Στις προοπτικές και τις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού να απορροφήσει τις παγκόσμιες τάσεις στον τουρισμό, τις επενδύσεις που χρειάζονται και τις βελτιώσεις στο θεσμικό και νομικό καθεστώς, αλλά και στη γενικότερη αισθητική εικόνα για την παροχή ενός ποιοτικότερου τουριστικού προϊόντος, αναφέρθηκε ο Γιάννης Δεληκανάκης, Founding Partner & CEO της Southrock Asset Management, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 10 Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως τόνισε ο κ. Δεληκανάκης «η βασική παγκόσμια τάση του τουρισμού αυτή τη στιγμή είναι η εμπειρία. Ο τουρισμός έχει πάψει πλέον να είναι μόνο κτίρια, θάλασσα και ήλιος και ειναι η εμπειρία. Η Ελλάδα έχουμε την ευτυχία να διαθέτει και να προσφέρει στον επισκέπτη τρομακτικές εμπειρίες σε πολύ μικρή απόσταση. Είμαστε σήμερα εδώ στους Δελφούς, μπορούμε να είμαστε Γαλαξίδι σε μισή ώρα και στον Παρνασσό σε 15 20 λεπτά μόρια από το χιόνι στη θάλασσα να είναι κανείς σε μια απόσταση μιας ώρας. Πέρα από τις εμπειρίες, τις γεωγραφικές και τη μοναδική, με μοναδικό κλίμα και τις ομορφιές που έχει, η Ελλάδα, προσφέρει εμπειρίες πολιτιστικές, ιστορικές, φαγητού. Άρα νομίζω ότι με όλα αυτά που έχει η χώρα μας και σαν πολιτισμό και σαν κουλτούρα ανθρώπων, σαφέστατα μπορεί να πρωταγωνιστεί στα επόμενα χρόνια».

1

Αναφορικά με τις υποδομές και το επενδυτικό πλαίσιο, που θα συμβάλλουν στην βελτίωση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, ο κ. Δεληκανάκης τόνισε πως «οι υποδομές είναι η μεγάλη πρόκληση γιατί υπάρχει μια παγκόσμια αυξητική τάση στο τουριστικό προϊόν, λόγω της ανάπτυξης οικονομιών όπως της Ασίας και άλλων αγορών, οι οποίες έχουν μια μεγάλη ανάπτυξη της μεσαίας τάξης η οποία θέλει το τουριστικό προϊόν. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι υποδομές. Σχεδιάζονται πάντα με βάση τους μόνιμους κατοίκους μιας περιοχής. Άρα κι εδώ φέρνω ακραίο παράδειγμα, η Μύκονος κι η Σαντορίνη, μπορεί να έχουν 10 -20 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και σχεδιάζουμε για αυτούς τους 20.000 κατοίκους, ενώ έχουμε δύο εκατομμύρια επισκέπτες το καλοκαίρι.

Άρα ποτέ κανείς στην Ελλάδα δεν έχει σκεφτεί ότι πρέπει να σχεδιάσουμε υποδομές και για τους επισκέπτες, για τους τουρίστες. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να είναι προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια. Θα ήθελα πραγματικά να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτό το κομμάτι. Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι ουσιαστικά το κομμάτι των υποδομών στην Ελλάδα πάλι σχεδιάζεται όχι γι’ αυτό που λέμε τουρισμό υψηλής αξίας. Δηλαδή εμείς θέλουμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν όχι μόνον τα υψηλότερα βαλάντια, αλλά θέλουμε υψηλότεργης αξίας τουρίστες και όχι μαζικό τουρισμό, ο οποίος στρεσάρει τις υποδομές και προφανώς αφήνει λιγότερα έσοδα στη χώρα μας.».

Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Δεληκανάκης τόνισε πως για η βελτίωσή του «τρεις είναι οι βασικές παράμετροι. Η πρώτη είναι η χωροταξία. Η χωροταξία πρέπει να είναι εργαλείο ανάπτυξης και όχι εργαλείο ανάσχεσης της ανάπτυξης, όπως κατά τη δεκαετία του ’50, ‘ και ‘. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έχουν περάσει σε έναν προστατευτισμό, ο οποίος είναι ακραίος. Προφανώς η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι και ανάπτυξη. Άρα η χωροταξία πρέπει να έχει ένα αναπτυξιακό όραμα. Το δεύτερο είναι η αρχιτεκτονική. Τουρισμός υψηλής αξίας σημαίνει και αισθητική. Σημαίνει ωραία αρχιτεκτονική και περιβάλλον, αισθητική που παρέχουμε στους επισκέπτες. Εμείς προσπαθούμε δυστυχώς με διάφορους τρόπους να βάλουμε σε κάποια κουτάκια ακόμα και την έμπνευση τους αρχιτέκτονες. Αυτό πρέπει να το αφήσουμε πιο ελεύθερο. Και το τρίτο κομμάτι είναι οι επενδύσεις, οι οποίες δυστυχώς στην Ελλάδα θέλουν να φέρουν προϊόν υψηλής αξίας, δεν προτεραιοποιούνται. Δεν πρέπει να μπαίνουν στο ίδιο κουβά με άλλες επενδύσεις, οι οποίες θέλουν επιδοτήσεις, θέλουν φορολογικά κίνητρα και καθυστερούν.».

Όσον αφορά τους κινδύνους για την ανάσχεση των επενδύσεων ο κ. Δεληκανάκης ανέφερε: «νομίζω ότι κάποιος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να θέσει το όραμα για τη χώρα μας, έτσι ώστε όλα αυτά να αποτελούν προτεραιότητα. Γιατί λέμε πολλές φορές ότι εντάξει, ο τουρισμός σαν προϊόν είναι μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ μας. Πρέπει να αυξηθεί το υπόλοιπο κομμάτι του ΑΕΠ, όχι να μειωθεί ο τουρισμός. Αυτή είναι η διαφορά.».

Μιλώντας για αποδοτικότητα, ο κ. Δεληκανάκης αναφέρθηκε στα παραδείγματα άλλων χωρών «από μικρές και μεγάλες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Ελβετία. Θα έλεγα το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Ελβετία. Μια χώρα η οποία ουσιαστικά έχει πολύ λιγότερες ομορφιές, ιστορία, πολιτισμό από την Ελλάδα και είναι νούμερο ένα τουριστικός προορισμός και ο πιο ακριβός τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Υπάρχουν και άλλες χώρες, για παράδειγμα οι Σεϋχέλες, ή οι Μαλδίβες που έχουν αφιερωθεί και έχουν βάλει ως όραμα να προσελκύσουν τουρισμό υψηλής αξίας. Έχουν φτιάξει υποδομές, έχουν φέρει τουριστικές αλυσίδες υψηλής αξίας, οι οποίες τις προωθούν ως χώρες επενδύσεων κλπ. Άρα νομίζω ότι αυτό είναι ένα όραμα το οποίο πρέπει να είναι ξεκάθαρο για την Ελλάδα. Και πρέπει να φύγουμε πλέον από την γκρίζα περιοχή, του θέλουμε, δεν θέλουμε να πάμε σαφέστατα προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσουμε κι αυτό που λέμε υπερτουρισμό.».

Στο ερώτημα εάν το κόστος μπορεί να επηρεάσει τη βιωσιμότητα, ο κ. Δεληκανάκης απάντησε: «Όχι απαραίτητα. Βιωσιμότητα σημαίνει κατ’ αρχήν, θα έλεγα ως μηχανικός, πράσινη πιστοποίηση και πιστοποιημένα υλικά. Ενεργειακή απόδοση σημαίνει αισθητική, σωστή αρχιτεκτονική. Εθνικός σχεδιασμός σημαίνει υποδομές. Ένα έργο μεγάλο πρέπει να έχει όλες τις υποδομές σχεδιασμένες, είτε αυτό λέγεται αφαλάτωση, είτε λέγεται κατοικίες προσωπικού, που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στα νησιά. Και αυτά είναι όλα στοιχεία τα οποία ένας πελάτης, ένας επισκέπτης υψηλής αξίας και τα πληρώνει και τα εκτιμά και ειδικότερα παίρνει και ένα άλλο κομμάτι που επιθυμεί αυτός που είναι η ιδιωτικότητα, η ήπια δόμηση, το ωραίο περιβάλλον, Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και δεν νομίζω ότι κάποιος χάνει οικονομικά, αλλά τουναντίον πιστεύω ότι κερδίζει γιατί υπάρχει πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι επισκεπτών, τουριστών, οι οποίοι το αποζητούν αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Γκίκας Χαρδούβελης: Η πιθανότητα να μπει η παγκόσμια οικονομία σε μια τροχιά στασιμοπληθωρισμού έχει αυξηθεί

Howden Hellas: Νέος associate director ο Ιωάννης Πολίτης

Όλγα Κεφαλογιάννη: Αναβάθμιση υποδομών, ψηφιοποίηση πληροφοριών και αυθεντικότητα εμπειριών, το τρίπτυχο για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού