• ESG Today

    Αντόνιο Γκουτέρες: Οδεύουμε προς την κλιματική κόλαση- Νονοί το κλιματικού χάους οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων

    Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ του ΟΗΕ

    Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ του ΟΗΕ


    Καθένας από τους τελευταίους 12 μήνες κατατάσσεται ως ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ σε ετήσια σύγκριση, ανέφερε την Τετάρτη η υπηρεσία παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής της ΕΕ, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σε επείγουσα δράση για την αποτροπή της «κλιματικής κόλασης».

    Προτείνει να μειωθεί κατά 30% η παγκόσμια παραγωγή και χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2030 και προειδοποιεί ότι αυτή τη δεκαετία θα κερδηθεί ή θα χαθεί η μάχη για τον 1,5 βαθμό.

    Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τη δωδεκάμηνη περίοδο έως τα τέλη Μαΐου ήταν 1,63 βαθμούς Κελσίου (2,9 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο – καθιστώντας την την πιο θερμή τέτοια περίοδο από τότε που άρχισε η καταγραφή το 1940, ανέφερε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.
    Αυτός ο μέσος όρος 12 μηνών δεν σημαίνει ότι ο κόσμος έχει ακόμη ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) για την παγκόσμια θερμοκρασία, ένας μέσος όρος θερμοκρασίας για δεκαετίες, πέραν του οποίου οι επιστήμονες προειδοποιούν για πιο ακραίες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

    Σε ξεχωριστή έκθεση, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO) δήλωσε ότι υπάρχει πλέον 80% πιθανότητα ότι τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε έτη θα σηματοδοτήσει το πρώτο ημερολογιακό έτος με μέση θερμοκρασία που θα ξεπεράσει προσωρινά τους 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – από 66% πέρυσι.

    Μιλώντας για τα ευρήματα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πόσο γρήγορα ο κόσμος οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση και μακριά από τη σταθεροποίηση του κλιματικού του συστήματος.
    «Το 2015, η πιθανότητα μιας τέτοιας υπέρβασης ήταν σχεδόν μηδενική», δήλωσε ο Γκουτέρες σε ομιλία του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
    Με τον χρόνο να εξαντλείται για να αντιστραφεί η πορεία, ο Γκουτέρες προέτρεψε να μειωθεί κατά 30% η παγκόσμια παραγωγή και χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2030.

    «Χρειαζόμαστε μια έξοδο από τη λεωφόρο που οδηγεί προς την κλιματική κόλαση», είπε, προσθέτοντας: «Η μάχη για τον 1,5 βαθμό θα κερδηθεί ή θα χαθεί στη δεκαετία του 2020».

    Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων – η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής – έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, παρά τις παγκόσμιες συμφωνίες που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό της έκλυσης τους και την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Item 1 of 3 Ένα φυτό φυτρώνει ανάμεσα στο ραγισμένο έδαφος της δεξαμενής La Vinuela κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ξηρασίας στη La Vinuela, κοντά στη Μάλαγα, στη νότια Ισπανία 8 Αυγούστου 2022. Μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας και η ακραία ζέστη που έκαναν τον περασμένο Ιούλιο τον θερμότερο μήνα στην Ισπανία τουλάχιστον από το 1961, έχουν αφήσει τους ισπανικούς ταμιευτήρες μόλις στο 40% της χωρητικότητας κατά μέσο όρο στις αρχές Αυγούστου, πολύ κάτω από τον μέσο όρο δεκαετίας που είναι περίπου 60%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. REUTERS/Jon Nazca/File Photo[1/3] Ένα φυτό φυτρώνει ανάμεσα στο ραγισμένο έδαφος του ταμιευτήρα La Vinuela κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ξηρασίας στη La Vinuela, κοντά στη Μάλαγα, στη νότια Ισπανία στις 8 Αυγούστου 2022. Μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας και η ακραία ζέστη που έκαναν τον περασμένο Ιούλιο τον θερμότερο μήνα στην Ισπανία τουλάχιστον από το 1961, έχουν αφήσει τους ισπανικούς ταμιευτήρες μόλις στο 40%…

    Άνθρακας,   πετρέλαιο και  φυσικό αέριο

    Ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να παρέχουν περισσότερα από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας ενέργειας, με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να παραμένει ισχυρή.
    Τα τελευταία στοιχεία για το κλίμα δείχνουν ότι ο κόσμος βρίσκεται «πολύ μακριά» από τον στόχο του να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 C – τον βασικό στόχο της παγκόσμιας συμφωνίας του Παρισιού του 2015, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του WMO Ko Barrett. «Πρέπει επειγόντως να κάνουμε περισσότερα για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλιώς θα πληρώσουμε ένα ολοένα και πιο βαρύ τίμημα από την άποψη τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομικό κόστος, εκατομμυρίων ζωών που επηρεάζονται από πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και εκτεταμένων ζημιών στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα», δήλωσε ο Barrett. Ο Barrett περιέγραψε την ψυχρή επίδραση των καιρικών συνθηκών La Nina, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν αργότερα φέτος, ως «μια απλή αναλαμπή στην ανοδική καμπύλη» της ζέστης που γίνεται αισθητή σε ολόκληρο τον κόσμο.
    «Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την καμπύλη και πρέπει να το κάνουμε επειγόντως», είπε.Ενώ το περασμένο έτος καταγράφηκε ως το θερμότερο ημερολογιακό έτος που έχει καταγραφεί, με θερμοκρασία 1,45 C (2,61 F) πάνω από την προβιομηχανική εποχή, τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε έτη είναι πιθανό να είναι ακόμη θερμότερο από το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του WMO.
    Οι επιστήμονες του Copernicus δήλωσαν ότι υπήρξαν κάποιες εκπληκτικές εξελίξεις – όπως η απότομη απώλεια των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής τους τελευταίους μήνες – αλλά ότι τα συνολικά κλιματικά δεδομένα ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις για το πώς οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα θερμάνουν τον πλανήτη. «Δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο τα τελευταία χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής του Copernicus Carlo Buontempo.

    Οι νονοί του κλιματικού χάους

    Ο Γκουτέρες έβαλε στο στόχαστρο τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

    «Οι νονοί του κλιματικού χάους – η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων – αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ και γευματίζουν από τρισεκατομμύρια επιδοτήσεις που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους», είπε. Κάνοντας μια σύγκριση με τους περιορισμούς πολλών κυβερνήσεων στη διαφήμιση βλαβερών ουσιών, όπως ο καπνός, είπε: «Καλώ κάθε χώρα να απαγορεύσει τη διαφήμιση από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και καλώ τα ειδησεογραφικά μέσα και τις εταιρείες τεχνολογίας να σταματήσουν να δέχονται διαφημίσεις για ορυκτά καύσιμα»



    ΣΧΟΛΙΑ