ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Ειδικότερα, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση αυτή δε βρίσκεται καν στο τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, «το κόστος αθροιστικά είναι 7,8 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν υπάρχουν». Ακόμα και αν υπήρχαν, δε θα έπρεπε να δαπανηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Δεν είμαστε η κυβέρνηση του “δώσε τα όλα”, αυτό δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Σπύρο Δημητρέλη, Διευθυντή του Capital.gr, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αυταπόδεικτα καλή, πράγμα που αποδεικνύεται τόσο από το credit rating της χώρας, όσο και από τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ερωτηθείς για το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα μίλησε για εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στις εξαγγελίες στις οποίες θα προβεί τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με το αν η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος ανατρέπει τον σχεδιασμό του Υπουργείου, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός στα δημοσιονομικά είναι ο ίδιος, καθώς προβλέπεται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δαπανών που μένει σταθερό. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως οι περιπτώσεις φυσικών καταστροφών για παράδειγμα. “Η δική μου γενιά βίωσε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Οφείλουμε να είμαστε συντηρητικοί από τη μία και να προωθούμε από την άλλη εκείνες τις αλλαγές που απελευθερώνουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας”, εξήγησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημοσιονομική σταθερότητα. Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το συμφέρον της χώρας και η σταθερότητα αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να συζητηθούν οι νέες κοινωνικές παροχές και να απαντηθούν οι πολλαπλές κοινωνικές ανάγκες.

Νωρίτερα, ο κ. Πιερρακάκης ανέλυσε μαζί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann, το διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται στον απόηχο της επιβολής δασμών από την κυβέρνηση του Donald Trump. Στη συζήτηση που συντόνισε η Ελένη Βαρβιτσιώτη, Ανταποκρίτρια των Financial Times σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τάχθηκε υπέρ μίας συντηρητικής προσέγγισης, λέγοντας πως δεν μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των δασμών, καθώς δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τελικό σημείο. «Οι άμεσες επιπτώσεις στη χώρα μας θα είναι περιορισμένες, καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Εμφανείς όμως θα είναι οι έμμεσες, δηλαδή η αβεβαιότητα, η οποία θα αποτελέσει πρόβλημα για τις αγορές, η πιθανή ύφεση στις ευρωαγορές, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στην Ελλάδα, αλλά και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δασμούς» εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.
Ως προς τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε: “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ακριβώς θα διαχειριστούμε τους δασμούς, επειδή πιστεύουμε πως είναι ιδιαίτερα αρνητικοί για την οικονομία. Ως κράτος-μέλος μέσα σε αυτή την κατάσταση, είμαστε αφοσιωμένοι στο να προστατεύσουμε τα εσωτερικά μας συμφέροντα, αλλά φυσικά θα συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την υιοθετήσουμε», είπε ο Υπουργός. Συμπλήρωσε ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι ο περιορισμός των φραγμών στο εσωτερικό της, βάσει των Εκθέσεων Ντράγκι και Λέτα.

Από την πλευρά του ο Mathias Cormann, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, υπογράμμισε ότι στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, που θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο, θα αποτυπωθούν οι πρώτες επιπτώσεις από τους αμερικανικούς δασμούς, εκτιμώντας ότι θα υπάρχει μείωση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης και πληθωριστικές πιέσεις. «Ένας εμπορικός πόλεμος και μία ανταλλαγή δασμών δεν συμφέρει κανέναν. Χρειάζεται να βρούμε έναν πιο συνετό τρόπο, να αναπτύξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, προκειμένου να υπάρξει μια ισορροπία στο παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο κ. Cormann.
Υποστήριξε πως παρ’ όλο που η Ευρώπη διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ενιαίας αγοράς δεν το αξιοποιεί, με τα εσωτερικά εμπόδια να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, εάν αυτοί οι εσωτερικοί περιορισμοί συμπεριλαμβανομένης της γραφειοκρατίας αμβλύνονταν, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 7% την επόμενη επταετία. Πρόσθεσε πως οι δασμοί της κυβέρνησης Trump ενδέχεται να λειτουργήσουν ως ένα επιπλέον κίνητρο για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη αυτά τα ζητήματα.
Αναφερόμενος στις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά στη μείωση της ανεργίας, όμως τα ποσοστά συμμετοχής στην απασχόληση είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, γι΄ αυτό και πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη βελτίωση δεξιοτήτων.
Για να παρακολουθήσετε live τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών κάντε την εγγραφή σας εδώ.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιρανός ΥΠΕΞ: Τεχεράνη και Ουάσινγκτον δεν θέλουν διαπραγματεύσεις που διαιωνίζονται
- Η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία της Hellenic Train: «Η Δικαιοσύνη δεν θα έρθει μέσα από τη βία»
- Κικίλιας για επεισόδιο στη Λέσβο: Η παράνομη εγκληματική δράση των διακινητών δεν θα γίνεται ανεκτή
- Βόρεια Μακεδονία: Νέο κύμα συλλήψεων για την πυρκαγιά σε νυχτερινό κλαμπ στο Κότσανι με 61 θύματα
