ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα ως σήμερα μέσα από μια σύγχρονη ματιά και μοντέρνα αισθητική προσφέρει το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας που δημιουργήθηκε στο Golden Hall με πρωτοβουλία της Lamda Development S.A.
Ένα μουσείο για να στεγάσει σημαντικό μέρος της ολυμπιακής κληρονομιάς της χώρας αλλά και για να αναδείξει τη μοναδική συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του Ολυμπιακού Κινήματος και της Αθήνας ως Ολυμπιακής Πρωτεύουσας.
Πρόκειται για έναν νέο προορισμό στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, έναν χώρο όπου οι επισκέπτες προσκαλούνται στο συναρπαστικό ταξίδι της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από μία χρονολογική αφήγηση, κατά την οποία αναδεικνύονται οι τρεις μεγάλοι σταθμοί του Ολυμπιακού Ιδεώδους: η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και η Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004).
Το μουσείο φιλοδοξεί να προβάλει τις αρχές και τις αξίες, τη δομή του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, το μήνυμα της παγκόσμιας Ειρήνης, τα αθλήματα και τους αθλητές, τους έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, τους οργανισμούς και τα ιδρύματα. Αναδεικνύεται ο «Αγώνας» και η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του, σε κάθε πτυχή της ζωής του καθώς άλλωστε αυτή η ιδέα του «αγωνίζεσθαι» αποτέλεσε και την έμπνευση για το σχεδιασμό της μόνιμης έκθεσης του μουσείου.
Για την τεκμηρίωση των εκθεμάτων, η μουσειολογική ομάδα συνεργάστηκε με περισσότερους από 40 εθνικούς και διεθνείς πολιτιστικούς φορείς και ανάμεσά τους κορυφαία μουσεία, όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Ερμιτάζ, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης και την Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή του Μονάχου αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, το Μουσείο Μπενάκη, καθώς και αρχεία όπως το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο κ.ά.
Σημαντική εξάλλου ήταν η συνεισφορά των δωρητών, Eλλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, ιδιωτών συλλεκτών και μελών της Ολυμπιακής οικογένειας, οι οποίοι παραχώρησαν μετάλλια και προσωπικό εξοπλισμό. Όπως οι Πύρρος Δήμας, Σπύρος Γιαννιώτης, Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά, Λεωνίδας Κόκκας, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Δημήτρης Μούγιος, Δημοσθένης Ταμπάκος κ.ά. Αλλά και μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας, οι Σπύρος Καπράλος και Άρτεμις Ιγνατίου, ιδιώτες συλλέκτες και δωρητές, οι Παύλος Γερουλάνος και Οικογένεια Καυταντζόγλου, καθώς και η Νομισματική Συλλογή Alpha Bank και η Φιλοτελική Διεύθυνση ΕΛΤΑ.
Οι θησαυροί
Η εκθεσιακή ταυτότητα του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας χαρακτηρίζεται από ένα ισορροπημένο μείγμα εκθεμάτων, συναισθημάτων, τεκμηρίων και αναμνηστικών, που προκαλούν το ενδιαφέρον για τον επισκέπτη σε κάθε του βήμα: Μέσα από το αρχιτεκτονικό πρίσμα του μοντερνισμού και τον μινιμαλισμό του εσωτερικού σχεδιασμού και διακόσμου αναβιώνει η ιστορία των Αγώνων. Μέσα από τις καθαρές γραμμές και τα φωτεινά υλικά αναδεικνύεται η απαράμιλλη ζωντάνια της συλλογής και μέσα από την τεχνολογία ξεκινάει ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χθες και στο σήμερα.
Η εκκίνηση δίνεται στην αρχαιότητα. Και μέσα από μια πλούσια έκθεση φυσικών, ψηφιακών και διαδραστικών εκθεμάτων, το μουσείο εξιστορεί την πορεία του Ολυμπιακού Κινήματος από την αρχαιότητα ως τις σύγχρονες λαμπερές διοργανώσεις.
Στις θεματικές του μουσείου πρωταγωνιστεί μια αφηγηματική προσέγγιση, που διατρέχει τον χρόνο και τους μύθους, την ιστορία και τα γεγονότα. Από την καταγωγή των Αγώνων ως και σήμερα, μέσα από μια χρονολογική κλιμάκωση και διαδοχή εποχών που κράτησαν αιώνες. Εκεί ξεχωρίζουν οι τρεις βασικοί ελληνοκεντρικοί σταθμοί, της γένεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ολυμπία, της αναβίωσής τους στην νεώτερη Ελλάδα, στην Μεσολυμπιάδα του 1906, και τέλος στο σήμερα.
Φόρος τιμής
Στη συνέχεια, ο φόρος τιμής αποδίδεται στις αρχές και τις αξίες των Ολυμπιακών αγώνων σε κάθε εποχή. Το ιδανικό της παγκόσμιας Ειρήνης, το μέτρο της εκεχειρίας ως ένα πολιτισμικό πρόταγμα που αξίζει να αγωνιστείς για αυτό, τα αθλήματα και οι αθλητές. Εν τέλει ο Αγώνας είναι πανταχού παρών: μία καθολική έννοια, που βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο στον στίβο των σταδίων, αλλά και στην παλαίστρα του καθημερινού βίου.
Αυτή η έννοια του αγώνα αποτέλεσε, άλλωστε και την έμπνευση στο σχεδιασμό του Μουσείου, ως η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του σε όλους τους τομείς της ζωής του, ως άτομο, ως ομάδα, ως σύνολο, ως κοινωνία. Για αυτό και στο μουσείο υπάρχει ένας ολόκληρος χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και στους αθλητές με αναπηρία που ξεπέρασαν τον εαυτό τους.
Μέσα από τη συνολική του λειτουργία, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας προσδοκά να αναδείξει το ρόλο και την αρωγή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του συγχρόνου Ολυμπιακού κινήματος και στοχεύει στο να εμπνεύσει του επισκέπτες να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο σε κάθε τομέα.
Νέες τεχνολογίες
Τo Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας αξιοποιεί πλήρως τις νέες τεχνολογίες για την παρουσίαση των εκθεμάτων, κάνοντας την περιήγηση ενδιαφέρουσα, πολυεπίπεδη και ολοκληρωμένη. Διαθέτει έτσι πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από βίντεο, animation, συνεντεύξεις και γραφιστικές απεικονίσεις, μέχρι οθόνες προβολής και διαδραστικές εφαρμογές που δίνουν στον επισκέπτη τη σπίθα, που πυροδοτεί το συναίσθημα. Χάρη σε όλα αυτά αλλά και τις φουτουριστικές εφαρμογές Augmented Reality, το flash back στο χρόνο γίνεται ένα γοητευτικό ταξίδι στην Ιστορία και τις πανανθρώπινες αξίες του πλανήτη. Στα μεγάλα ρεκόρ και στις ανεπανάληπτες συγκινήσεις, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Επιπλέον υιοθετεί τεχνικές ψυχαγωγικής εκμάθησης τελευταίας τεχνολογίας, προσφέροντας μια πληθώρα εκθεσιακών και ερμηνευτικών μέσων, διαδραστικά εκθέματα (υβριδικά και ψηφιακά) και εγκαταστάσεις με πρωτότυπα τεκμήρια και κειμήλια, από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες Ολυμπιακές διοργανώσεις, συνθέτοντας μια μοναδική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη.
Να σημειωθεί ότι το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, το οποίο είναι προσβάσιμο σε όλους βρίσκεται στον 1ο όροφο του εμπορικού κέντρου Golden Hall και αποτελεί μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων ενώ τελεί, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στους επιμέρους χώρους του δημιουργείται ένα νέο σημείο συνάντησης, το καφέ – εστιατόριο «1896», με ελληνική και μεσογειακή ταυτότητα, και με θέα στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.) με το οποίο συνδέεται με πεχογέφυρα. Στους χώρους του εξάλλου λειτουργεί και εξουσιοδοτημένο κατάστημα αποκλειστικής πώλησης των επίσημων προϊόντων του.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα athensolympicmuseum.org και μέσω των επίσημων σελίδων στα κοινωνικά μέσα.
Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τιε 10 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.
INFO:
Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Λ. Κηφισίας 37A (Golden Hall), Μαρούσι
T: +302106885560
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση