Το Σάββατο είναι μέρα χαλάρωσης και εξόδου, για όσους δεν δουλεύουν βέβαια, μιας και υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις. Μπορείτε να αξιοποιήσετε όλη τη μέρα, ειδικά τώρα που καιρός είναι πολύ καλός, και να επισκεφθείτε εκδηλώσεις ή να κάνετε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο σε διάφορα μέρη της Αθήνας. Από yoga μέχρι σινεμά και από λογοτεχνικές συζητήσεις μέχρι μουσικές παραστάσεις. Δείτε παρακάτω:
1. Ημερίδα «Συντηρητές σε Κίνδυνο: Προστατεύοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά, Καταστρέφουμε το Περιβάλλον;» στην Τεχνόπολη
Ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Σ.Α.& Ε.Τ.Τ.Ε) εν όψει της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με αντικείμενο την επίδραση της χρήσης των υλικών συντήρησης στο περιβάλλον και τις δυνατότητες υποκατάστασης των υλικών αυτών «πράσινα» υλικά και μεθόδους.
Η ημερίδα είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Η ημερίδα αποτελεί συνέχεια της πολύ επιτυχημένης ημερίδας που είχε διοργανωθεί το 2014 με τίτλο «Συντηρητές σε Κίνδυνο: Προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά προστατεύουμε τον εαυτό μας;» και αντικείμενο την Υγεία και Ασφάλεια στον χώρο εργασίας. Στόχος της είναι η ενημέρωση και ο προβληματισμός, των συντηρητών και των συναφών επαγγελματικών κλάδων, σχετικά με την ανάγκη για σωστή διαχείριση των χημικών απορριμμάτων που δημιουργούνται κατά τις εργασίες συντήρησης τόσο σε υπαίθρια μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους όσο και σε εργαστήρια συντήρησης. Επίσης επιδιώκει να προτείνει πρακτικές και μεθοδολογίες για την στροφή προς την «πράσινη συντήρηση» μέσω της αποφυγής χρήσης ή υποκατάστασης χημικών ουσιών.
Για τον σκοπό αυτό έχουν κληθεί να συνδράμουν ομιλητές από αρμόδιους φορείς και σχετικά επιστημονικά πεδία (συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, χημικοί, μηχανικοί περιβάλλοντος κ.ά.) ενώ θα παρουσιαστούν παραδείγματα πρακτικών που εφαρμόζονται σε Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία της Ελλάδος.
Η ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.
Πότε:
Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
09.30
Πού:
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
Για εγγραφή παρακαλούμε αποστείλετε αίτημα στο email: [email protected]
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν.
2. Λογοτεχνικός περίπατος “Γιάννης Ρίτσος” με κατάληξη στο Public Συντάγματος
Το Public και η Εταιρεία Πολιτιστικού Τουρισμού Discover Greek Culture οργανώνουν το Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018, στις 10:30, λογοτεχνικό περίπατο αφιερωμένο στον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο, του οποίου το μνημειώδες έργο δεν αποτελεί μόνο την ποιητική αποτύπωση των ιστορικών περιπετειών της Ελλάδας στον 20ο αιώνα, αλλά και τη ρωμαλέα φωνή με την οποία όλοι τραγουδήσαμε τα πάθη και τις ελπίδες μας.
Ο περίπατος θα ξεκινήσει από τη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Εμμανουήλ Μπενάκη, περιοχή που συνδέεται με την άφιξη και με τα πρώτα χρόνια του Ρίτσου στην Αθήνα.
Η δεύτερη στάση θα είναι μια επίσκεψη στις εκδόσεις Κέδρος, που εκδίδουν το έργο του από τη δεκαετία του 1950. Εδώ θα γίνει ασφαλώς αναφορά και στη σχέση ζωής με την εκδότρια Νανά Καλιανέση, τη “μυθική” Νανά Καλιανέση, όπως την αποκαλεί ο μεταφραστής και φίλος του Γιάννη Ρίτσου, Νικόλα Κροτσέττι.
Η τρίτη στάση θα γίνει στο σημερινό Θέατρο Αλίκη, Μαξίμ, όπως λεγόταν τότε, όπου, μετά τον πόλεμο, παρουσιάστηκε ο Επιτάφιος, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σεβαστίκογλου και με τη συμμετοχή γνωστών ανθρώπων του Θεάτρου.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν στο Public Συντάγματος, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον Γιάννη Ρίτσο με τον γνωστό φιλόλογο, συγγραφέα και κριτικό κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο.
Πότε:
Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
10.30
Πού:
Ακαδημίας και Εμμανουήλ Μπενάκη
Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη
Συμπληρώστε εδώ τη φόρμα συμμετοχής.
3. «Οι τόποι ως πρωταγωνιστές στις γραπτές ιστορίες». Paul McVeigh – John Man – Νίκος Βατόπουλος στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου
Για τρία Σάββατα του Ιουνίου, διακεκριμένοι Βρετανοί συγγραφείς και ποιητές συζητούν, στο Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, με Έλληνες ομότεχνους τους για το παρόν και το μέλλον των κάθε είδους γραπτών αφηγήσεων, της ανάγνωσης και όσων βρίσκονται ανάμεσα.
Tο Σάββατο 9 Ιουνίου οι συγγραφείς Paul Mc Veigh (μυθοπλασία), John Man (ιστορία – ταξιδιωτική λογοτεχνία) και ο δημοσιογράφος – χρονικογράφος της Αθήνας Νίκος Βατόπουλος κουβεντιάζουν για την καταλυτική συμβολή και παρουσία των τόπων, των πόλεων, της γειτονιάς, στις γραπτές αφηγήσεις.
Πότε:
Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
11.00
Πού:
Κήπος του Νομισματικού Μουσείου
Πανεπιστημίου 12, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη
4. Hatha flow Yoga στο Ζάππειο
Αγαπημένοι φίλοι Νamaste..
Σύμφωνα με τη γιόγκικη παράδοση υπάρχουν πέντε μεγάλα ρεύματα ζωτικής ενέργειας που διατρέχουν το σώμα και οργανώνουν τη φυσιολογική του λειτουργία. Αν αναλογιστείτε τις καθημερινές λειτουργίες σας, θα αντιληφθείτε ότι ακολουθούν ένα προβλέψιμο μοτίβο: βάζετε μέσα σας τροφή, νερό,πληροφορίες, εμπειρίες και μετά τα επεξεργαζόσαστε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Ύστερα, απορροφάτε τα θρεπτικά στοιχεία ή τη γνώση, αποβάλετε ότι δεν χρειάζεστε και σαν αποτέλεσμα αναπτύσσεστε σωματικά και νοητικά. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς λειτουργούν τα vayus μας (τα ρεύματα της ζωτικής μας ενέργειας).
Τα δύο βασικά είναι το prana και apana vayu. Το vayu prana είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη .Κινείται καθοδικά και προς τα μέσα, παρέχοντας τη βασική ενέργεια που μας είναι απαραίτητη για τη ζωή.
Το vayu apana είναι υπεύθυνο για την απέκκριση.Κινείται προς τα κάτω και έξω και, επίσης, βοηθάει να συγκρατηθούν πράγματα μέσα.
Στις Βέδες αναφέρεται: “Οι θνητοί τρώνε τροφή με apana ενώ οι θεοί τρώνε τροφή με prana”.Ενώ η σωστή τροφή υποστηρίζει την apana, οι σωστές επιδράσεις απαιτούνται για να θρέψουν την prana. Καθώς αναπτυσσόμαστε πνευματικά πρέπει να μάθουμε να προσλαμβάνουμε περισσότερη prana ώστε να θρέψουμε τις πνευματικές δυνάμεις που υπάρχουν μέσα μας. Πρέπει να ελέγχουμε την apana για να μην σπαταλάμε ζωτική ενέργεια προς τα κάτω. Η άσκηση της yoga έχει σαν στόχο την άνοδο της apana και την κάθοδο της prana προκειμένου να ενωθούν, γεγονός που συμβαίνει στην περιοχή του ηλιακού πλέγματος. Ενώνοντας αυτά τα δύο βασικά vayus έχουμε σαν αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της ενέργειας μας με ταυτόχρονη αφύπνιση των ανώτερων ικανοτήτων μας.
Aς βρεθούμε στη φύση και πάλι για να βιώσουμε μαζί αυτές τις ενέργειες που υπάρχουν μέσα μας και να τις εναρμονίσουμε με asanas ,pranayama και διαλογισμό.
Η πρακτική είναι αρχαρίου/μεσαίου επιπέδου.Μια ελάχιστη εμπειρία ειναι θεμιτή αλλά οχι υποχρεωτικά απαραίτητη.
Συνάντηση στην 1η είσοδο ζαππείου,επι της βας.αμαλίας απέναντι απο τον αγ.παυλο.
Θα χρειαστείτε στρώμα και άνετα ρούχα. Η πρακτική είναι ελεύθερης συνεισφοράς.
Θα χαρώ να σας δώ και πάλι.
Aum Shanti
Καρτίμπελης Γιάννης
Yoga & Pilates instructor
Πότε:
Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
13.00
Πού:
Ζάππειο, Σύνταγμα
Συνάντηση στην 1η είσοδο Ζαππείου, επί της Βασ.Αμαλίας απέναντι από τον Αγ.παύλο.
Η πρακτική είναι ελεύθερης συνεισφοράς.
5. Athens Gardens Festival 2018 στον Εθνικό Κήπο
Για 6η συνεχόμενη χρονιά, το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται το φιλόμουσο κοινό της πόλης και τους επισκέπτες της στο καθιερωμένο Athens Gardens Festival στον Εθνικό Κήπο.
8, 9 και 10 Ιουνίου ο Εθνικός κήπος μετατρέπεται σε μια ανοιχτή σκηνή με 8 ξεχωριστές συναυλίες για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, για να απολαύσουν δροσερά μουσικά απογεύματα μέχρι τη δύση του ηλίου.
• Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
(2η σκηνή – θέση παραπλεύρως παιδικής χαράς και της οδού Ηρώδου του Αττικού)
18:00 DILEMMA in cinema sounds
(κεντρική σκηνή – θέση Αστέρι, είσοδος Β.Aμαλίας)
19:00 Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
20:00 Ενκαρδία
Πότε:
Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
18.00, 19.00, 20.00
Πού:
Εθνικός Κήπος
Σύνταγμα
Είσοδος ελεύθερη
6. Εγκαίνια του 10ου Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Εν Αθήναις – ΛΕΑ στο ΚΠΙΣΝ
Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις – ΛΕΑ γεννήθηκε το 2008, με σκοπό την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής καθώς και την γνωριμία του ελληνικού κοινού με τη λογοτεχνία και τις τέχνες από τις χώρες αυτές.
Τελετή Εγκαινίων του 10ου Φεστιβάλ- 19:00-19:30
Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ ΛΕΑ διεξάγονται και φέτος στο Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος. Ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ανάδοχος του Φεστιβάλ, θα απευθύνει καλωσόρισμα, ενώ στη συνέχεια, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρέσβης της Βενεζουέλας και Πρύτανης της Οµάδας Πρέσβεων Λατινικής Αµερικής και Καραϊβικής (GRULAC), o Πρέσβης της Ισπανίας, ο Πρέσβης της Βραζιλίας, εκπροσωπώντας και τη Πορτογαλία, καθώς και εκπρόσωποι του Ιδρύµατος Μαρία Τσάκος, του Ινστιτούτου Θερβάντες, του Κέντρου Abanico και της διεύθυνσης του Φεστιβάλ ΛΕΑ και της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
Συζήτηση: Η τέχνη της συγγραφής μυθιστορημάτων- 19:30-21:00
Το μυθιστόρημα είναι ένα απέραντο σύμπαν που φιλοδοξεί (όπως και κάθε δημιουργός του) να περικλείσει μέσα του τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Έχουν περάσει τέσσερις τουλάχιστον αιώνες, αν θεωρήσουμε ότι η εμφάνιση του Δον Κιχότε σήμανε την οριστική καταξίωση αυτού του είδους στη συνείδηση των αναγνωστών, που το μυθιστόρημα, με τις διαρκείς μεταλλάξεις του, βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της λογοτεχνικής επικαιρότητας. Τρεις καταξιωμένοι μυθιστοριογράφοι, ο Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε, ο Χαβιέρ Θέρκας και η Ρέα Γαλανάκη συνομιλούν για την τέχνη (ή μάλλον τις τέχνες) της συγγραφής μυθιστορημάτων στις αρχές του 21ου αιώνα. Τη συζήτηση συντονίζει ο καθηγητής και μεταφραστής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας, της Πρεσβείας της Κολομβίας στην Ιταλία και της Εταιρείας Συγγραφέων και με την υποστήριξη της Acción Cultural Española και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία
Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας, της Πρεσβείας της Κολομβίας στην Ιταλία και της Εταιρείας Συγγραφέων και με την υποστήριξη της Acción Cultural Española και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα
Πότε:
Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
19.00
Πού:
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ EBE
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Είσοδος ελεύθερη
7. “Ω ἦχε!” Συναυλία από το Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Συναυλία του Εθνικού Ωδείου Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Η εκδήλωση ξεκινάει με ένα μικρό αφιέρωμα σε Κύπριους δημιουργούς. Θα ακουστούν έργα των Ανδρέα Αργυρού, Μάνου Λοΐζου, Άλκη Μπαλτά, Μάριου Τόκα & Γιώργου Χατζηπιερή.
Συνεχίζοντας, το κύριο πρόγραμμα έχει θέμα την Ελληνική Μουσική με τίτλο: “ὦ ἦχε!”
Μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη από αντιπροσωπευτικά έργα μεγάλων δημιουργών της Ελληνικής Μουσικής, που ξεκινάνε από την οπερέτα, το έντεχνο και καταλήγουν στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι.
Συμμετέχουν μουσικά σύνολα με σπουδαστές και καθηγητές του ωδείου, τόσο από το κλασικό όσο και από το σύγχρονο τμήμα καθώς και η παιδική, νεανική και η μεικτή χορωδία του Ωδείου.
Επιμέλεια εκδήλωσης: Ανδρέας Αργυρού
Πότε:
Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
21.00
Πού:
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος
Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 3418579
8. 14o Athens Digital Arts Festival: Open Air Screenings στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας
Το Athens Digital Arts Festival 2018 και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), μετά τις δράσεις τους στην Αθήνα (Σύνταγμα, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Πάρκο Ελευθερίας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) συνεχίζουν το πρόγραμμα τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Συγκεκριμένα, για δύο Σάββατα, στις 2 και στις 9 Ιουνίου 2018, το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και ο πεζόδρομος της οδού Μιλτιάδου μεταμορφώνονται σε ένα υπαίθριο θερινό σινεμά. Oι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τις 21:00 ως τις 24:00 με δωρεάν είσοδο.
Κορυφαία έργα Video Art και Animation, τα οποία προβλήθηκαν στο κεντρικό πρόγραμμα του ADAF 2018 | Singularity Now, θα χαρίσουν στους επισκέπτες της Αθήνας μια μοναδική εμπειρία τέχνης τεχνολογίας και επιστήμης.
Πότε:
Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
21.00
Πού:
Πεζόδρομος της οδού Μιλτιάδου
Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη
9. Προβολή «Τα σταφύλια της οργής» στο Χυτήριο
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο και βραβευμένο με Βραβείο Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Τζον Στάινμπεκ, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο Νάναλι Τζόνσον[1]. Η ταινία που πραγματεύεται τον αγώνα για επιβίωση της οικογένειας των Τζόουντ από την Οκλαχόμα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του ’29, προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ και τιμήθηκε με Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Β’ Γυναικείου Ρόλου.
Σκηνοθεσία: John Ford
Σενάριο: Nunnally Johnson, βασισμένο στο μυθιστόρημα The Grapes of Wrath του John Steinbeck
Παίζουν: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Shirley Mills, John Qualen, Eddie Quillan
Πότε:
Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
23.15
Πού:
Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού
Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός
Είσοδος ελεύθερη