ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο εντυπωσιακός, χρυσός ήλιος με τις περιστρεφόμενες ακτίνες του, γνήσιο τέκνο του διάσημου καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς, που έστησε το έργο τον περασμένο Ιούνιο στην Ύδρα ενδέχεται να μείνει στην θέση του για πάντα.
Το αίτημα εξετάσθηκε την Δευτέρα το βράδυ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο ωστόσο επιφυλάχθηκε να απαντήσει, προκειμένου να διευκρινίσει όλες τις λεπτομέρειες του θέματος σχετικά με την παραμονή του γλυπτού, που από την κορυφή του κτιρίου των Παλαιών Σφαγίων υποδέχεται τους επισκέπτες του νησιού.
Με τίτλο «Apollo Wind Spinner» αυτός ο τεράστιος ήλιος υπήρξε μέρος της έκθεσης, που οργανώθηκε από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου, ο οποίος είχε φέρει στο νησί τον πιο ακριβοπληρωμένο αυτή τη στιγμή καλλιτέχνη στον κόσμο, αλλά και προσωπικό του φίλο. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι ο έλληνας επιχειρηματίας είναι επίσης, μέγας συλλέκτης του Τζεφ Κουνς και ο ίδιος του γνώρισε για πρώτη φορά την Ύδρα, το 1986.
«Απόλλων» ήταν ο τίτλος της έκθεσης του 2022, που ήταν αφιερωμένη στον θεό του φωτός και της μουσικής, αλλά και της φιλοσοφίας, της λογικής, της τάξης και της αρμονίας. Τόσο ο Ήλιος λοιπόν, όσο και όλη η εγκατάσταση του Τζεφ Κουνς με νέα γλυπτά και άλλα αντικείμενα είχαν σημάνει συναγερμό για τον διεθνή κόσμο της τέχνης, που έδωσε το παρών στα λαμπερά εγκαίνια, δημιουργώντας ένα εικαστικό γεγονός πρώτης γραμμής.
Και δεν είναι τυχαίο, που όλα τα διεθνή μέσα, που έχουν ως αντικείμενό τους την τέχνη ασχολήθηκαν με την έκθεση, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα στο κοινό τους και το ελληνικό νησί. Τώρα, αν το έργο θα παραμείνεις το νησί, θα εξαρτηθεί και από άλλον παράγοντα, που είναι ασφαλώς η αγορά του, όπως ακούγεται από τον από τον Δάκη Ιωάννου, προκειμένου να δωρισθεί στο νησί.
Τα λαμπερά εγκαίνια του Ήλιου
Ένα ανακλαστικό ανεμοκίνητο πλάτους 9,1 μέτρων, φτιαγμένο από μπρούτζο με βάρος 2,5 τόνων είναι ο Ήλιος του Απόλλωνα –ή καλύτερα του Τζεφ Κουνς- που λόγω της θέσης του στην άκρη του λιμανιού είναι ορατός από μεγάλη απόσταση. Με τα ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά του εξάλλου, δίνει ένα άλλο νόημα στο έργο τέχνης. Όπως έχει πει σε συνέντευξή του μάλιστα ο ίδιος ο καλλιτέχνης ήθελε να δημιουργήσει αυτό το έργο ως ένδειξη αγάπης για τον τόπο, παράλληλα όμως και ως ένδειξη της προσωπικής του σχέσης με τον Δάκη Ιωάννου.
Αλλά και ο τόπος έχει εκτιμήσει αυτά τα αισθήματα, καθώς ο δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης επέδωσε στον Αμερικανό καλλιτέχνη το Μετάλλιο του Δήμου σε εκδήλωση στο ιστορικό Δημαρχείο της Ύδρας, παρουσία της πριγκίπισσας του Κατάρ Σεΐχας Αλ Μαγιάσα Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, της κυρίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και του κ. Δάκη Ιωάννου. Οι προσπάθειες έτσι για την παραμονή του γλυπτού άρχισαν αμέσως, με τον δήμαρχο να πρωτοστατεί στις ενέργειες για να γίνει το αίτημα πράξη.
Να σημειωθεί, ότι η Ύδρα βρίσκεται υπό ειδικό καθεστώς προστασίας ως αρχαιολογικός χώρος και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επίσης ως ιστορικός και παραδοσιακός τόπος έχει χαρακτηριστεί ο οικισμός της Ύδρας, με ιστορικά διατηρητέα μνημεία και τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τους οικισμούς Μεγάλο Καμίνι, Μικρό Καμίνι και Βλυχό. Πρόκειται για τους λόγους, για τους οποίους απαιτείται έγκριση από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Πολιτισμού.
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Από το 2009 πάντως, που το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ του Δάκη Ιωάννου έχει αναλάβει, ύστερα από παραχώρηση του δήμου, την αξιοποίηση των παλαιών Σφαγείων του νησιού, εικαστικά γεγονότα διεθνούς ακτινοβολίας έχουν πραγματοποιηθεί στην Ύδρα. Το πρόσφατα αποκατεστημένο κτίριο διατηρεί τα χαρακτηριστικά και τα γνωρίσματα του παρελθόντος και τα αυθεντικά στοιχεία της παλιάς του ταυτότητας, ενώ όπως έχει αποδειχθεί λειτουργεί και ως ένας μοναδικός εκθεσιακός χώρος.
Με αυτή την αρχή το DESTE Project Space Slaughterhouse, του ιδρύματος φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι από το 2009 μια σειρά από εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στο νησί. Το κτίριο παραδίδεται σε έναν μόνο καλλιτέχνη ή μία ομάδα, προκειμένου να οργανώσουν μια μοναδική έκθεση για τον συγκεκριμένο χώρο. Έτσι έχουν περάσει από τα Σφαγεία της Ύδρας διάσημα ονόματα της σύγχρονης τέχνης από τον Νταγκ Αϊτκεν, τον Μαουρίτσιο Κατελάν, την Κίκι Σμιθ και την Κάρα Γουόκερ, φθάνοντας βεβαίως ως τον Τζεφ Κουνς.
Διαβάστε επίσης:
Αυτοί είναι οι Έλληνες συλλέκτες στη λίστα των 200 κορυφαίων του κόσμου
Η οικοσκευή του Τατοΐου – Ό,τι θα εκτεθεί στο ανάκτορο-μουσείο