Στα σχέδιά του και το νέο νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο οποίο ανακοίνωσε ότι σήμερα έγινε η πρώτη διαδρομή με τρένο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη για την χαρτογράφηση του σιδηροδρομικού άξονα.

Ο αναπληρωτής υπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και τη δράση του. «Προτεραιότητά μας δεν είναι να παρακολουθούμε ένα μπάχαλο, αλλά να φτιάξουμε τον σιδηρόδρομο», είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε «Η κρίση των τελευταίων ημερών έδειξε σχετικά με το κεφάλαιο της πυρόσφαιρας είναι ότι δεν έχει διαβαστεί το πόρισμα» σχολίασε, εξηγώντας ότι Στο σημείο για την πυρόσφαιρα το πόρισμα έλεγε ότι η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν ήταν οριστικό, ενώ επίσης τρόπον τινά άσκησε αρνητική κριτική στα ΜΜΕ, καθώς υπήρχε η πεποίθηση ότι πανεπιστήμια από το εξωτερικό είχαν κάνει έρευνα.

1

«Σαν κράτος ζητάμε από τον ERA να δώσει σε διαφάνεια τις συμβάσεις με τα ξένα πανεπιστήμια. Θέλουμε τα αποτελέσματα για την πυρόσφαιρα να είναι άρτια και ολοκληρωμένα. Ολόκληρο το πόρισμα περιγράφει την αλληλουχία των γεγονότων και των λαθών» επισήμανε ο κύριος Κυρανάκης

Πώς θα γίνει ασφαλής ο σιδηρόδρομος;

Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα για το πώς θα γίνει ασφαλής ο σιδηρόδρομος, ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε στο δίπτυχο άνθρωπος και σύστημα.

Μάλιστα, εξήγησε ότι θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα Hellenic Position Assistant, που χρησιμοποιούν οι τοπογράφοι και άλλοι επαγγελματίες. «Κάνοντας μία άσκηση με επαγγελματίες και επιστήμονες του χώρου, σήμερα ξεκίνησε ένα τρένο που μιλάει με αυτό το σύστημα και μπορεί να κάνει τη χαρτογράφηση του άξονα. Το σύστημα δίνει απόκλιση έως 5%. Το τρένο με τον πομπό ξεκίνησε από την Αθήνα και θα μας δώσει δεδομένα στον οριζόντιο και κάθετο άξονα. Θα μπορούμε να βλέπουμε και προβλήματα πάνω στον άξονα. Κάθε τρένο που θα έχει την άδεια να πατήσει στον ελληνικό σιδηρόδρομο, θα πρέπει να έχει αυτό το σύστημα», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι μία δικλείδα ασφαλείας, που θα παρακολουθείται από έναν πύργο ελέγχου και ότι αυτή η υπηρεσία θα είναι προσβάσιμη ακόμα και από τους ίδιους τους πολίτες. «Θέλουμε να υπάρχει ορατότητα στην ασφάλεια», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε και στη νέα εταιρεία Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΜΑΕ, η οποία θα λειτουργήσει με κριτήρια ιδιωτικού τομέα με ανθρώπους από την αγορά. Πρόσθεσε δε ότι έχει γίνει κάλεσμα και σε επαγγελματίες από το εξωτερικό.

Το νομοσχέδιο τεθεί προς έγκριση στις 28/4 στο Υπουργικό συμβούλιο.

Συνεχίζονται τα έργα – Η 717 είναι παράδειγμα προς αποφυγή

Συλλήβδην, ο κ. Κυρανάκης ενημέρωσε το κοινό ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη του GSMR και μέχρι το Μάιο του 2025, θα υπάρχει σε όλο το δίκτυο. Όσον αφορά τα έργα για τον σιδηρόδρομο, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι σήμερα  στάλθηκε η πρόσκληση στους αναδόχους, ώστε εντός Απριλίου να γίνουν συμβάσεις και τα έργα να αρχίσουν τον προσεχή Μάιο.

Ερωτηθείς για τη σύμβαση 717, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών σχολίασε «Η 717 είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Ολοκληρώθηκε το 2023. Έπρεπε να είναι ολοκληρωθεί από το 2016. Ο νέος νόμος θα μας επιτρέψει να επιταχυνθούν έργα και συμβάσεις».

Επιπλέον, ο κ. Κυρανάκης σχολίασε και το ζήτημα των συμβάσεων με τις εταιρείες που μισθώνουν τρένα και αμαξοστάσια. «Η Hellenic Train δεν έχει αποκλειστική χρήση του ελληνικού σιδηροδρόμου. Λίγος κόσμος γνωρίζει ότι στο δίκτυο υπάρχουν τρεις εταιρείες με εμπορικές αμαξοστοιχίες. Η ΗΤ δεν έχει αγοράσει τρένα και αμαξοστάσια. Τα μισθώνει κάθε χρόνο. Βρισκόμαστε από την πρώτη εβδομάδα σε διαπραγμάτευση». Συν τοις άλλοις, ο κ. Κυρανάκης, επανέλαβε ότι έχει ήδη ζητηθεί από την ΗΤ να φέρει νέα τρένα και ότι η απάντηση που έλαβαν είναι ότι πρώτα θα πρέπει να φτιαχτεί το δίκτυο.

Σχετικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι οι υπάλληλοι θα απολύονται όταν κάνουν 3 λάθη και ότι οι υπάλληλοι θα ελέγχονται με ψηφιακό τρόπο.

Τέλος, ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε ότι δεσμεύεται για τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με όσα ανακοινώνει, τονίζοντας για μία ακόμη φορά το θέμα της διαφάνειας.

Διαβάστε επίσης:

Ανδριόπουλος (Dimand): Χρειάζονται περισσότερα από 10 χρόνια για να λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας

Ειρήνη Σαρπ: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί ανεξάρτητα, χωρίς διακρίσεις

Orilina Properties: Αύξηση 11,6% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το 2024