ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρώπη έχει χάσει τον πρώτο γύρο στην επενδυτική μάχη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ δήλωσε πως τόσο οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, όσο και η στήριξη της ανάπτυξής της στη βαριά βιομηχανία, όπως για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας μαζί με τη μεταφορά του οικονομικού κέντρου στο Ηνωμένο Βασίλειο την κρατούν πίσω.
Πρόσθεσε, δε, ότι ναι μεν υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά πρέπει να βρεθεί και το οικονομικό τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις επικαλούμενος και την έκθεση Ντράγκι. Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στάθηκε, ήταν το ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον κέντρα ψηφιακής καινοτομίας και έρευνας.
Για τον εμπορικό πόλεμο Κίνας και ΗΠΑ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει τα μέτρα της καθώς διαφορετικά θα αναγκαστεί σε υποχώρηση. Μάλιστα, τόνισε πως οι Κινέζοι δεν μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ λόγω των αυξημένων δασμών που έχουν επιβληθεί, ότι αυτά θα έρθουν στην Ευρώπη και η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει το κίνητρο για εσωτερική παραγωγή, καθώς τα κινεζικά προϊόντα θα είναι αρκετά φθηνότερα.
Σχετικά με το venture financing ανέφερε ότι πρώτες είναι οι ΗΠΑ και μετά η Ευρώπη, αλλά σε αντίθεση με την Κίνα, που είναι στην ακριβώς επόμενη θέση, το κεφάλαιό της είναι διασκορπισμένο μεταξύ των κρατών της.
Μία βασική διαφορά της Ευρώπης κατά τον κ. Πισσαρίδη είναι το γεγονός ότι υπάρχει κοινωνικό κράτος και ότι δεν επικρατούν οι ανισότητες που υπάρχουν στις ΗΠΑ, ούτε και κοινωνικά μέτρα όπως το Obamacare «διαγράφονται» από τον επόμενο ηγέτη.
Θεωρεί, ωστόσο, ως πρόκληση το πώς θα κάνει η Γηραιά Ήπειρος το επόμενο βήμα, δηλαδή να μεταβεί από την παλιά βαριά βιομηχανία στην ψηφιακή. Η αλλαγή αυτή δε θα είναι εύκολη και θα χρειάζεται η κρατική στήριξη ώστε να αποκτηθούν οι απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις.
Επεσήμανε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα παραμένει η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα κυρίως στις νότιες χώρες καθώς υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που αντιδρούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να προστατευτούν, αλλά να βρεθεί η χρυσή τομή για να βρεθεί η τεχνολογία που θα δώσει ώθηση στις χώρες. Κλείνοντας, ανέφερε ότι στην Ευρώπη οι πιο ισχυρές βιομηχανίες είναι τα φάρμακα και η μόδα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που είναι η τεχνολογία.
Διαβάστε επίσης
Λαζαράκου: Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς είναι εντελώς διαφορετικό οικοσύστημα
Καπόπουλος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε μία τολμηρή επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί ευκαιρίες»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κικίλιας για επεισόδιο στη Λέσβο: Η παράνομη εγκληματική δράση των διακινητών δεν θα γίνεται ανεκτή
- Βόρεια Μακεδονία: Νέο κύμα συλλήψεων για την πυρκαγιά σε νυχτερινό κλαμπ στο Κότσανι με 61 θύματα
- Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει την ευκαιρία εξαγωγικής προσέγγισης
- Στον όρμο Φαλήρου το γαλλικό Αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»
