ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξενοκώστας (ΟΝΕΧ): Πρόταση να δημιουργηθεί νέος εθνικός φορέας, με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και της ΟΝΕΧ
Η σημασία που αποκτά η καινοτομία σε έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο και η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυσή της μέσα από διεθνείς συνεργασίες βρέθηκαν στο επίκεντρο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
«Καινοτομούμε ή εξατμιζόμαστε», είπε η Deborah Wince-Smith, Πρόεδρος και Ιδρύτρια, GFCC συντονίζοντας τη συζήτηση. Ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς, μίλησε για τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται τις τελευταίες ημέρες στον κόσμο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε σε πρωτόγνωρους καιρούς. Τα πράγματα συμβαίνουν πολύ πιο γρήγορα από ότι συνέβαιναν την τελευταία δεκαετία» υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, τονίζοντας ότι μία πιθανή συμφωνία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ θα κάνει τη ζωή και των δύο πιο εύκολη.
Αναλύοντας τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου σημείωσε πως ανέπτυξε συνεργασίες με την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πανεπιστήμια και άλλα θεσμικά όργανα για να προωθήσει την ανάπτυξη στη χώρα μας. Όπως είπε, μέσω των συνεργασιών με την ακαδημαϊκή κοινότητα μπορούν να αναπτυχθούν μοντέλα για τη βελτίωση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. «Η Ελλάδα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική τώρα, έχοντας αντιμετωπίσει ορισμένα από τα ζητήματα που είχαμε τα τελευταία χρόνια και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν για να καταστεί η χώρα πραγματικά ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο» τόνισε ο κ. Μεγάλου.
Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρθηκε στις συνεργασίες με διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με το οποίο δημιούργησαν από κοινού ένα MBA για την αειφορία και τη βιωσιμότητα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την τράπεζα και έχει ήδη 15 φοιτητές. Συνεργασία έχει αναπτύξει η Τράπεζα Πειραιώς και με το Northeastern University της Βοστώνης, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου υπάρχουν πολλά περιθώρια για ενίσχυση του αγροτικού τομέα στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής.

Η Joan Gabel, Πρύτανης, University of Pittsburgh υπογράμμισε ότι στην πόλη του Pittsburgh βρίσκεται η έδρα της χαλυβουργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το σλόγκαν που χρησιμοποιούμε είναι ότι είμαστε η πόλη που έχτισε τον κόσμο χάρη σε αυτή τη βιομηχανία χάλυβα» δήλωσε η κυρία Gabel κι αναφέρθηκε στη σημασία της χρηματοδότησης της έρευνας των πανεπιστημίων για την ενίσχυση της καινοτομίας. Μόνο πέρυσι, όπως είπε, η χρηματοδότηση της έρευνας στις ΗΠΑ έφθασε το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά. Με την επενδυτική κοινότητα, την τραπεζική κοινότητα, τα νοσοκομειακά συστήματα και τους οργανισμούς που υποστηρίζουν τους ασθενείς» τόνισε η Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, προσθέτοντας πως τα πανεπιστήμια βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης κι η ενίσχυση των συνεργασιών αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Chad Evans, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, ΗΠΑ, τόνισε ότι το Συμβούλιο αξιοποιεί τη δύναμη των συνεργασιών μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. «Αυτό που εξελίσσεται συνεχώς και μας ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο είναι η καινοτομία, που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών» τόνισε ο κ. Evans. Σημείωσε πως έχει ξεκινήσει σειρά συζητήσεων για τον τρόπο που μπορούν να δομηθούν καλύτερες συνεργασίες, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.
«Εξετάσαμε διάφορα μοντέλα για το πώς μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να χρηματοδοτηθεί η καινοτομία. Το Συμβούλιο δρα ως καταλύτης για να φέρει κοντά όλους τους εταίρους στο οικοσύστημα της καινοτομίας» είπε ο κ. Evans. Συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή οι παίκτες στο γήπεδο της καινοτομίας είναι λίγοι και η πρόκληση είναι να μπουν νέοι παίκτες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες σε διάφορους τομείς, όπως η βιοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική υπολογιστική, το μέλλον της ευεξίας και της υγείας.

Ο Charles Kiefel, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της The Principals Funds Management στην Αυστραλία, εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι πολλοί εκφράζουν συνεχώς παράπονα για τον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι, ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αξίζει σεβασμού από όλους. «Στο τέλος της ημέρας, ζούμε όλοι μαζί σε αυτόν τον πλανήτη και είναι σημαντικό να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον με θετικό τρόπο» ανέφερε ο κ. Kiefel.
Εκτίμησε ότι πολλά από αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες είναι απλά θόρυβος, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε δύο πράγματα, μια αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας και ιδίως της οικονομίας των ΗΠΑ και μια επανατοποθέτηση του παγκόσμιου εμπορίου. Ο κ. Kiefel τόνισε ότι ο θόρυβος θα διαρκέσει για κάποιο διάστημα αλλά θα περάσει, η κατάσταση θα βελτιωθεί και θα προχωρήσουμε μπροστά. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των συνεργασιών, λέγοντας πως στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται στρατηγική σχέση της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ.
Για να παρακολουθήσετε live τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών πατήστε εδώ
Διαβάστε επίσης
Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Υπάρχει χώρος για περισσότερες μικρότερες τράπεζες
Σταύρος Ιωάννου (Eurobank): Εκτός Ελλάδας το 55% των οργανικών κερδών το 2027
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
