ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για το δυστύχημα των Τεμπών, το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αλλά και όλα τα μεγάλα έργα, οδικά και αντιπλημμυρικά που βρίσκονται σε εξέλιξη, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 9-12 Απριλίου.
Ειδικότερα, χαρακτήρισε «δύσκολο» τον ρόλο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναγνωρίζοντας ότι στο πόρισμά του για τα Τέμπη υπήρχαν σημαντικές αστοχίες. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, περιλαμβάνει χρήσιμα συμπεράσματα καθώς και προτάσεις προς την κυβέρνηση, οι οποίες έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στο νέο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο.
«Όλοι θέλουμε να λάμψει η αλήθεια. Αυτό δεν έχει να κάνει με ιδεολογικές προσεγγίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ασκώντας παράλληλα κριτική σε κόμματα της αντιπολίτευσης που όπως είπε, υιοθέτησαν «θεωρίες συνωμοσίας» για ύπαρξη 14ου βαγονιού, περισσότερων θυμάτων και εύφλεκτου υλικού. Σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα συμβασιοποιείται η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και μετά τις υπογραφές, σε διάστημα 15 μηνών θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. Σε ερώτηση της Δημοσιογράφου Μαρία Νικόλτσιου του Alpha TV, αν τα τρένα είναι ασφαλή, απάντησε: «είναι ασφαλή όπως όλα τα μέσα μεταφοράς. Το ζήτημα είναι να τα κάνουμε όλα πολύ πιο ασφαλή».
Σχετικά με την κατασκευή της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου, ανακοίνωσε ότι τα πρώτα 65 χιλιόμετρα του έργου, από τον Πύργο ως τον Αλφειό, θα παραδοθούν ως το τέλος Ιουλίου και τα υπόλοιπα 10 χιλιόμετρα ως το τέλος του έτους. Αναφέρθηκε, επίσης, στα αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας που έχουν ληφθεί στον αυτοκινητόδρομο, τονίζοντας ότι έχουν μειώσει εντυπωσιακά τα ατυχήματα και θα λειτουργήσουν ως πιλότος και για επόμενα έργα.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης τους τελευταίες μήνες λειτουργεί και έχει μεγάλη δημοφιλία τόσο από τους Θεσσαλονικείς όσο και από τους επισκέπτες της πόλης, που συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο την αξία και τη χρησιμότητά του. Προχωράμε με γρήγορη ταχύτητα και την επέκταση προς την Καλαμαριά. Είναι επιπλέον πέντε σταθμοί, οι οποίοι θα παραδοθούν, το πολύ, αρχές του νέου έτους σε λειτουργία.
Ο Ε65 είναι ένας πολύ σημαντικός αυτοκινητόδρομος, καθώς ενώνει την Κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία Οδό. Το τμήμα το οποίο δεν έχει παραδοθεί αυτή τη στιγμή και – σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας – θα παραδοθεί την άνοιξη του 2026, είναι από την Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία Οδό. Γίνεται συστηματική προσπάθεια και καταλαβαίνουμε όλη την αξία του να ταξιδεύεις από την Κεντρική Ελλάδα στην Ήπειρο με μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν.
Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, δήλωσε ότι σε σύντομο διάστημα θα ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες του «Ντάνιελ» και του «Ιανού», καθώς τις επόμενες μέρες θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους, τονίζοντας ότι βρέθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσό της τάξης του 1,35 δις. Όπως δήλωσε, στόχος είναι όχι μόνο η αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και η βελτίωσή τους, ώστε να είναι έργα βιώσιμα και ανθεκτικά, «όχι ανθεκτικά σε όλα τα ακραία φαινόμενα, αλλά πιο ανθεκτικά από το παρελθόν», διευκρίνισε.
Επιπλέον στάθηκε και στο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, σημειώνοντας ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, εκτός Αττικής, υπάρχουν έντονες ελλείψεις. «Μπορεί κάπου να έχουμε φράγματα ολοκληρωμένα αλλά να μην έχουμε δίκτυα και αλλού, το αντίστροφο. Πρέπει να εξορθολογήσουμε την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό του στόλου των ΜΜΜ, σημείωσε ότι καθώς το σχέδιο δεν έχει νόημα χωρίς οδηγούς, έχει προχωρήσει και ο διαγωνισμός για προσλήψεις.
Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη προχωράμε υλοποιώντας ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό του στόλου στα Μέσα Μεταφοράς. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ανατάξεις μέσων και πολύ σημαντικές αναβαθμίσεις και σε άλλες, όπως τα λεωφορεία, είναι η αντικατάσταση του στόλου με καινούρια, υπερσύγχρονα οχήματα, τα οποία θα είναι και πιο άνετα, αλλά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Ήδη αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και επιπλέον, έχουμε προχωρήσει και τον διαγωνισμό για την πρόσληψη οδηγών ώστε να έχουμε περισσότερα λεωφορεία να κινούνται, να μειώσουμε δηλαδή τον χρόνο αναμονής και οι πολίτες να απολαμβάνουν ασφαλείς μετακινήσεις σε καλύτερα χρονοδιαγράμματα.
Η συζήτηση του Υπουργού με τη Δημοσιογράφο του Alpha TV Μαρία Νικόλτσιου έκλεισε με το εξής πολιτικό σχόλιο: «Οι δημοσκοπήσεις έχουν μία αξία, τις κοιτάμε με προσοχή, αλλά δεν σημαίνει ότι επιβεβαιώνονται», δήλωσε ο Υπουργός και συνέχισε: «προτεραιότητά μας είναι να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε αποτελεσματικά για να πετύχουμε συνολικά το έργο μας. Από κει και πέρα, οι πολίτες θα αποφασίσουν».
Για να παρακολουθήσετε live τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών κάντε την εγγραφή σας εδώ.
Διαβάστε επίσης
Κυρανάκης: Σήμερα έγινε η πρώτη διαδρομή με πομπό για χαρτογράφηση του σιδηροδρομικού δικτύου
Τάσος Πανούσης (doValue): Μόνο δυο στις επτά τιτλοποιήσεις εμφανίζουν υποαπόδοση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καμπουρίδου στο mononews: Ευρωπαϊκή αυτονομία στις συναλλαγές απέναντι σε Visa και MasterCard
- Η ΕΡΤ ξαναβρίσκει τον εαυτό της – Οι κινήσεις του Γιάννη Παπαδόπουλου κι ένα ταξίδι στο Κάιρο
- Πέντε Χρόνια Προσφοράς από την Πόπη Καλαϊτζή, Μια έκθεση από μαθητές του Κολλεγίου, Η Χρυσή Βαρδινογιάννη στο Σύνταγμα
- Beosound Balance «Natura»: Η τέχνη του ήχου, σκαλισμένη στην πέτρα
