναζητά ευκαιρίες και σε άλλους τομείς στους οποίους επενδύει και επεκτείνεται στο πλαίσιο του συνεργατικού της μοντέλου.
Με τον ίδιο τρόπο σχεδιάζει να επεκτείνει τις ενεργειακές της δραστηριότητες στην Κεντρική Ευρώπη, αυξάνοντας το δίκτυο προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ή ακόμη και αναπτύσσοντας νέα CCGT στην Κεντρική Ευρώπη ίσως στην Γερμανία.
Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής η εταιρεία πρόσφατα απέκτησε το ορυχείο βωξίτη στην Γκάνα, μια κίνηση που έκανε μετά από μακρόχρονη διαπραγμάτευση κι ενώ η παρουσία της εταιρείας στην Γκάνα ξεκίνησε το 2015 για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας την οποία και σήμερα διαχειρίζεται.
Η στρατηγική κίνηση του ομίλου να αποκτήσει τα ορυχεία βωξίτη στην Γκάνα, του δίνει ένα μελλοντικό πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά.
Οι βωξίτες στην Γκάνα είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, και σε μια εποχή που η αφθονία στο βωξίτη έχει τελειώσει είναι καθοριστικό για μια βιομηχανία αλουμινίου να κατέχει καλή θέση στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Νέα στοιχήματα: Δίκτυα, αλουμίνιο, κρίσιμες ύλες, energy management
Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Eurometaux, κ. Μυτιληναίος, τονίζει σε κάθε ευκαιρία τη σημασία, τις ευκαιρίες αλλά και τις επενδύσεις που απαιτεί η προώθηση της πράσινης μετάβασης, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εστιάζει στην ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις στις διασυνδέσεις και τα δίκτυα, ένας τομέας που θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού για την εταιρεία, ανοίγοντας ένα νέο μεγάλο τομέα έργων.
Η αυξανόμενη παρουσία της εταιρείας στο κομμάτι των δικτύων και οι σημαντικές προοπτικές στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία νέα Mytilineos RES.
Η επέκταση των εργαλείων του energy management για προσφορά ανταγωνιστικής πράσινης ενέργειας σε πελάτες στο εξωτερικό, δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης του τμέα της ενέργειας, συνδυάζοντας τα οφέλη από την απραγωγή πράσινης ενέργειας και της εμπειρίας του ομίλου στο hedging.
Όταν ο όμιλος απέκτησε την Αλουμίνιο της Ελλάδος, το μεγάλο πρόβλημα της μοναδικής βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου στην Ελλάδα ήταν το ενεργειακό κόστος. Και αυτό έγινε αφορμή για την επέκταση του ομίλου στην παραγωγή ενέργειας και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.
Και σήμερα, η εταιρεία διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής στον κλάδο ενώ η ενέργεια που καταναλώνει το Αλουμίνιο είναι κατά 10% πράσινη και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσει το 20%, γεγονός, που καθιστά σε ένα βαθμό πράσινη την παραγωγή του αλουμινίου.
Το επόμενο στοίχημα να αξιοποιήσει τα εργαλεία του energy management που εφαρμόζει στο Αλουμίνιο της Ελλάδος για να τα προσφέρει και σε άλλες μονάδες υψηλής τάσης, μειώνοντας το ενεργειακό τους κόστος, δημιουργώντας μια νέα αγορά διεθνώς,
Οι κρίσιμες πρώτες ύλες, τα υλικά με τα οποία θα γίνει η πράσινη μετάβαση, αποτελεί ακόμη ένα τομέα στον οποίο δίνει ειδικό βάρος ο όμιλος.
Αφού πέτυχε να εντάξει το βωξίτη και το αλουμίνιο στις κρίσιμες πρώτες ύλες, που η Ευρώπη πρόκειται να στηρίξει για να πετύχει αύξηση της παραγωγής τους, ο όμιλος δίνει έμφαση στην ασφάλεια εφοδιασμού αναζητώντας νέα ορυχεία, και εξασφαλίζοντας αυτό της Γκάνας, αλλά και νέες κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το γάλλιο.
Εφόσον η εταιρεία και όταν αναπτύξει τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Γκάνα, η εταιρεία θα δεκαπλασιάσει την παραγωγική της δυναμικότητα σε βωξίτη, και μάλιστα χαμηλού κόστους παραγωγής.
Σήμερα η MYTILINEOS, μετά τη συγχώνευση με την Imerys, καθίσταται ο μεγαλύτερος παραγωγός Βωξίτη της Ευρώπης με ετήσια παραγωγή σε 1,2 εκατ. τόνους που είναι η μεγαλύτερη παραγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος και από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Έτσι, η παραγωγή βωξίτη θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την τροφοδοσία του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος. Εφόσον, προχωρήσει η εκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος στην Γκάνα με γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη, η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα σε βωξίτη θα φτάσει τα 10 εκ. τόνους το έτος.
Με αυτές τις δύο κινήσεις ματ στο χώρο του αλουμινίου η Mytilineos εκτός από τη μακροχρόνια διασφάλιση της πρώτης ύλης θα πολλαπλασιάσει από το 2024 και έπειτα τόσο την παραγωγή βωξίτη, όσο και τη παραγωγή της αλουμίνας την ίδια ώρα μάλιστα που τα περισσότερα εργοστάσια αλουμίνας στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας λόγω κυρίως και του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Στα μελλοντικά σχέδια είναι και , σε συνεργασία με τη Ghana Integrated Aluminium Development Corporation (GIADEC), η κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα έως και 1,5 εκατ. τόνων, όταν η τρέχουσα παραγωγή αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως, προσφέροντας μεγάλες υπεραξίες στον όμιλο, καθώς η ζήτηση του αλουμινίου τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εκτοξευτεί.
Διαβάστε επίσης:
Τι ψάχνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στον Καναδά – Τι είπε σε μεγάλους επενδυτές
Ψηφιοποίηση Αρχείων Υγείας: Μπήκαν οι υπογραφές για το έργο των €117 εκατ.
ΔΕΗ: Πώς θα καλύψει τα ίδια κεφάλαια για τη συμμετοχή της στην EMC Subsea Cable Company