Φταίνε και οι δημοσιογράφοι. (Πάντα φταίνε οι δημοσιογράφοι, ούτως άλλως!). Όταν βάζουν πηχυαίους τίτλους με ονόματα ανθρώπων, που ο απλός πολίτης αγνοεί, μια περιέργεια, μπορεί και μια ανησυχία όσο να πεις, θα την έχει!
Ποιος είναι αυτός; Εγκληματίας, μάγειρας ή μοντέλο; Και καλά, αν είναι κάτι από τα δύο τελευταία, αν όμως έρθει νύχτα σαν τον Ερντογάν, να μην ξέρω πώς να τον υποδεχτώ; Για να μην πω για το σνομπάρισμα που υφίσταται, αφού όλοι οι άλλοι θα τον θεωρούν παρακατιανό, που δεν ξέρει τους παίκτες του GNTM, του Survivor και όποιου άλλου ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης, διότι αυτή εξακολουθεί να είναι, κατά κύριο λόγο η πηγή της πληροφόρησης…
Δεν υπάρχει καλύτερο γκάλοπ για την …ακτινογραφία ενός λαού από τα ερωτήματά του στη Google. Εκεί φαίνονται όλα. Οι γνώσεις, η παιδεία του, οι αγωνίες και οι φόβοι του, τα πάθη και οι μύχιες σκέψεις του, τα συναισθηματικά του προβλήματα, τα πάντα. Όλοι γκουγκλάρουμε. Το αποδεικνύει και το Year In Search της Google, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, και κάνουμε χορό! Γιατί, το να έρχεται πρώτη στις αναζητήσεις προσώπων η Ρούλα Πισπιρίγκου ασφαλώς και δεν ξαφνιάζει κανέναν. Φυσικά και η επικαιρότητα δίνει τον τόνο για τις αναζητήσεις. Πώς γίνεται όμως, επί έναν ολόκληρο χρόνο να ήταν στην επικαιρότητα ο κ. Μάκης Κατμετζόγλου, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που εμφανίζεται δεύτερος στη λίστα; Το αυτό και ο αμέσως επόμενος κ. Μαυρίκιος Μαυρικίου, για τον οποίο το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι προέρχεται από την Κύπρο και πέραν τούτου ουδέν;
Αλλά, γι΄αυτό είναι η Google, θα πείτε. Για να δίνει τέτοιες απαντήσεις… Από την άλλη βέβαια, αυτά τα παθαίνουν όσοι δεν βλέπουν πρωινάδικα. Μένουν πίσω στην ενημέρωση και χάνουν σημαντικά επεισόδια του εγχώριου γίγνεσθαι, που και διασκεδαστικό είναι ενίοτε, όμως και αποχαυνωτικό.
Έτσι αναγκάζονται να γκουγκλάρουν αναζητήσεις του τύπου «Τι είναι το ΝΑΤΟ». Τι να είναι; Τα αρχικά της δίαιτας που κάνει θραύση στην Αμερική, αρχαίο ελληνικό παράγγελμα, σύμφωνο συμβίωσης -αν και θα μπορούσε να το πει κανείς κι έτσι- ή μήπως ραπ συγκρότημα; Κατόπιν αυτών το ερώτημα «Γιατί σκότωσε τα παιδιά της η Μήδεια» θα μπορούσε να απαντηθεί …σε ελεύθερο στίχο: «γιατί έκαναν τέτοιες ερωτήσεις….
Οι πιο προσωπικές αναζητήσεις είναι ένα άλλο σοβαρό θέμα επίσης. Γιατί δεν υποτιμώ καθόλου την εναγώνια και αιώνια απορία «Γιατί δεν χάνω κιλά», ούτε τις χιλιάδες άχρηστων απαντήσεων επ΄αυτού, αφού όλοι ξέρουμε πως μία και μόνη φτάνει… Ενώ το διατυπωθέν με ζέση ερώτημα «Γιατί δεν τρώω χταπόδια», πραγματικά ήταν μία έκπληξη, που φανερώνει την ευαισθητοποίηση του Έλληνα απέναντι στα συγκεκριμένα κεφαλόποδα, για τα οποία πάντως οι επιστήμονες ερίζουν ακόμη ως προς το βαθμό της νοημοσύνης τους, διότι περί αυτού το ζήτημα. Το μόνο κακό είναι οι συνταγές με χταπόδι, που ως κατακλυσμός εμφανίζονται στη συνέχεια…
Εκεί που δεν υπάρχουν αστεία είναι τα οικονομικά και πιο συγκεκριμένα οι επιδοτήσεις, δείχνοντας ανάγκες και αγωνίες καθολικής φύσεως. Μπορεί να υποθέσει κανείς έτσι, ότι μετά το ηλεκτρικό ρεύμα του 2022, για το 2023 αναμένονται ως επικρατέστερες και ερωτήσεις για την τιμή της ντομάτας, του ψωμιού, του λαδιού.
Διαβάστε επίσης:
Μουσείο Ακρόπολης: Η ιστορία συναντά την τέχνη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ολυμπιακός ONEX: Τιμητική διάκριση στον Πάνο Ξενοκώστα, στην εκδήλωση ΕΒΕΠ
- Νέα εποχή στη θεραπεία καταγμάτων του ώμου -Από τη συντηρητική προσέγγιση στην ανάστροφη αρθροπλαστική
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες – Τι είπε για το Εξοικονομώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας