Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει η ΕΚΤ από τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται ακόμα μία τον Σεπτέμβριο, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί το ύψος αυτής.

Η ΕΚΤ θα αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση τον Σεπτέμβρη, όταν και θα ληφθεί η απόφαση να προχωρήσει σε μία σταδιακή περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων του (APP) από την 1η Ιουλίου.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,8% το 2022 για να υποχωρήσει σταδιακά στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024.

Σχετικά με τα προγράμματα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP), το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει πλήρως τα ομόλογα που λήγουν για εκτεταμένη χρονική περίοδο για όσο διάστημα κρίνει απαραίτητο, ώστε να διατηρηθούν οι συνθήκες ρευστότητας και να επιτευχθεί η κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Για τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, η ΕΚΤ επανέλαβε την δέσμευσή της να συνεχίσει να τα αγοράζει σε ποσά που θα υπερβαίνουν τις λήξεις των τίτλων που ήδη κατέχει, ώστε να μην προκύψουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην ελληνική οικονομία, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να προχωράει σε επανεπενδύσεις των πληρωμών κεφαλαίων από τίτλους λήξης που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τουλάχιστον έως το τέλος του 2024.

Διαβάστε ακόμη:

Τα πέντε σημάδια που δίνουν στους οικονομολόγους ελπίδες για το 2022

Ρεκόρ 28 ετών για τον πληθωρισμό στο 11,3% τον Μάιο – Άνοδος 172,7% στο φυσικό αέριο, 80% στο ρεύμα και 36,6% στα καύσιμα