• LIFE&STYLE

    Συγκλονιστικό: Ένα πείραμα το 1960 παραλίγο να δημιουργήσει το Internet αλλά… (video)

    • NewsRoom


    Κατά την διάρκεια του 1960, η αμερικάνικη εταιρία ΑΤ&Τ ανέπτυξε μια πλατφόρμα video-κλήσης με το όνομα “Picturephone”. Κάνοντάς το αυτό, η εταιρία παραλίγο να εφεύρει το Internet. Αλλά μετά από μερικά ανυπέρβλητα εμπόδια, αποφάσισε να σταματήσει τις προσπάθειες για ό,τι ήταν τότε η καλύτερη ελπίδα για world wide web(www).

    Η ιστορία με την video-κλήση είναι πολύ παλαιότερη απ’ότι νομίζουμε. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χορηγήθηκε στην Γερμανία το 1932 από τον Dr. Goerg Schubert. ‘Οχι πολύ καιρό πιο μετά, το Γερμανικό ταχυδρομείο έκανε την πρώτη υπηρεσία νideo-κλήσης  – μεταξύ τηλεφωνικών θαλάμων και τηλεφωνικών θαλάμων με βίντεο στο Berlin και τη Leipzig, και αργότερα στη Nuremberg, στο Hamburg, και στο Munich – από 1936-1940.

    Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος σταμάτησε τις νideo-κλήσεις στην Γερμανία καθώς και ένα άλλο σύστημα κλήσης proto-video που χρησιμοποιούσαν στο γαλλικό ταχυδρομείο. Αλλά η ΑΤ&Τ πήρε τα ηνία των video-κλήσεων μετά τον πόλεμο.

    Αφού είχαν την τεχνολογία και κάποια πρωτότυπα για δεκαετίες τελικά αποφάσισαν να  αποκάλυψουν το “Picturephone” στην Έκθεση της Νέας Υόρκης το 1964. Η συσκευή τους επέτρεπε στους χρήστες να κάνουν video-κλήσεις στους επισκέπτες της Disneyland στην Καλιφόρνια.

    phone

    H συσκευή ήταν μια οθόνη πέντε επί πέντε ιντσών σε κυλινδρική θήκη και ένα κουμπί για την κλήση. Η ποιότητα της εικόνας ήταν ταλαιπωρημένη, και η μικρή οθόνη δεν βοήθούσε, αλλά οι χρήστες ήταν εντυπωσιασμένοι με τη συσκευή. Οι μηχανικοί προέβλεψαν επίσης οτι στο μέλλον τα δεδομένα μας θα στέλονται σ’ ένα υψηλής ισχύος broadband σύνδεση (όπως τα καλώδια Ethernet που χρησιμοποιούμε για τις σύγχρονες συνδέσεις) που θα μπορούσαν να χειριστούν βαρύτερα φορτία από το παραδοσιακό σύρμα, που χρησιμοποιούσαν για την τηλεφωνική υπηρεσία τότε, σύμφωνα με τον engineerguy του YouTube, Bill Hammack σε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ.

    Δυστυχώς, το “Picturephone” ήταν πολύ ακριβό για οικιακή χρήση, και δεν ήταν αρκετά δυνατό για τις επιχειρήσεις που μπορούσαν να πληρώσουν για αυτό. Χρέωναν 160 δολάρια τον μήνα για την υπηρεσία και 20 δολάρια (το λεπτό) αν έπαιρνες τηλέφωνο απο τον τηλεφωνικό θάλαμο του “Picturephone” – σε σημερινές τιμές θα ήταν 1,200 δολάρια και 150 δολάρια αντίστοιχα. Αυτά τα τεράστια ποσά έκαναν τους Αμερικάνους να επιστρέψουν στα απλά τηλέφωνα και να μην ασχοληθούν με το “Picturephone” ιδιαίτερα.

    picturephone 2

    Το 1964, μέσα στους πρώτους έξι μήνες της υπηρεσίας, μόλις 71 πελάτες χρησιμοποιούσαν τους θαλάμους εικόνας. Η τεχνολογία απέτυχε να ανταποκριθεί υψηλούς στόχους που είχε θέσει η ΑΤ&Τ: 1.000.000 Picturephones μέχρι το 1980, και 12 εκατομμύρια έως το 2000. Έτσι, μετά το ναυάγιο των $ 500 εκατομμύριων στο έργο, η ΑΤ&Τ σταμάτησε το “Picturephone” το 1978. Χάνοντας την ευκαιρία να ”δημιουργήσουν”  το πρώτο διεθνές δίκτυο υπολογιστών – γνωστό και ως “Internet”.

    Αν και θα ήταν εκπληκτικό να φανταστούμε πως θα ήταν ο κόσμος μας αν είχαμε το διαδίκτυο στη δεκαετία του ‘60, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε και την ΑΤ&Τ για το σταματημό του έργου που τους έκανε να χάσουν μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

    Στο παρακάτω video μιλάει ο Bill Hammack για το “PictureΡhone”:

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/pos-miazoun-arage-i-exogiini-dite-ti-lene-i-epistimones-video/42086

    http://www.mononews.gr/den-fantazeste-ti-pathenoun-osi-zoun-choris-ilio/42130

    http://www.mononews.gr/montelo-tis-vogue-se-ilikia-100-chronon/42022



    ΣΧΟΛΙΑ