array(0) {
}
        
    
Menu
0.2%
Τζίρος: 18.02 εκατ.

Σκυλακάκης: Έρχονται δύο έργα προς αντιμετώπιση της υπερχείλισης λυμάτων στην Ποσειδώνος

Ενεργειακή μετάβαση

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Επενδύει στο μέλλον και ενισχύει τους παραγωγούς με το νέο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά»

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Επενδύει στο μέλλον και ενισχύει τους παραγωγούς με το νέο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά»

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασική προτεραιότητα και σταθερή δέσμευση για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία προχωρά σε σημαντικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και παράγουν ένα καλύτερο αύριο τόσο για την ίδια όσο και για την κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές.

Υιοθετώντας το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ευθυγραμμίζει τις δράσεις της με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SGDs),  εστιάζοντας με τη στρατηγική της σε τρεις βασικούς πυλώνες -το περιβάλλον, την κοινωνία και την υπευθυνότητα- και δεσμεύεται να συνεισφέρει θετικά και μακροπρόθεσμα σε ένα βιώσιμο μέλλον.

1

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και για τη διαχρονική στήριξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, εντάσσεται και το νέο καινοτόμο πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά» που υλοποιεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της μεγαλύτερης ελληνικής ζυθοποιίας, που επενδύει στο μέλλον του ελληνικού αγροτικού τομέα και στη δημιουργία μιας νέας γενιάς παραγωγών.

Έξυπνη Σπορά

Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά»

Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά» αξιοποιεί την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το εκτενές ερευνητικό έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στον αγροτικό τομέα, με στόχο να προσφέρει στους συνεργάτες της εταιρείας σε όλη τη χώρα μια ψηφιακή πλατφόρμα γεωργίας ακριβείας, υπολογισμού άνθρακα, εκτίμησης παραγωγής και βιώσιμης διαχείρισης για την καλλιέργεια κριθαριού, με δυνατότητα επέκτασης και άμεσης εφαρμογής από περισσότερους καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε άλλες αροτραίες καλλιέργειες και περιοχές της χώρας.

Μέσα από ένα καινοτόμο μοντέλο συλλογής δεδομένων από πολλαπλές πηγές, επεξεργασίας  δεδομένων και πρόβλεψης παραγωγής με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, η ψηφιακή πλατφόρμα θα δίνει σημαντικές λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση της καλλιέργειας και μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις παραγωγής, επιτρέποντας, παράλληλα, καλύτερο προγραμματισμό και εξοικονόμηση κόστους από τους παραγωγούς, καθώς και την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Με στόχο, λοιπόν, την εξοικείωση και την εκπαίδευση των παραγωγών στις νέες τεχνολογίες, όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος και τις δυνατότητές της, ώστε να την αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Με το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά», η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έρχεται πιο κοντά με τους παραγωγούς κριθαριού και τους βοηθά να έχουν καλύτερη εικόνα της καλλιέργειάς τους με ακρίβεια, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερα προβλήματα.

Η πλατφόρμα θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια δύο καλλιεργητικών περιόδων του φυτού, ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2024 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2025. Για την εξοικείωση και την εκπαίδευση των παραγωγών στις νέες τεχνολογίες θα πραγματοποιηθούν σχετικά σεμινάρια και workshops, που θα παρουσιάζουν την πλατφόρμα και τις δυνατότητες της στους παραγωγούς.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά»

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα προσφέρει:

⦁ τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα καθώς και του συγκριτικού ενεργειακού και οικονομικού μηχανισμού, με στόχο τη μείωση αποτυπώματος άνθρακα κατά 30%, την ενεργειακή ανάλυση των καλλιεργητικών πρακτικών και την ανάλυση του κόστους των καλλιεργητικών πρακτικών.

⦁ ένα καινοτόμο μοντέλο συλλογής δεδομένων από πολλαπλές πηγές (δορυφόρους, δεδομένα από τις πτήσεις drone και από τους επίγειους αισθητήρες, καθώς και δεδομένα παραγωγής), με στόχο, μέσα από τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης την εκπαίδευση ενός μοντέλου πρόβλεψης παραγωγής και εκτίμησης της απόδοσης της παραγωγής για την καλλιέργεια κριθαριού. Με τη χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας η παραγωγή δύναται να αυξηθεί κατά 10% και άνω. 

⦁ οπτικοποίηση δεδομένων ενεργειακής σύγκρισης καλλιεργητικών πρακτικών, αποτυπώματος άνθρακα καθώς και οικονομικών στοιχείων διαχείρισης της καλλιέργειας, ώστε ο παραγωγός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο χωράφι του, να εντοπίζει σημεία του αγροτεμαχίου του που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και να προσαρμόζει κατάλληλα τις καλλιεργητικές του πρακτικές.

⦁ έκθεση αναφοράς για τους διαθέσιμους και προτεινόμενους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς υπολογισμούς για κάθε αγροτεμάχιο.

@mononews.gr #athenianbrewery #brewery #seeds #business #greece #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – mononews.gr

 

 

Οφέλη για τους παραγωγούς

Η πλατφόρμα αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό/ενεργειακό επίπεδο.

Σε οικονομικό επίπεδο:

⦁ Θωράκιση απέναντι στις συνεχείς οικονομικές αλλαγές

⦁ Οικονομική σύγκριση παραδοσιακών και βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών

⦁ Ανάλυση κόστους και κατάρτιση προϋπολογισμού της διαχείρισης

⦁ Αξιολόγηση οικονομικών προτάσεων

⦁ Αποτύπωση οικονομικών στοιχείων και προτάσεων στην έκθεση αναφοράς για κάθε αγροτεμάχιο

Σε περιβαλλοντικό επίπεδο:

⦁ Συμμόρφωση με περιβαλλοντικούς κανονισμούς

⦁ Υπολογισμός αποτυπώματος άνθρακα

⦁ Ενεργειακή σύγκριση παραδοσιακών και βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών

⦁ Προστασία απέναντι από την κλιματική αλλαγή

⦁ Αποτύπωση περιβαλλοντικών στοιχείων και προτάσεων στην έκθεση αναφοράς για κάθε αγροτεμάχιο

Σε επίπεδο παραγωγής:

⦁ Βελτίωση της ποιότητας του καρπού

⦁ Μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις παραγωγής

Με αφετηρία τη Θεσσαλία

Ως αφετηρία για το μεγάλο αυτό έργο επιλέχθηκε η περιοχή της Θεσσαλίας, μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και η ενίσχυση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για τη σημασία της για τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας καθώς στη Θεσσαλία καλλιεργείται το 1/3 της παραγωγής σιτηρών της χώρας, όσο και για την ανάγκη προστασίας της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας, καθώς στην περιοχή υλοποιείται μεγάλο μέρος του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, μέσω του οποίου συνεργάζεται με περίπου 800 Θεσσαλούς παραγωγούς που καλλιεργούν 35.000 στρέμματα γης με βυνοποιήσιμο κριθάρι, για να αξιοποιηθεί στην εγχώρια παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι, από το 2008, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πραγματοποιεί το πρώτο και μεγαλύτερο στο είδος του Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού μέσω του οποίου προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της, σε συνεργασία με περισσότερους από 2.000 Έλληνες παραγωγούς σε 19 νομούς της χώρας, απορροφά περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα και πιστοποιεί το 98% αυτού ως προϊόν βιώσιμης καλλιέργειας. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει ακόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, προσφέροντας ένα σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς και τις οικογένειές τους, δημιουργώντας, παράλληλα, προστιθέμενη αξία και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής οικονομίας.

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
Μάντζος: Αναιτιολόγητη η αποχή της Ελλάδας από την απόφαση της Γ.Σ. ΟΗΕ για ανθρωπιστική στήριξη της Γάζας
Γκουτέρες: Οι ισραηλινές επιδρομές πρέπει να σταματήσουν στη Συρία
Η ΔΕΛΤΑ δημοσιεύει την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023
ΟΗΕ: Ζητάει «Δίκαιες και ελεύθερες» εκλογές μετά τη μεταβατική περίοδο στη Συρία
Συρία: Ο ΟΗΕ δεν συνιστά μαζική επιστροφή των προσφύγων προς το παρόν
ΟΗΕ: Αναμένει τον επαναπατρισμό ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025
Βρετανία: Το Λονδίνο ανακοινώνει βοήθεια £50 εκατ. για τους Σύρους
Ευρωπαϊκή Ένωση: Θέλει να έρθει «σύντομα» σε επαφή με τις νέες αρχές στη Συρία
ΟΗΕ: Μόνο λίγες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στη Συρία, έξι μέρες μετά την πτώση του Άσαντ