Πράσινη μετάβαση: Τι αλλάζει στην ενέργεια
Η στροφή στο πράσινο οικονομικό μοντέλο, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η ενέργεια, που κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο πράσινη μια τάση που ενισχύεται από την υποχρέωση να μειώνεται το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή προϊόντων.
Υπό την πίεση του «ο ρυπαίνων πληρώνει», η πράσινη επανάσταση αλλάζει τα πάντα στις επιχειρήσεις και την οικονομία και κυρίως στην παραγωγή ενέργειας.
Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ΑΠΕ στην Ευρώπη παρήγαγαν το 50% της ενέργειας στην ΕΕ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 44%. Η Ελλάδα είχε την 7η μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή των αιολικών και την 6η μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή από φωτοβολταϊκά. Η Γερμανία είχε τα «πρωτεία» και στις δύο τεχνολογίες, στις οποίες και πέτυχε τη μεγαλύτερη άνοδο. Πλέον τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν τώρα μόλις το 27% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, την ίδια περίοδο το 2023 το ποσοστό τους ήταν στο 33%.
Η Ευρώπη έχει υιοθετήσει, εδώ και καιρό, τους πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των ρύπων: το 2050 η Ε.Ε. θα έχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπής νέων ρύπων στην ατμόσφαιρα, ενώ ο ενδιάμεσος στόχος είναι το 2030 οι εκπομπές να είναι 55% χαμηλότερα απ’ ό,τι ήταν το 1990.
Η παραγωγή και η χρήση ενέργειας ευθύνονται για περισσότερο από το 75 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για να εκπληρωθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας έως το 2030 καθώς και η μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
Οι βασικές αρχές
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επικεντρώνεται σε 3 βασικές αρχές για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Ευρώπης.
- διασφάλιση ασφαλούς και οικονομικά προσιτού ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ
- δημιουργία πλήρους ολοκληρωμένης, διασυνδεδεμένης και ψηφιοποιημένης ενεργειακής αγοράς της ΕΕ
- προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μας και ανάπτυξη ενός τομέα παραγωγής ενέργειας ο οποίος θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Οι κύριοι στόχοι της Επιτροπής για την επίτευξη αυτών αλλάζουν ριζικά το ενεργειακό της σύστημα.
Ειδικότερα, προβλέπουν:
- δημιουργία διασυνδεδεμένων ενεργειακών συστημάτων και καλύτερα ολοκληρωμένων δικτύων, ώστε αυτά να υποστηρίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών και σύγχρονων υποδομών
- ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και του οικολογικού σχεδιασμού των προϊόντων
- απανθρακοποίηση του τομέα του φυσικού αερίου και προώθηση της διατομεακής έξυπνης ολοκλήρωσης
- ενδυνάμωση των καταναλωτών και παροχή βοήθειας στις χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
- προώθηση των ενωσιακών ενεργειακών προτύπων και τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο
- αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η υπεράκτια αιολική ενέργεια της Ευρώπης