Αν οι επιχειρήσεις και η οικονομία εφαρμόσουν τα εργαλεία ΑΙ, μπορούν να διπλασιάσουν το ρυθμό ανάπτυξής τους, τόνισε η Στέλλα Αγγελοπούλου, Partner, Head of Technology στην Grant Thornton, μιλώντας στο 10ο Φόρουμ των Δελφών.
Σημείωσε ότι το ΑΙ λειτουργεί ως καταλύτης για να μετασχηματιστούν οι επιχειρήσεις και επεσήμανε ότι «δεν είμαστε στο αν αλλά στο πόσο γρήγορα θα κάνουμε το άλμα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο ισχυρούς μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας».
Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη Ρουμπινί, ότι το ΑΙ μπορεί να αυξήσει την οικονομία κατά 4-5% ετησίως και σημείωσε ότι και στην ελληνική οικονομία μπορεί να κάνει θαύματα. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να μετασχηματιστούν επενδύοντας στο ΑΙ, κάτι που έχει βραχυπρόθεσμα κόστος αλλά είναι ανταποδοτικό μακροπρόθεσμα.
Η πρόκληση είναι πόσο γρήγορα θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τις εφαρμογές ΑΙ στη λειτουργία τους», σημείωσε και εξήγησε πόσο μπορεί να βοηθήσει στο κόστος, την παραγωγικότητα και τις προβλέψεις, όπως προκύπτει από τη δουλειά που γίνεται στο AI Center of Excellence της Grant Thornton.

Η προληπτική συντήρηση, είπε, μπορεί να μειώσει κατά 30% τα λειτουργικά κόστη, με το AI Driven Automation κατά 30% να αυξηθεί η παραγωγικότητα και με σωστές προβλέψεις ταμειακών ροών να μειωθούν δαπάνες, ενώ με προβλέψεις ζήτησης να μειωθούν οι σπατάλες εμπορευμάτων και επομένως να βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους. H κυρία Αγγελοπούλου σημείωσε ότι όλα τα έργα ΑΙ έχουν ROI 6-12 μήνες, καθώς βασίζονται σε κόστη που ήδη πληρώνονται.
Όσον αφορά στους τομείς που μπορούν να εφαρμοστούν εργαλεία ΑΙ, μίλησε για τη μεταποίηση-βιομηχανία, όπου η ρομποτική και οι αισθητήρες στις μηχανές, μπορούν να φέρουν βελτίωση απόδοσης και μείωση εξόδων συντήρησης και με διαχείριση αποθεμάτων να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους. Στον τουρισμό και τη φιλοξενία, με προσωποποιημένη προσέγγιση πελατών, μείωση στα κόστη εξυπηρέτησης και καλύτερη διαχείριση πληρότητας με χρήση εργαλείων, αλλά και στο λιανεμπόριο, στη γεωργία, τη ναυτιλία, τις καταναλώσεις και την υγεία.
Τέλος εξηγώντας τι σημαντικό πλεονέκτημα προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη σημείωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθάει να δούμε τι έρχεται ενώ τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν τι ήδη έχει συμβεί. Όσες επιχειρήσεις βασίζονται μόνο στα οικονομικά reports για να πάρουν αποφάσεις βλέπουν την καταιγίδα αφού βραχούν ενώ όσες κάνουν σωστή χρήση των εργαλείων ΑΙ έχουν ανοίξει ήδη ομπρέλα».
- Μικροβιακή αντοχή – Καθ. Ν. Σύψας: Πολλοί θάνατοι στην Ελλάδα, το οικονομικό κόστος – Μη ασφαλής η χώρα
- Τι μπορεί να φρενάρει τη λήξη των μέτρων για την ακρίβεια
- Μαρκ Καλουστιάν στο mononews: Ο ΝΟΚ, η «αθηναϊκή Ριβιέρα» και τα σχέδια του λιβανέζου επενδυτή
- ΟΤΕ: Τα 16 ευρώ και οι κρυφές σκέψεις των Γερμανών της Deutsche Telekom
