ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:

Ειδική Digital Έκδοση Mononews

Συμπεριλαμβάνονται

What lies ahead:
AI in Business

Το ΑΙ ως μία ευχάριστη…
ανθρώπινη εμπειρία

Δημήτρης Κυπαρίσσης, CEO Optima bank

Prompt… Μία νέα λέξη μπαίνει στη ζωή μας… Πιο απλά, η ερώτηση που κάνουμε στα διάφορα εργαλεία AI αναζητώντας τη βοήθειά τους… Το δικό μου “prompt” στο δικό μας AI εργαλείο ήταν «πες μου σε 750 λέξεις για τις εξελίξεις στο χώρο του AI και τι κάνουμε εμείς ως Optima bank». Και αυτό ξεκίνησε να γράφει… χρησιμοποιώντας τη δική του γνώση, αλλά και τη γνώση ολόκληρης της τράπεζας, αφού είναι εγκατεστημένο σε εμάς και έχει πρόσβαση σε αυτή. Το αποτέλεσμα ήθελε σίγουρα κάποιο «ρετούς», μάλιστα κάποια στοιχεία έπρεπε να τα αφαιρέσω αφού αποτελούσαν «μυστικά». Το σίγουρο, όμως, είναι πως με βοήθησε πολύ και μου γλίτωσε πολύτιμο χρόνο. Το επεξεργασμένο αποτέλεσμα είναι:

Το μόνο σίγουρο είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI), όχι απλά βρίσκεται δίπλα μας, αλλά συναντάται πλέον στην καθημερινότητά μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι επιχειρήσεις γενικότερα, αλλά και συγκεκριμένα η τραπεζική αγορά, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Η χρήση AI αλλάζει τα δεδομένα και ανοίγει τον δρόμο για πολυάριθμες δυνατότητες βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των επιχειρήσεων, βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών.

Ωστόσο, οι αλλαγές που φέρνει η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ‘’τρέχουν’’ με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό, συγκριτικά με αντίστοιχες σημαντικές αλλαγές που συνέβησαν στο παρελθόν. Αντίστοιχα γρήγορα, οι κοινωνίες και οι σύγχρονες εταιρίες καλούνται να δείξουν άμεση προσαρμοστικότητα αλλά και δεκτικότητα προκειμένου να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα.

Στην Ευρώπη, η υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει ήδη ξεκινήσει. Η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει δρομολογήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της τεχνολογικής και βιομηχανικής επάρκειας της ΕΕ και στην υιοθέτηση του ΑΙ σε ολόκληρη την οικονομία. Η στρατηγική περιλαμβάνει μέτρα για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα αυτό, την προώθηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και την προώθηση της χρήσης της στον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, στην Ελλάδα, γίνεται ήδη χρήση ΑΙ στον κλάδο των τραπεζών με πολλές εφαρμογές. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ΑΙ για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εγγραφής  νέων πελατών, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος ανοίγματος νέων λογαριασμών, αλλά και στις περιπτώσεις αξιολόγησης αιτημάτων δανειοδότησης.

Σαφώς έχουμε πάντα υπόψιν πως σε τέτοιες περιπτώσεις, η χρήση ΑΙ ενδέχεται να δημιουργήσει ηθικά διλήμματα, όταν δηλαδή δε μεσολαβεί ένα ανθρώπινο φίλτρο, το οποίο μπορεί να ερμηνεύσει δεδομένα που ακόμα η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί. Για αυτό χρειάζεται και ιδιαίτερη προσοχή.

Στην Optima bank, πρωταρχικός στόχος μας είναι η βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Με αυτό ως γνώμονα, αξιοποιούμε κάθε εργαλείο που μας παρέχει η τεχνολογία. Η χρήση ΑΙ, για εμάς, αποτελεί έναν βοηθό των στελεχών μας και όχι αντικαταστάτη τους

Στην Optima bank, πρωταρχικός στόχος μας είναι η βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Με αυτό ως γνώμονα, αξιοποιούμε κάθε εργαλείο που μας παρέχει η τεχνολογία. Η χρήση ΑΙ, για εμάς, αποτελεί έναν βοηθό των στελεχών μας και όχι αντικαταστάτη τους.

Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο διατηρούμε την ανθρώπινη επαφή αλλά ταυτόχρονα την ενισχύουμε, βελτιώνοντας την ποιότητα και ταχύτητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας.

Ήδη αξιοποιούμε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς της λειτουργίας μας, όπως η νομική υπηρεσία, το marketing και το ΙΤ. Σημαντικό πεδίο εφαρμογής του AI για την τράπεζά μας, είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των συστημάτων και αντίστοιχα των πελατών μας. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την προστασία της τράπεζας και των συστημάτων της από ενδεχόμενες επιθέσεις, με τη χρήση ΑΙ διενεργούνται ασταμάτητα έλεγχοι που μπορούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη δραστηριότητα, ενημερώνοντας άμεσα τα αρμόδια στελέχη μας, στοιχείο κρίσιμο για την αντιμετώπιση τυχόν απειλής.

Αλλά η χρήση ΑΙ στον τομέα του ΙΤ δεν σταματά εδώ. Έχουμε ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή και έλεγχο του κώδικα που γράφουν οι προγραμματιστές μας για τη δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας ή για την επίλυση μίας business ανάγκης. Έτσι εξασφαλίζουμε αύξηση παραγωγικότητας για τους ανθρώπους μας και ταυτόχρονα αξιοποίηση του χρόνου τους σε πιο απαιτητικά έργα.

Ήδη στην Optima bank έχουμε ενσωματώσει έναν σημαντικό αριθμό από «ρομποτάκια» στην καθημερινή λειτουργία της τράπεζας, τα οποία με την βοήθεια του ΑΙ θα εξελιχθούν πολύ περισσότερο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους πελάτες μας ακόμα πιο ποιοτική εξυπηρέτηση σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Συμπερασματικά, ναι, επενδύουμε στο AI και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί τα οφέλη από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολλά. Το ΑΙ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας πολύτιμος βοηθός, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με τελικό αποδέκτη πάντα τον πελάτη. Άλλωστε, η Optima bank είναι μία τράπεζα που, ενώ υιοθέτησε από την ίδρυσή της τις πλέον άρτιες τεχνολογίες, δεν πρόκειται να απωλέσει το βασικό της χαρακτηριστικό, που είναι και ο λόγος που υπάρχει, να μετατρέπει καθημερινά την τραπεζική συναλλαγή σε μία ευχάριστη… ανθρώπινη εμπειρία.

Ο κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Optima bank.