array(0) {
}
        
    
Menu
-0.48%
Τζίρος: 112.54 εκατ.

Συρία: Η Σαουδική Αραβία ζητά την άρση των κυρώσεων – Επιφυλακτική η ΕΕ, θα συζητήσει το θέμα στις 27 Ιανουαρίου

Ενεργειακή μετάβαση

ΔΕΗ: Ηγείται στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με έμφαση και στην ευελιξία

ΔΕΗ: Ηγείται στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με έμφαση και στην ευελιξία

Στον Όμιλο ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια αλλάζουν σχεδόν τα πάντα.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει πλέον στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση με αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Ήδη έχουν αποσυρθεί από το 2019 λιγνιτικές μονάδες καθαρής ισχύος 1,9GW, οι οποίες αντικαθίστανται από τη δημιουργία νέων ΑΠΕ.

1

Το παραγωγικό δυναμικό του Ομίλου ανέρχεται σε 11,6GW, εκ των οποίων το 42% είναι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας φτάνει τις περίπου 21TWh. Στα δίκτυα διανομής, η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση σε Ελλάδα και Ρουμανία ανέρχεται σε περίπου €4,3 δισ.

Ταυτόχρονα το επενδυτικό πλάνο άνω των 10 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2027, με έμφαση στις ΑΠΕ, τα δίκτυα και την ευέλικτη παραγωγή, είναι και αποδοτικό και στοχεύει σε EBITDA 2,7 δισ. ευρώ το 2027.

Μέσα στο 2024 ο Όμιλος ΔΕΗ αναθεώρησε προς τα πάνω τους στόχους του για το EBITDA του 2024, από €1,7 δισ. σε 1,8 δισ., έδωσε για πρώτη φορά μέρισμα μετά από 10 χρόνια, ξεκίνησε ή και ολοκλήρωσε μία πλειάδα έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ολοκλήρωσε την εξαγορά της Κωτσόβολος, έκλεισε στρατηγικές συμφωνίες για ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό με εταιρείες όπως η RWE, η Motor Oil, η Metlen και η Intrakat, προχώρησε με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία τις οποίες μετονόμασε σε PPC Romania, υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ σε λειτουργία στη Ρουμανία από την Macquarie και υπέγραψε στρατηγική συμφωνία για εξαγορά 66,6MW ΑΠΕ σε λειτουργία και 1,7GW υπό ανάπτυξη από τους ομίλους Κοπελούζου & Σαμαρά.

Την περίοδο 2025-2027, η παραγόμενη ενέργεια θα αυξηθεί από τις 20TWh ετησίως στις 24TWh, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων που παράγουν σήμερα 5TWh, χάρη στις προσθήκες νέων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα προσθέσουν ενέργεια 9TWh ετησίως.

Από σήμερα μέχρι και το 2027 η ΔΕΗ θα αναπτύξει 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, σήμερα, πάνω από το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή. Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο Όμιλος έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα της ενεργειακής μετάβασης είναι οι ασυμμετρίες ανάμεσα στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, καθώς η αθρόα είσοδος των ΑΠΕ γίνεται ταχύτερα από την ανάπτυξη των δικτύων ή την αύξηση της ζήτησης ενέργειας. Την ίδια στιγμή λόγω της στοχαστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της εξάρτησής της δηλαδή από τις καιρικές συνθήκες ή από τις ώρες της ημέρας, δημιουργεί ελλείμματα στην παραγωγή και ακραίες διακυμάνσεις στην τιμή. Και από την άλλη η υπερπροσφορά των ΑΠΕ οδηγεί και σε αρνητικές τιμές για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών.

Η λύση για την εξισορρόπηση των συστημάτων ηλεκτρισμού έρχεται από τις ευέλικτες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και της αποθήκευσης ενέργειας και η ΔΕΗ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και σε αυτή την πρόκληση.

Στις ευέλικτες μονάδες περιλαμβάνονται οι μονάδες αερίου, τα υδροηλεκτρικά έργα, οι μπαταρίες και τα αντλησιοταμιευτικά (Pumped Hydro). Οι ευέλικτες μονάδες μπορούν είτε να αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ σε στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, και να τεθούν άμεσα σε λειτουργία τις στιγμές που υπάρχει ανάγκη καλύπτοντας τη ζήτηση. Οι ευέλικτες μονάδες, εκτός από απαραίτητες για την ισορροπημένη λειτουργία του συστήματος, παράγουν και μεγαλύτερη αξία, καθώς η τιμή της παραγόμενης ενέργειας στις στιγμές αυξημένης ζήτησης και μειωμένης παραγωγής είναι υψηλότερο.

Εκτός από την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ο όμιλος ΔΕΗ την επόμενη τριετία θα επενδύσει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας με στόχο να προσθέσει μέχρι το 2027 εγκατεστημένη ισχύ 1,8GW.

Οι ευέλικτες μονάδες, όπως αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μονάδες αερίου, και υδροηλεκτρικά έργα αντιμετωπίζουν την στοχαστικότητα των ΑΠΕ, το γεγονός δηλαδή ότι η ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ, και κυρίως τα φωτοβολταϊκά αλλά και τα αιολικά, δεν είναι ούτε συνεχής ούτε προβλέψιμη.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρώτες αναλύσεις για τις ελληνικές μετοχές για το 2025
Φάις, Μπενρουμπή, Αττικά Πολυκαταστήματα, Κωτσόβολος: Το come back του λιανεμπορίου στο χρηματιστηριακό ταμπλό
ΗΛΕΚΤΩΡ: Yπεγράφη η σύμβαση με τη ΔΕΗ για τη μονάδα ΣΗΘΥΑ της Δυτικής Μακεδονίας
ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές μέσω του “Carbon Farming Schools”
Χρηματιστήριο: Xθες ήταν η ΕΤΕ, σήμερα η Alpha, το rotation στις 1510 μονάδες συνεχίζεται
To Βατερλώ των Ιταλών με την Πειραιώς, το January Effect στις μετοχές, το «κακό αίμα» Ντίμον με Καρώνη, η επένδυση 80 εκατ. του Στάσση, τι λένε για Χρυσοχοΐδη και ΠτΔ και η νέα ζωή της πλατινομαλλούσας
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της Δ. Μακεδονίας
Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για CENER, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΤΕ  
Ποιες μετοχές είναι το κλειδί για τις 1.700 μονάδες, η ΔΕΗ και η επίσπευση των αποτελεσμάτων δ’ 3μήνου της Πειραιώς
Οι μετοχές – διαμάντια, το άγριο beef Καρώνη-Ντίμον, η μεταγραφή της Βρεττού, ο Μπρουμίδης και ο διάδοχος, πότε θα γίνει ανασχηματισμός και ένα hot περιστατικό με βουλευτή