• City Stories

    Ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και μανιτάρια για το Σαββατοκύριακο

    • NewsRoom


    Δεν είναι ένα απλό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς προτείνει αυτό το τέλεια μαριναρισμένο, μαλακό, ζουμερό και πεντανόστιμο κοτόπουλο, που όποιος το δοκιμάσει θα σας ζητά συνεχώς να το ξαναφτιάξετε.

    Δείτε τη συνταγή παρακάτω:

    Υλικά Συνταγής:

    1 κοτόπουλο γυρω στο 1.700 γραμ
    2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
    2-3 πρέζες ρίγανη
    1 κ.σ βούτυρο
    1 κ.σ μουστάρδα
    ξύσμα λεμονιού
    αλάτι -πιπέρι
    500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα
    500 γραμ. baby πατάτες

    Για το σερβίρισμα

    πράσινη ανάμεικτη σαλάτα
    πιπεριές φλωρίνης

    Για τη μαρινάδα

    χυμό απο 1 μεγάλο λεμόνι
    λιγο άρτυμα λεμονιού
    1/2 κ.γλ. αποξηραμένο σκόρδο
    λίγη ρίγανη
    λίγο φρέσκο θυμάρι
    2 κ.σ μουστάρδα
    αλάτι
    πιπέρι
    ελαιόλαδο

    Εκτέλεση:

    Ξεκινάμε το κοτόπουλο φούρνου με μανιτάρια και πατάτες, βάζοντας σε ένα μπολ το θυμάρι, τη ρίγανη, το βούτυρο, τη μουστάρδα, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε να γίνουν πάστα.

    Παίρνουμε το κοτόπουλο, αφαιρούμε το λαιμό και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες. Ανασηκώνουμε ελαφρά την πέτσα του κοτόπουλου με τα δάχτυλα. Αλείφουμε με την πάστα των μυρωδικών ανάμεσα στην πέτσα και το στήθος. Επαναφέρουμε την πέτσα στο αρχικό σημείο.

    Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στον πάγκο. Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό. Πιέζουμε και ανοίγουμε διάπλατα (πεταλούδα) το κοτόπουλο. Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο, με το στήθος προς τα εμάς και την κοιλιά του στον πάγκο. Πατάμε με τα χέρια γερά, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται. Πιέζοντάς το, σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.

    Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαζάκι. Τα χτυπάμε για λίγο και αλείφουμε το κοτόπουλο με την μαρινάδα.

    Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων ή σε πλακέ μπολ. Το κοτόπουλο πρέπει όταν μαρινάρετε να είναι ανοικτό (πλακέ). Περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Δένουμε τη σακούλα και κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 4 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο). Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα (ή ανακινούμε το σκεύος) αρκετές φορές.

    Την επόμενη μέρα αφήνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30΄ πριν το ψήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου

    Διαλέγουμε όσο πιο μικρές πατάτες γίνεται. Τις πλένουμε με την φλούδα τους. Τις τσακίζουμε μια μια με μπάτη ή άλλο βαρύ αντικείμενο να σκάσουν και να να κάνουν ανοίγματα. Τις βάζουμε στο ταψί. Χοντροκόβουμε τα μανιτάρια τα προσθέτουμε στις πατάτες.

    Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψιλοκομμένα μυρωδικά .Τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Από πάνω βάζουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο με το στήθος προς τα επάνω.

    ‘Εχουμε προθερμάνει πολύ καλά τον φούρνο μας στους 200°C στον αέρα και ψήνουμε για 45’.

    Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος, για να ψηθεί σωστά και να τραγανίσει η πέτσα του κοτόπουλου.

    Πηγή: www.argiro.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Η πιο νόστιμη και εύκολη αναποδογυριστή μηλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το γλυκό του Σαββατοκύριακου: Εύκολη σοκολατένια μους με πορτοκάλι από τον Άκη Πετρετζίκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Το πιο γρήγορο ορεκτικό: Ατομικά πιτσάκια με φέτες ψωμιού και διάφορα υλικά



    ΣΧΟΛΙΑ