ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο τουριστικός όμιλος Calilo, που διαθέτει ήδη στο νησί δύο ξενοδοχεία το Calilo και το Αγκαλιά, και τα club Pathos, Steps, και EREGO προωθεί τρεις στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκ. ευρώ, ενώ δεσμεύεται να κρατήσει χαμηλά το συντελεστή δόμησης και να μην αξιοποιήσει κανείς την πλειοψηφία των στρεμμάτων που έχει αποκτήσει . Τα επενδυτικά σχέδια έχουν τροποποιηθεί ώστε να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις του ΣτΕ και ετοιμάζονται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα το σύνολο των μελετών ώστε να εγκριθούν τους επόμενους μήνες.
Όπως ανέφερε ο κ. Άγγελος Μιχαλόπουλος σε πρόσφατη παρουσίαση των επενδύσεών του που πραγματοποίησε στην Ίο, “εδώ και 12 χρόνια έχουμε αγοράσει τη γή, έχουμε δει πολλά μέρη που έγιναν θύματα της επιτυχίας τους, όπως η Ίμπιζα, η Μύκονος, η Πάρος και δεν θέλουμε να γίνει το ίδιο στην Ίο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πείσεις κάποιον να μη θέλει να μεταφράσει την ομορφιά ενός τόπου σε λεφτά, όσο γίνεται περισσότερα, γεμίζοντας τις παραλίες με δωμάτια, μαγαζιά και εστιατόρια. Αυτό το κάνουμε εμείς αποκτώντας πολύ περισσότερες εκτάσεις από αυτές που οικοδομούμε για να βεβαιωθούμε ότι θα παραμείνουν έτσι. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην Ίο είναι ένα πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης, που να είναι βιώσιμο οικονομικά διαφυλάσσοντας την ομορφιά και την αυθεντικότητα του νησιού και αποφεύοντας τη βάναυση καταστροφική ανάπτυξη που έχει γίνει σε άλλα νησιά. Γιατί ο,τιδήποτε καταστρέφεται δεν ξαναφτιάχνεται. Δεν υπάρχει κανένα μέρος που να έχει υπερδομηθεί, και μετά να μπορέσει να ξαναγίνει όπως ήταν.
Ποτέ δεν περίμενα ότι σε 5 χρόνια θα είχαμε την επιτυχία που έχουμε και είμαι πολύ χαρούμενος, που τα ξενοδοχεία μας έχουν αυτήν την υποδοχή από τον κόσμο. Ο ρόλος μας είναι να επιμεληθούμε πώς θα γίνει γνωστό το νησί της Ίου σε ένα νέο κοινό, χωρίς να καταστραφεί. Μέχρι πριν πέντε χρόνια το νησί της Ίου ήταν γνωστό μόνο στις παρέες των νέων που ξενυχτούσαν στις παραλίες και αυτή η αποτυχία του νησιού να αγκαλιάσει άλλη κατηγορία τουριστών, αποτέλεσε την ευκαιρία να αναπτυχθεί με το σωστό τρόπο, και όχι άναρχα όπως άλλα νησιά των Κυκλάδων. Ήταν απίστευτο πώς η Ίος με την ομορφιά της και τη θέση ανάμεσα στη Μύκονο και την Σαντορίνη, είχε μείνει άδεια, και δεν προσέλκυε υψηλού επιπέδου τουρίστες. Στόχος δικός μας είναι να αναδείξουμε την ομορφιά του νησιού και να το ανοίξουμε σε περισσότερους τουρίστες από όλο τον κόσμο, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ομορφιά του.“
Ειδικότερα, ο Όμιλος Calilo έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό τριών οργανωμένων υποδοχέων στις περιοχές Πικρί Νερό, Κουμπάρα και Λουκά/Παπά, της νήσου Ίου, υπαγμένων στο καθεστώς των «Στρατηγικών Επενδύσεων» με απόφαση Διυπουργικής Επιτροπής (ΔΕΣΕ, Enterprise Greece). Συνολικά, οι τρείς στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες αγγίζουν τα~200 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 370 άμεσες θέσεις εργασίας και περίπου 1000 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Ο όμιλος πραγματοποίησε πρόσφατα παρουσίαση των στρατηγικών του επενδύσεων, αλλά και της φιλοσοφίας του, για βιώσιμη ανάπτυξη χαμηλής δόμησης, στην Ίο. Όραμα του Άγγελου Μιχαλόπουλου είναι να προωθεί την ήπια τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και τη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά του νησιού της Ίου αντί για την ανεξέλεγκτη κατάτμηση γης και την άναρχη/διάσπαρτη ανοικοδόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Σταρτηγική του ομίλου είναι έχοντας αποκτήσει εκτάσεις που δεν κτίζει, να αυξάνει την υπεραξία των επενδύσεών του αλλά και του νησιού. “Οι στρατηγικές μας επενδύσεις ακριβώς επειδή είναι τόσο μεγάλες, μπορούν να είναι βιώσιμες και να χαρακτηρίζονται από περιβαλλοντική υπευθυνότητα”, σημείωσε η Έρρικα Μιχαλοπούλου Διευθύντρια Ανάπτυξης και Εμπορικών Σχέσεων στον ξενοδοχειακό Όμιλο Calilo.
Οι τρεις στρατηγικές επενδύσεις
Η επένδυση στην περιοχή Λούκας- Παπάς, αφορά στην επέκταση του σημερινού ξενοδοχείου Calilo. Η επένδυση βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης μελέτης ΕΣΧΑΣΕ και ΣΜΠΕ. Η επένδυση θα γίνει σε έκταση ~7.500 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Μαγγαναρίου (θέση Παπάς-Λούκας), όπου θα υλοποιηθεί Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα. Ο συντελεστής Δόμησης θα είναι 0,04, ή 42,6% χαμηλότερη δόμηση από τον αρχικό σχεδιασμό και θα περιλαμβάνει 835 κλίνες και 80 επιπλωμένες κατοικίες, ή 0,76 κλίνες/στρέμμα (έναντι 8,0 κλινών/στρέμμα που προβλέπει το ΕΠΧΣΑΑ Τουρισμού). Εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 158 άμεσες και ≈246 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Για την επένδυση στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό & Φάρος, που αφορά στην επέκταση του ξενοδοχείου Αγκαλιά, έχει εγκριθεί η τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου για τη Στρατηγική Επένδυση από την Enterprise Greece και τη ΔΕΣΕ. Η επένδυση βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης μελέτης ΕΣΧΑΣΕ και ΣΜΠΕ και αναμένεται η έγκριση του Πλάνου Διορθωτικών Ενεργειών.
Η επένδυση αφορά μια έκταση 600 στρεμμάτων στις περιοχές Κουμπάρα-Διακοφτό και Φάρος όπου θα υλοποιηθεί Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα.
Ο συντελεστής δόμησης είναι 0,05, δηλαδή 43,14% χαμηλότερη δόμηση από τον αρχικό σχεδιασμό. Το ξενοδοχείο θα είναι ~95 κλινών, με 25 επιπλωμένες
κατοικίες επεκτείνοντας υφιστάμενη δόμηση 1,0 κλίνες/στρέμμα (έναντι 8,0 κλινών/στρέμμα που προβλέπει το ΕΠΧΣΑΑ Τουρισμού) και εκιμάται ότι θα δημιουργήσει 86 άμεσες θέσεις εργασίας.
Στο Πικρί Νερό, που αφορά νέα επένδυση του ομίλου, έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΣΜΠΕ, και βρίσκεται στο στάδιο συμπλήρωσης στοιχείων που ζητήθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο των Κυκλάδων και σύνταξης επιπλέον μελετών για την ακριβή αποτύπωση της προτεινόμενης επένδυσης, προκειμένου εν συνεχεία η ΔΙΠΑ να συντάξει την εισήγηση της για την έγκριση της ΣΜΠΕ.
Η επένδυση αφορά μια έκταση ~ 930 στρεμμάτων στην περιοχή Πικρί Νερό, όπου θα υλοποιηθεί Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα και Παραθεριστικό- Τουριστικό Χωριό.
Ο μέσος Συντελεστής Δόμησης είναι 0,06 δηλαδή 4,8% χαμηλότερη δόμηση από τον αρχικό σχεδιασμό. Αφορά 85 κλίνες και 16 επιπλωμένες κατοικίες και παραθεριστικό –τουριστικό Χωριό με 37 κατοικίες ή 1,27 κλίνες /στρέμμα έναντι 8,0 κλινών /στρέμμα (που προβλέπει το ΕΠΧΣΑΑ Τουρισμού). Στην περιοχή θα παραχωρηθούν 113.750 τ.μ. κοινόχρηστες / κοινωφελής εκτάσεις εντός Παραθεριστικού – Τουριστικού κατά κυριότητα στο Δήμο Ιητών ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 130 άμεσες και ≈700 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Τους επόμενους μήνες εξάλλου, αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των προδιαγραφών μελέτης της φέρουσας ικανότητας, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψιν η μελέτη φέρουσας ικανότητας του ομίλου, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Ν. Αιγαίου που είναι υπό ολοκλήρωση η αναθεώρησή του.
Οι τροποποιήσεις που έγιναν, δίνουν έμφαση στο περιβάλλον και έχουν σχεδιαστεί με βάση τις βασικές αρχές της πράσινης οικονομίας και διαχειρίζονται βιώσιμα τους φυσικούς πόρους.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις είναι συμβατές με τις αρχές της αειφορίας και επιβαρύνουν στα όρια του ανεκτού την Φέρουσα Ικανότητα του νησιού, o Όμιλος έχει προχωρήσει στην καταγραφή και μέτρηση της επίδρασης που θα έχουν οι επενδύσεις του στην τουριστική ανάπτυξη, τη χωρητικότητα γης και δόμησης, καθώς και στο φυσικό περιβάλλον και στις τεχνικές υποδομές (ανάγκες νερού, ενέργειας, απορρίμματα κ.α.) στο νησί.
Η μελέτη Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας, δηλαδή αθροιστικά η επίδραση και των τριών στρατηγικών επενδύσεων, επιβεβαιώνει ότι η επιβάρυνση είναι ελάχιστη, όσον αφορά τόσο στις περιοχές επέμβασης και στις ζώνες άμεσης επιρροής, όσο και στο νησί της Ίου συνολικά.
Ο συντελεστής δόμησης στις Στρατηγικές Επενδύσεις είναι κατά 75% χαμηλότερος του ισχύοντος Συντελεστής Δόμησης, 0,04 – 0,06 αντί 0,2, όπως προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο για ΕΣΧΑΣΕ και 50% χαμηλότερος του Συντελεστή Δόμησης που ισχύει στην εκτός σχεδίου περιοχή στην νήσο Ίο.
Τρεις στρατηγικές επενδύσεις
Από το σύνολο των εκτάσεων, περίπου το 80% αποτελούν Περιοχές Προστασίας, με βάση την παρ.3γβ, άρθρ. 10, Ν. 4759/20201. (βλ. Πίνακα) στις οποίες ο Όμιλος θα σχεδιάσει και υλοποιήσει έργα προστασίας ευρείας κλίμακας και έργα ήπιας μορφής για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής σημασίας των περιοχών, όπως τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών, συστήματα πυροπροστασίας, και δημιουργία δικτύου μονοπατιών κ.α.
Ο σχεδιασμός θα είναι προϊόν περιβαλλοντικής εκτίμησης και τα έργα εξαιρετικά περιορισμένης κλίμακας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των εκατέρωθεν δασικών εκτάσεων και της οικείας χλωρίδας και πανίδας.
Στις θέσεις όπου το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει επεμβάσεις για το 10% του συνόλου των δασικών/χορτολιβαδικών εκτάσεων κατά τους όρους του άρθρου 36 του Ν.4280/2014, ο Όμιλος, εργάζεται για να εξασφαλίσει την περαιτέρω προστασία και την ανάδειξη της αισθητικής αξίας του τοπίου της Ίου.
Συγκεκριμένα, έχει προχωρήσει σε εκπόνηση μελετών σε ειδικό δασολόγο για την καταγραφή και αξιολόγηση της υπάρχουσας βλάστησης και του φυσικού περιβάλλοντος σε όλες τις περιοχές των στρατηγικών επενδύσεων προκειμένου, με βάση τα συμπεράσματά αυτών να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως είναι η αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης, η λήψη μέτρων για την αποφυγή δυσμενών συνεπειών στην τοπική χλωρίδα, ειδική αντιπυρική προστασία ανάλογα με το είδος της βλάστησης κ.α.
75% χαμηλότερος του ισχύοντος Συντελεστής Δόμησης: 0,04 – 0,06 αντί 0,2 για ΕΣΧΑΣΕ
Το θεσμικό πλαίσιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (ΕΣΧΑΣΕ) παρέχει στους επενδυτές τη δυνατότητα δόμησης με συντελεστή δόμησης 0,2. Ωστόσο, ο σχεδιασμός των τουριστικών υποδοχέων του Ομίλου Calilo, όπως κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν και στα 3 Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων και έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς (Διυπουργική Επιτροπή) προβλέπουν συντελεστή δόμησης που κυμαίνεται από 0,04 έως 0,06, δηλαδή κατά 75% χαμηλότερο της δυνατότητας του 0,2 που δίνουν οι Στρατηγικές Επενδύσεις για ΕΣΧΑΣΕ των προβλεπόμενων χρήσεων, και αντίστοιχα κατά 50% χαμηλότερο συντελεστή δόμησης από τον ισχύοντα στην εκτός σχεδίου περιοχή της νήσου Ίου (ΣΔ=0,1).
Μειωμένη Συνολική Δόμηση και Πληθυσμός Κλινών από την Αρχικά Εγκεκριμένη
Με στόχο την περαιτέρω προώθηση της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της Ίου, ο Όμιλος Calilo μετά την αρχική έγκριση υπαγωγής των τριών επενδύσεων στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων (49,50,51) την 15.07.2020 (ΦΕΚ 2952/Β/17.07.2020), κατέθεσε αίτημα για την τροποποίηση και αναθεώρηση «προς τα κάτω» των βασικών μεγεθών των επενδύσεων. Με την έγκριση του αιτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων, ΓΓΣΕ, Enterprise Greece, Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΣΕ), ο Όμιλος μείωσε σημαντικά τόσο την αρχικά εγκριθείσα δόμηση όσο και τον πληθυσμό/κλίνες της σχεδιασμένης επένδυσης, που συνεπάγεται δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ειδικότερα, μειώνεται η αρχική συνολική δόμηση των τριών επενδύσεων σε ποσοστό 34,8%, ενώ ο αρχικός πληθυσμός (άτομα/κλίνες) κατά 44,6%.
Πλατφόρμα περιβαλλοντικής ενημέρωσης
Με στόχο τη διαφάνεια και την αύξηση της προσβασιμότητας κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεί και τις μελέτες των στρατηγικών επενδύσεων, ο όμιλος προχωρεί στη δημιουργία πλατφόρμας όπου θα δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ομίλου Calilo.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού και των ενδιαφερόμενων φορέων, προωθεί τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα είναι διαθέσιμα δημόσια σε πραγματικό χρόνο αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη δραστηριότητά του.
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου όπου θα παρατίθενται όλοι οι σχετικοί δείκτες και τα στοιχεία που τη σχέση των δεδομένων και των στοιχείων των με τα υφιστάμενα περιβαλλοντικά πρότυπα και τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της βιωσιμότητας.
Στο πλαίσιο των δράσεων βιωσιμότητας ο όμιλος πρωθεί δράσεις για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεών του, έχει σύστημα παροχής αλμυρού νερού στις κολυμβητικές δεξαμενές, πραγματοποιεί δράσεις κυκλικής οικονομίας με στόχο τη μείωση ανθρακικού αποτυπώματος, πραγματοποιεί τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων και σύστημα διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών.
Επίσης διαθέτει δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού για τις ανάγκες των επιχειρήσεών του ομίλου (8.500 μ3) ώστε να μην επιβαρύνεται το δίκτυο του νησιού
και έχει προωθήσει υπογειοποίηση καλωδίων για την αποφυγή πυρκαγιάς.
Μέτρηση Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος
Ο όμιλος σχεδιάζει να δημιουργήσει Παρατηρητήριο για τη Μέτρηση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του Ομίλου, παρατηρητήριο για τη διάσωση υγροβιοτόπων και, σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς, στην περιοχή προστασίας στο Πικρί Νερό, που συνορεύει με το Καταφύγιο Άγριας Ζωής, δεσμεύεται για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Πτηνών (bird-watching) σε συνεργασία με εξειδικευμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση προκειμένου να ενισχυθεί το καθεστώς προστασίας τους.
Επίσης, σε συνεργασία με εξειδικευμένους περιβαλλοντολόγους και Περιβαλλοντική Οργάνωση με εμπειρία δεκαετιών σχεδιάζει τη σύσταση παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση της εξέλιξης των υγροβιοτόπων του νησιού μέσα στο χρόνο και των ενδεχόμενων συνεπειών της ανθρώπινης δραστηριότητας. Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη για την ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση των συνεπειών αυτής, όπου κριθεί απαραίτητο. Προτεραιότητα θα δοθεί στον αναγνωρισμένης αξίας υδροβιότοπο στην περιοχή Παπά.
Επίσης, όπως προβλέπεται από την εγκεκριμένη μελέτη ΕΣΧΑΣΕ αποδίδει την κυριότητα τουλάχιστον του 50% της Ζώνη Υποδοχής που προβλέπεται να οργανωθεί το Τουριστικό Παραθεριστικό χωριό στο Πικρί Νερό στον Δήμο Ιητών για τη δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού. Παράλληλα, διευκολύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις κοντινές παραλίες.ικών δραστηριοτήτων επαρκών για την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών, οδήγησε στη σημερινή άναρχη ανάπτυξη σε κορεσμένους τουριστικούς προορισμούς.