Το καλοκαίρι προτιμάμε τα πιο ελαφριά γεύματα και θέλουμε να χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας υλικά που να συμβαδίζουν με την εποχή. Έτσι, ο Άκης Πετρετζίκης στο www.akispetretzikis.com μας δείχνει πώς να φτιάξουμε ένα ελαφρύ και, φυσικά, άκρως καλοκαιρινό ριζότο. Δείτε παρακάτω τα βήματα και τον τρόπο:

Συστατικά:

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 μελιτζάνα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
θυμάρι
2 κολοκυθάκια
750 γρ. νερό
300 γρ. ντοματίνια
250 γρ. ρύζι για ριζότο
1 ζωμό λαχανικών

Για το σερβίρισμα:

δυόσμο
άνηθο
μαϊντανό
ξύσμα από 1 λεμόνι
ελαιόλαδο
φέτα

Μέθοδος Εκτέλεσης:

-Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια με ένα μαχαίρι.
-Κόβουμε μία μελιτζάνα σε οριζόντιες λεπτές φέτες και μετά σε κάθετες για να πάρουμε μικρά κυβάκια (κόψιμο μπρινουάζ).
-Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, 1 πρέζα ζάχαρη και λίγο θυμάρι.
-Μόλις πάρει χρώμα το κρεμμύδι, ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες και ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
-Κόβουμε τα κολοκυθάκια όπως κόψαμε και τις μελιτζάνες, δηλαδή σε μικρά κυβάκια. Μόλις πάρει χρώμα η μελιτζάνα, ρίχνουμε μέσα και τα κολοκυθάκια.
-Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε. Μόλις πάρει χρώμα το ρύζι, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το νερό, 1 ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε.
-Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε στο μέτριο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά.
-Αφαιρούμε από τη φωτιά .
-Ψιλοκόβουμε φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό) και ρίχνουμε από πάνω λίγο ξύσμα λεμονιού. Πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και με λίγο φέτα αν θέλουμε.

Πηγή: www.akispetretzikis.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απολαυστικό smoothie με μπανάνα και καφέ από τον Άκη Πετρετζίκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να φτιάξετε το εύκολο και δροσερό σπιτικό παγωτό του Άκη Πετρετζίκη (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: DIY – Πανεύκολο σπιτικό παγωτό σοκολάτα με βελούδινη υφή (video)