ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πέρα από την πληθώρα παραστάσεων που παίζονται καθημερινά σε ολόκληρη την Αθήνα, υπάρχουν και κάποιες άλλες που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο διάφορων φεστιβάλ και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε καλοκαίρι και φεστιβάλ πάνε μαζί! Παρακάτω συγκεντρώσαμε τέσσερις θεατρικές παραστάσεις με έργα γνωστά και μη, που εντάσσονται στα φεστιβάλ “Στη Σκιά των Βράχων”, “Αθηνών & Επιδαύρου” και “Κηφισιάς”. Δείτε παρακάτω αναλυτικά:
1. “Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη” του Περικλή Μοσχολιδάκη στο Θέατρο Βράχων
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Στη Σκιά των Βράχων” 2018.
Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, μητέρα του Εθνικού μας Ποιητή Διονύσιου Σολωμού, διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της ζωής της.
Γλυκόπικρα, με χιούμορ και δάκρυ, με γέλιο και κλάμα, έτσι ακριβώς όπως εναλλάσσεται καθημερινά η ζωή μας, ανθρώπινα αλλά και με ένα χάσιμο ποιητικό, με αυτή την ιδιαίτερη ποίηση που χαρακτηρίζει συχνά τους πονεμένους ανθρώπους, μιλά και περιγράφει την περιπέτεια του βίου της.
Η Αγγέλικα, από προσφυγική οικογένεια της Μάνης που ζήτησε καταφύγιο στη Ζάκυνθο, πουλιέται από τους γονείς της στον κόντε Νικόλαο Σαλαμόν, γίνεται παλλακίδα του, ‘μαντενούτα’ του, όπως αποκαλούνταν οι παλλακίδες των αρχόντων στα Επτάνησα, κακοποιείται βάναυσα από τον Κόντε Σαλαμόν που την μετατρέπει σε μια Κούκλα, σκεύος ηδονής και μητέρα των νόθων παιδιών του, του Διονύσιου και του Δημήτριου. Μέσα από μια πολυτάραχη ζωή, φτάνει σε ρήξη με τον λατρεμένο της Διονύσιο για λόγους κληρονομικούς και η ρήξη φτάνει στο Δικαστήριο. Ενώ η περιβόητη Δίκη Σαλαμόν φουντώνει, η Ελλάδα συγκλονίζεται από την Επανάσταση του 1821 και τον Αγώνα ενός ολόκληρου λαού για την Ελευθερία.
Η Αγγέλικα διαπομπεύεται στο Δικαστήριο, η προσωπική της ζωή, διάφανη πια, γίνεται κόλαση και ο Ποιητής πληγωμένος από τη διαμάχη με τη μητέρα του, γράφει τα εξαίσια ποιήματά του και βουλιάζει στη δυστυχία .
Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Περικλής Μοσχολιδάκης
Ερμηνεία: Μάγδα Κατσιπάνου
Σκηνικά/ Κοστούμια: Μάριος Βουτσινάς
Σχεδιασμός Φωτισμού: Άκης Σαμόλης
Βίντεο: Νώντας Σαρλής
Βιολοντσέλλο: Κωνσταντίνος Χίνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Γερωνυμάκης
Φωτογραφίες – Video: Αντώνης Μίκροβας
Αφίσα: Δημήτρης Μητσιάνης
Πότε:
Τρίτη 26 Ιουνίου 2018
21.00
Πού:
Θέατρο Βράχων
Οδός Ταταούλων, Βύρωνας
Είσοδος ελεύθερη.
2. “Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας” του Κωνσταντίνου Δέδε στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας
Στο πλαίσιο του Αφιερώματος “Άνοιγμα στην Πόλη – Αθήνα” – Πρόγραμμα ATLAS.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018.
Ο κωμικός μονόλογος “Οι περιπέτειες μιας λογίας ρέγγας”, με αφορμή ένα μικρό χιουμοριστικό άρθρο του 19ου αιώνα στην καθαρεύουσα, εξελίσσεται και αναπτύσσεται μέχρι τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ιστορίας. Μια ρέγγα, η αιχμαλωσία της, το ταξίδι από τη Νορβηγία και η άφιξή της στο λιμάνι του Πειραιά στα τέλη του 19ου αιώνα, την περίοδο του “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του Χαρίλαου Τρικούπη.
Η παρούσα δράση αποτελεί, εκτός των άλλων, μια “δήλωση” σχετικά με τη γλώσσα μας που όλο και φθίνει. Σκοπός μας είναι να χτίσουμε, με βάση τον εν μέρει άγνωστο πλούτο και την ομορφιά της ελληνικής γλώσσας, ένα ταξίδι – παραμύθι, που θα φωτίσει την ιστορία της πόλης του Πειραιά, ταξιδεύοντας τον θεατή.
Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Δέδες /Ερμηνεία: Βίβιαν Κοντομάρη/Μουσικός (Βιολί): Νεφέλη Μαρκάκη /Δραματουργική επιμέλεια: Χαρά Λιανού
Χορογραφία – Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Γεωργαλά
Βοηθός σκηνοθέτη: Σεβασμία Κοντοσάκου Κοστούμια: KOnDe – Joanna Misseli /Δερμάτινα αξεσουάρ: Aumorfia / Θεανώ Ποταμιάνου /Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δέδες
Φωτογραφίες: Γεωργία Θεοδώρου /Video: Πάνος Στεργίου /Μοντάζ: Ιάκωβος Αβδούλος
Πότε:
Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018
20.00
Πού:
Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
Ακτή Θεμιστοκλέους, Φρεαττύς, Πειραιάς
Είσοδος ελεύθερη.
3. Ομάδα Dεcadēre “Ίσαλος γραμμή: μια ωδή στη φθίση” στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου
Στο πλαίσιο του Αφιερώματος “Άνοιγμα στην Πόλη – Αθήνα” – Πρόγραμμα ATLAS.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018.
Μία ξεχωριστή περφόρμανς στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου από μια ομάδα ηθοποιών, μουσικών και ηλικιωμένων.
Η Άρτεμις Γρύμπλα, με δράση στο θέατρο και τον αυτοσχεδιασμό, και η κινησιολόγος και σκηνοθέτρια κίνησης Άλκηστις Πολυχρόνη σκηνοθετούν μια μελέτη για την ανθρώπινη φθορά, με πρώτη ύλη προσευχές από όλο τον κόσμο και από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις.
Η “Ίσαλος γραμμή” ξεκινά θραυσματικά, με μικρές ατομικές προσευχές και σχεδόν ασύνδετους ήχους, που κορυφώνονται σε μια παρτιτούρα από μουσικές και τραγούδια.
Το ιδιαίτερο πολυφωνικό σχήμα αποτελείται από πέντε ηθοποιούς, έναν μουσικό και τη χορωδία ΚΑΠΗ Νίκαιας – Ρέντη και συνθέτει ένα δρώμενο για τα τετελεσμένα και γι’ αυτά που έπονται.
Μουσική σύνθεση: Gary Salomon
Σκηνοθεσία: Άλκηστις Πολυχρόνη, Άρτεμις Γρύμπλα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Πότε:
Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Ιουνίου 2018
21.00
Πού:
Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου
Προποντίδος 2, Κερατσίνι
Είσοδος ελεύθερη.
4. “Ξενοδοχείο ο Παράδεισος” του Georges Feydeau στο Θέατρο στο Αίθριο Δημαρχείου Κηφισιάς
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κηφισιάς 2018.
Από τη Θεατρική Ομάδα του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού “Δημήτριος Βικέλας” Δήμου Κηφισιάς.
Ένας ακόμα “Φεντώ” θα παρουσιαστεί και φέτος το καλοκαίρι, από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Ν.Π.Δ.Δ. “Δημήτριος Βικέλας” του Δήμου Κηφισιά, σε σκηνοθεσία Κικής Αυγουστάτου. Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα…απιστίες της αστικής τάξης, δοσμένες με χιούμορ. Παράνομα ζευγάρια σε κακόφημο ξενοδοχείο …κι εκεί μέσα, συμβαίνουν ευτράπελα γεγονότα…απρόσμενες συναντήσεις και με…φαντάσματα, σε έναν ξέφρενο ρυθμό που προκαλεί άφθονο γέλιο!
Μετάφραση: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνοθεσία – Κοστούμια: Κική Αυγουστάτου
Σκηνικά: Τόνια Αγγελοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Αυγουστάτος
Παίζουν οι:
Μιχάλης Τσικαλάκης, Κορίνα Μάρκου, Γιώργος Μπακανδρέας, Σπύρος
Σερέτης, Αγγελική Ταραζή, Κατερίνα Καλλιανού, Μαίρη Λουκά,
Δημήτρης Τσολιάκος, Αλέξης Τσατσαρέλης, Γιάννης Καλογεράς,
Τόνια Αγγελοπούλου, Ελένη Παπαγεωργίου, Ρεβέκκα Τζόρβα, Άννα -Ρέα Καραουλάνη.
Πότε:
Καθημερινά, από Παρασκευή 29 Ιουνίου μέχρι Τρίτη 3 Ιουλίου 2018
21.00
Πού:
Θέατρο στο Αίθριο Δημαρχείου Κηφισιας (Δημαρχείο Κηφισιάς)
Διονύσου και Μυρσίνης, Κηφισιά
Είσοδος ελεύθερη.