ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Καλλιμασιά, χτισμένη σε έναν κάμπο με ελαιόδεντρα, μόλις 11χλμ από την πόλη της Χίου, είναι ένα από τα πανέμορφα και μεγαλύτερα Μαστιχοχώρια του νησιού. Εκεί, μαθητές και μαθήτριες του τοπικού Γυμνασίου υποδέχθηκαν την ομάδα της Alpha Bank και της ΜΚΟ SciCo σε μια συνάντηση με αντικείμενο να κατανοήσουν στην πράξη τι είναι η κυκλική οικονομία.
Κυκλική Οικονομία στην Πράξη
Τα παιδιά αυτά δεν ήταν τα μόνα που είχαν τη συγκεκριμένη εμπειρία. Μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα έχουν πάρει μέρος σ’ αυτό το πρωτότυπο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Alpha Bank, που έχει στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης της κυκλικής οικονομίας. Το μοντέλο αυτό, που βασίζεται στην υπευθυνότητα και τη βιωσιμότητα, προκρίνεται πλέον σε όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο- ως το πιο ωφέλιμο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μέσα από το πρόγραμμα, που έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονται για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Γη μας και συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες για να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η διατήρηση και επαναχρησιμοποίηση των φυσικών πόρων.
Παράλληλα, ανακαλύπτουν καινοτόμες λύσεις μέσα από κυκλικές προσεγγίσεις και τεχνικές για τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Έτσι, καλλιεργούν την κριτική σκέψη τους, αξιολογώντας τις συνέπειες των σημερινών παραγωγικών και καταναλωτικών μοντέλων και εξετάζοντας εναλλακτικές λύσεις.
Βάζοντας το χωράφι… σε βαζάκια!
Μεταφέροντας τη θεωρία στην πράξη, οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου στη Χίο παρατήρησαν πόσα φρούτα πάνε χαμένα στα χωράφια και τα περιβόλια, καθώς πέφτουν από τα δέντρα και σαπίζουν. Αποφάσισαν λοιπόν να συνδυάσουν την παράδοση του τόπου τους σε σπιτικά γλυκά και τη σύγχρονη τεχνολογία και να τα αξιοποιήσουν, δημιουργώντας μ’ αυτά μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, αλλά και ζωοτροφές! Έτσι, έστησαν από την αρχή την «Esperia Cycle», όπως ονόμασαν την επιχείρησή τους.
Σχεδίασαν το επιχειρηματικό πλάνο, ήρθαν σε επαφή με παραγωγούς του νησιού για να προμηθευτούν την πρώτη ύλη, ετοίμασαν τα προϊόντα, τις συσκευασίες, το λογότυπο της επιχείρησης και τη διαφημιστική καμπάνια.
Τα προϊόντα τους ενθουσίασαν το κοινό και έγιναν ανάρπαστα, μεταλαμπαδεύοντας παράλληλα και την ιδέα-πυρήνα της κυκλικής οικονομίας: ότι με βούληση και φαντασία μπορούμε να δίνουμε ένα δεύτερο κύκλο ζωής και χρησιμότητας σε προϊόντα που έχουμε «για πέταμα», ωφελώντας με την πράξη μας αυτή και την οικονομία και το περιβάλλον. Όσο για τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου της Καλλιμασιάς είπαν ότι τα παιδιά έμαθαν να δίνουν ζωή σε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούν πια, ενώ εμπέδωσαν, μεταξύ άλλων, βασικές οικονομικές έννοιες, την κατανομή αρμοδιοτήτων, το σχεδιασμό, την οργάνωση κλπ.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική οικονομία στην πράξη» της Alpha Bank, που υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΜΚΟ SciCo, ταξιδεύει από το 2022 σε σχολεία όλης της χώρας μας και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της Τράπεζας IQonomy, το οποίο προωθεί τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στα παιδιά ώστε να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες και καταναλωτές. Μέχρι στιγμής έχει εκπαιδεύσει πάνω από 30.000 μαθητές και μαθήτριες και 440 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Διαβάστε επίσης:
Κάλας: Τι φρέναρε την επιστροφή σε κερδοφόρο τροχιά της υπεραιωνόβιας εταιρείας
Χρηματιστήριο: Οι σταθμοί που κρίνουν την πορεία για τις 1.500 μονάδες μετά τον Σεπτέμβριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αλεξία Μπακογιάννη (αία* relate): Η… ευτυχής απόλυση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η πολιτική
- Κύκλωμα που διακινούσε λαθραία ποτά: Πάνω από 3 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο – 12 συλλήψεις
- Χρηματιστήριο: 1+1 παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς μέχρι τον Μάρτιο
- Γερμανία – επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Η κυβέρνηση Σολτς στόχος έντονων επικρίσεων