• City Stories

    Θυρεοειδής: Ποια διατροφή βοηθά στην καλή λειτουργία του

    • Contributor


    Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, η λειτουργία του επηρεάζει όλον τον οργανισμό μας και οι διαταραχές του ποικίλουν από μια απλή διόγκωση του αδένα έως και σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για την παραγωγή απαραίτητων ορμονών στο σώμα και η μη φυσιολογική παραγωγή τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών είναι γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός ενώ αντίθετα, η μη επαρκής παραγωγή ορμονών είναι υπεύθυνη για τον υποθυρεοειδισμό.

    Εκτός από τον τακτικό έλεγχο που θα πρέπει να κάνετε, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, και την ανάλογη θεραπεία που θα σας συστήσει ο γιατρός σας, μπορείτε να βοηθήσετε την καλή λειτουργία του θυρεοειδή και μέσω από την διατροφή σας.

    Τι θα πρέπει λοιπόν να βάλετε στο πιάτο σας και τι να αποφύγετε;

    Ιωδιούχο αλάτι

    Ο θυρεοειδής λειτουργεί σωστά με ιώδιο οπότε βεβαιωθείτε πως χρησιμοποιείτε πραγματικά ιωδιούχο αλάτι στην μαγειρική σας . Πολλές φορές το αλάτι που αγοράζουμε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν είναι ιωδιούχο οπότε καλό είναι να διαβάζετε πιο προσεκτικά την ετικέτα.

    Ξηροί καρποί

    Επωφεληθείτε από το μαγνήσιο αλλά και το σελήνιο! Αμύγδαλα, κάσιους πασατέμπο κ.α είναι φυσικές πηγές μαγνησίου και σεληνίου που θωρακίζουν φυσικά τον θυρεοειδή σας.

    Ψάρια και θαλασσινά

    Τα θαλασσινά γενικά περιέχουν ιώδιο που, όπως προαναφέραμε, βοηθούν την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδή. Φροντίστε να τα καταναλώνετε όσο πιο φρέσκα γίνεται.

    Φυλλώδη λαχανικά

    Πολλά τα πλεονεκτήματα για την υγεία σας από την κατανάλωση αυτών των βιταμινούχων τροφών. Το σπανάκι, το μαρούλι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι και εξαιρετικές πηγές μαγνησίου, ανάμεσα στα άλλα διατροφικά οφέλη που προσφέρουν.

    Γλουτένη

    Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά όπως το κριθάρι, η βρώμη και το σιτάρι. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει μια διαμάχη για το πόσο βλαβερή ή όχι είναι για την υγεία μας. Οι ειδικοί πάντως τονίζουν πως αν δεν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, (μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου όπου απαγορεύεται η κατανάλωση γλουτένης), το πιο πιθανό είναι να μην επηρεαστεί ο θυρεοειδής σας.

    Αν όμως υπάρχει δυσανεξία στην γλουτένη , θα πρέπει να γνωρίζετε πως αυτή η πρωτεΐνη συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Hashimoto (η οποία μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό) αλλά και της νόσου του Graves (η οποία οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό). Αν όντως πάσχετε από κοιλιοκάκη, η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι για εσάς μονόδρομος ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσει και στη πρόληψη και αποφυγή προβλημάτων με τον θυρεοειδή σας.

    Σόγια

    Κάποιες από τις ουσίες που υπάρχουν στη σόγια και στα προϊόντα της, π.χ στο γάλα σόγιας μπορεί να βοηθήσουν τον θυρεοειδή σας να παράγει ορμόνες αλλά αυτή την εναλλακτική θα πρέπει να τη εξετάσετε αν τελικά δεν προσλαμβάνετε αρκετό ιώδιο από την καθημερινή σας διατροφή. Οι εξετάσεις που θα σας συστήσει ο ενδοκρινολόγος σας μπορούν να σας λύσουν την απορία.

    Πηγή:therapies.gr 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η ING Bank βγάζει στο «σφυρί» το Theofano της ελληνικής Rainbow Shipmanagement

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Αγγελόπουλος: Αλλάζει φορολογικό καθεστώς και μετά το «Alpha Nero» πουλάει το «OKTO»

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ