Διάφορες διαλέξεις, ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο σε διάφορα μέρη της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο. Καταπιάνονται με μια ποικιλία θεμάτων, διοργανώνοντας εκδηλώσεις με μεγάλο ενδιαφέρον. Συγκεντρώσαμε παρακάτω τέσσερις από αυτές με μια πληθώρα θεματικών και σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά.
1. Διάλεξη “Ακαρτερώντας φλάμπουρον της σης βασιλείας: Η Κύπρος στους μηχανισμούς της ευρωπαϊκής πολιτικής (1571-1878)”
Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Κ. Χασιώτη “Ακαρτερώντας φλάμπουρον της σης βασιλείας: Η Κύπρος στους μηχανισμούς της ευρωπαϊκής πολιτικής (1571-1878)”.
Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διαλέξεων με τον γενικό τίτλο “Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους”, συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2 Α Σύνταγμα, τη διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Κ. Χασιώτη με θέμα: Ακαρτερώντας φλάμπουρον της σης βασιλείας: Η Κύπρος στους μηχανισμούς της ευρωπαϊκής πολιτικής (1571-1878).
Συντονίζει ο Νομικός, Ιστορικός Ερευνητής, Πρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια κ. Ανδρέας Κούκος.
Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018
19:00
Πού:
Σπίτι της Κύπρου
Ξενοφώντος 2Α, Κέντρο Αθήνας
Το 2018 ξεκινάει με τις νέες διαλέξεις του κύκλου “Ώσμωση των Πολιτισμών” και θέματα ιδιαίτερα – αφορμή για σκέψη και παραγωγική συζήτηση!
25 / 1 / 2018: “Ο ρυθμός στην τέχνη ως στοιχείο κοινωνικής και πολιτιστικής ώσμωσης”, Γιάννης Αθανασόπουλος, Δρ. Αρχιτέκτων, Μουσικός
Ποιες προϋποθέσεις οδηγούν στην εδραίωση μιας κοινής αισθητικής θεώρησης σε διαφορετικές εποχές και κοινωνίες; Μια διαχρονική προσέγγιση στα χαρακτηριστικά ύφους και το φαινόμενο της δημιουργίας της αισθητικής σύγκλισης στην αρχιτεκτονική, την ζωγραφική και την μουσική.
Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018
19:00
Πού:
Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28, Πλάκα
Πώς μπορεί η ιστορία να φωτίσει το μέλλον;
Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς και από τους πιο μεταφρασμένους Γάλλους φιλοσόφους ανανεώνει το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό στην έναρξη του κύκλου “Σύγχρονη σκέψη”, ο οποίος είναι αφιερωμένος φέτος στο ερώτημα: Πώς μπορεί η ιστορία να φωτίσει το μέλλον;
Με ένα σημαντικό έργο που καλύπτει πληθώρα πεδίων, όπως την οντολογία των μαθηματικών, καθώς και την πολιτική και το θέατρο, ο φιλόσοφος Alain Badiou, ομότιμος καθηγητής στην École normale supérieure, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της γαλλικής διανόησης.
Για τον Alain Badiou, η Ιστορία μπορεί να μας παρέχει τη δυνατότητα για κάποιον έλεγχο του μέλλοντος, μόνο εάν υπάρχουν νόμοι της Ιστορίας, όπως υπάρχουν στη φυσική νόμοι της Φύσης. Πράγματι υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, αλλά μόνο για περιόδους της Ιστορίας, και όχι γενικά για την Ιστορία. Η Ιστορία περιέχει όντως τομές, οι οποίες λόγω της φύσης τους δεν μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο υπολογισμού στο πλαίσιο των νόμων της εκάστοτε περιόδου.
Ο Alain Badiou τις ονομάζει “συμβάντα”, τα οποία είναι, σε σχέση με τους νόμους της ιστορίας, εξαιρέσεις, παρότι οι συνέπειές τους προφανώς ενσωματώνονται σε μια νέα περίοδο, η προέλευση της οποίας είναι ακριβώς η συμβαντική τομή, ως “εκτός νόμου” τομή.
Εισαγωγή:
Δημήτρης Βεργέτης, ψυχαναλυτής, διευθυντής του περιοδικού αληthεια
Ταυτόχρονη μετάφραση
Με την υποστήριξη των εκδόσεων Πατάκης.
Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018
19:00
Πού:
Γαλλικό Ινστιτούτο
Σίνα 31, Κέντρο Αθήνας
4. Διάλεξη του Αlain Badiou “Ποίηση και φιλοσοφία” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πότε:
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
19:00
Πού:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Κέντρο Αθήνας