“Η αδράνεια αποτελεί πλέον ένα σημαντικό επιχειρηματικό ρίσκο, τόσο από την πλευρά των πολλαπλών προκλήσεων όσο και από την πλευρά της απώλειας αναγνώρισης των ευκαιριών που παρουσιάζει ένα δυναμικό περιβάλλον” και στο πλαίσιο αυτό o ΣΕΒ μέσω του ΒΙΑΝ (το Συμβούλιο του ΣΕΒ για τη   Βιώσιμη Ανάπτυξη), συνεχίζει να διευρύνει το πλαίσιο  των συνεργασιών και παρεμβάσεών του.

Η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ) πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη 29/6/2022), στα Γραφεία του ΣΕΒ, με φυσική παρουσία των μελών, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη προώθησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, ως τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης της μεταβλητότητας και των ανατροπών που βιώνουμε στο διεθνές περιβάλλον.

1

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, δήλωσε σχετικά:

«Η επίτευξη Βιώσιμης Ανάπτυξης παραμένει βασική προτεραιότητα, με συνεχώς αυξανόμενη σημασία, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και συνολικότερα για όλη τη κοινωνία. Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης με βελτιωμένο όμως διαχρονικά περιβαλλοντικό αποτύπωμα και χαρακτηριστικά.  Το συμβούλιο ΣΕΒ ΒΙΑΝ έχει σαν αποστολή την προώθηση των αξιών αυτών με καθορισμό φιλόδοξων στόχων αλλά και ρεαλιστικών πλάνων επίτευξη τους, μέσα από δράσεις που στηρίζονται στη σωστή επιστημονικά ανάλυση, τη δέσμευση των μελών του προς τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και τη αρμονική συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.»

Το ΒΙΑΝ εκφράζει τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα που αναγνωρίζει ως ισότιμες παραμέτρους την αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει στη διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου με προοπτική και ανθεκτικότητα και καταθέτει προτάσεις στον κοινωνικό διάλογο για τα θέματα αυτά.

Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις, η αντιμετώπιση και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, παραμένουν το πλέον κρίσιμο ζήτημα, η απάντηση στο οποίο θα απαιτήσει τη σύνθεση πολλών επιμέρους λύσεων σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση της ταφής αποβλήτων και η προστασία οικοσυστημάτων. Κρίσιμος είναι επίσης ο ρόλος της χρηματοδότησης της μετάβασης και των συνεπαγόμενων ζητημάτων λογοδοσίας και μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Σημειώνεται ότι Γενική Συνέλευση ανέδειξε για τα επόμενα δύο έτη ως νέο ΔΣ του ΒΙΑΝ τους:

  1. Νικόλαο Εμμανουηλίδη (NESTLE ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.)
  2. Άγγελο Καλογεράκο (Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ)
  3. Aθανάσιο Κεφάλα (IMERYS GREECE S.A.)
  4. Xαράλαμπο Μπρουμίδη (VODAFONE-PANAFON)
  5. Γεώργιο Μυλωνογιάννη (ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.)
  6. Δημήτριο Παπαδόπουλο (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.)
  7. Αθανάσιο Πoλυχρονόπουλο (POLYECO Α.Ε.)
  8. Ανδρέα Σιάμισιη (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.)
  9. Παναγιώτη Σκιαδά (ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.)
  10. Αλέξανδρο Χατζόπουλο  (ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών).