ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είστε λάτρεις των εικαστικών τεχνών; Αν ναι, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε μία από τις παρακάτω εκθέσεις, οι οποίες ξεκινούν την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018. Οι εκθέσεις είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν είτε έργα ζωγραφικής είτε φωτογραφικά projects.
1. Ομαδική εικαστική έκθεση “Μικρός Εζωγράφιζα Αγίους” – Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη + Ειδική εκδήλωση
Η Ιανός Αίθουσα Τέχνης διοργανώνει ένα μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Η πολυκύμαντη ζωή και το σπουδαίο, εν πολλοίς αυτοβιογραφικό έργο του “αγίου των ελληνικών γραμμάτων” κατά τον Κ. Π. Καβάφη, αποτέλεσε γόνιμο πεδίο έμπνευσης, αναζήτησης και δημιουργίας για τους σημαντικούς εικαστικούς που συμμετέχουν στην έκθεση.
Στο έργο του, με περιγραφές άλλοτε ειδυλιακές κι άλλοτε αγριεμένες σαν τη χειμωνιάτικη θάλασσα, θα ζουν για πάντα οι ρεματιές και οι χαράδρες, “τα ρόδινα ακρογιάλια”, τα λιμανάκια και οι θαλασσοσπηλιές της Σκιάθου. Μαζί, τα δικά του αυτοβιογραφικά βιώματα, εμποτισμένα με το θρησκευτικό στοιχείο, σημαδεμένα από τα βάσανα και τις μικροχαρές της σκιαθίτικης φτωχολογιάς. Οι ήρωές του, ψαράδες και αγρότες, σκυθρωποί εργένηδες και απελπισμένοι πολύτεκνοι, ιερωμένοι και σκοτεινές χήρες, μάγισσες και έρημα ορφανά, συναντούν κάποτε τον αλλόκοτο ανθρώπινο θίασο που στοιχειώνει τους περιπάτους του στις φωτογειτονιές της Αθήνας. “Μόνο ο Παπαδιαμάντης κι ο Σολωμός μας έδωσαν έργα με συνολική σύλληψη ζωής, λυτρωμένα από το τυχαίο και το επεισοδιακό”, συνοψίζει ο Φώτος Πολίτης.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νεκτάριος Αποσπόρης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Γιάννης Δέδες, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Βάσω Καρακωνσταντή, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Βασίλης Λιαούρης, Αγγελική Λόη, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Χαρίτων Μπεκιάρης & Παναγιώτης Μπρέντας.
Παράλληλα, το βράδυ των εγκαινίων ο Ιανοs διοργανώνει μία εκδήλωση αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη όπου λογοτέχνες, εικαστικοί και καλλιτέχνες αφηγούνται τον “δικό” τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και διαβάζουν αγαπημένα αποσπάσματα από το έργο του. Την εκδήλωση συντονίζει ο Νίκος Θρασυβούλου.
Συμμετέχουν αλφαβητικά οι:
Μπέττυ Αρβανίτη, Χρήστος Γιανναράς, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ίρις Κρητικού, Βασιλική Λαμπροπούλου, Ηλίας Λογοθέτης, Στέλιος Μάινας, Νένα Μεντή, Κωνσταντίνος Μπούρας, Θανάσης Σαράντος, Κώστας Σταμάτης, Πατήρ Παντελεήμων Τζορμπατζόγλου, Κώστας Φέρρης, Σωτήρης Χατζάκης.
Ώρα:
20.30
Πού:
IANOS Αίθουσα Τέχνης
Σταδίου 24, Κέντρο Αθήνας
2. Νανά Καραμαγκιώλη – Ατομική έκθεση “Φωτοκυκλικά πορτρέτα”
“Φωτοκυκλικά πορτρέτα” – Φωτογραφίες Νανάς Καραμαγκιώλη: Επετειακή έκθεση φωτογραφίας για τα τριάντα χρόνια του Φωτογραφικού Κύκλου (1988-2018).
Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, με αφορμή την τριακονταετία από την ίδρυση του σωματείου “Φωτογραφικός Κύκλος”, εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας με πορτρέτα μελών του Κύκλου που έχει τραβήξει η Νανά Καραμαγκιώλη στη διάρκεια των τριάντα αυτών χρόνων. Η έκθεση συμπληρώνεται με φωτογραφικές αναμνήσεις από σημαντικές εκδηλώσεις που σημάδεψαν την πορεία αυτή.
Ώρα:
20.30
Πού:
Booze Cooperativa
Κολοκοτρώνη 57, Κέντρο Αθήνας
3. Λένα Καφαντάρη – Ατομική έκθεση ζωγραφικής “Φύσις κοιμωμένη”
Η γκαλερί του Black Duck υποδέχεται το 2018, με μια έκθεση ζωγραφικής που αποτυπώνει την μαγεία των αντικειμένων. Η έκθεση της Λένας Καφαντάρη έχει τίτλο “Φύσις κοιμώμενη” και θα διαρκέσει από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 έως τo Σάββατο 03 Φεβρουαρίου 2018.
“Ως παιδί παρατηρούσα τη μητέρα μου να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη σύνθεση των μπιμπελό επάνω στον μπουφέ. Η αξία που έδινε στη σχέση μεταξύ τους με έκανε να τα φαντάζομαι ζωντανά. Σαν να περίμενε να κοιμηθούν για να αλλάξει τις θέσεις και τη σχέση μεταξύ τους. Έτσι ένιωσα για πρώτη φορά την ανάγκη αυτά τα αντικείμενα να τα ζωγραφίσω και να αποτυπώσω κρυφά τους, στον ύπνο τους, την μαγεία που ίσως κι αυτά αγνοούσαν ότι έχουν. Αυτή τη μαγεία αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας”.
Η Λένα Καφαντάρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Deree College με ειδικότητα στα οικονομικά και εργάστηκε στους χώρους της διαφήμισης και της δισκογραφίας, ενώ παράλληλα ζωγράφιζε.Φοίτησε στο εργαστήριο του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη (μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας “Σημείο”). Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική. Είναι μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου, έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και σε ατομικές.
Ώρα:
19.30
Πού:
Black Duck
Χρήστου Λαδά 9, Κέντρο Αθήνας
4. Ομαδική φωτογραφική έκθεση “Συρία. Ιστορία, άνθρωποι, μνημεία”
“Συρία. Ιστορία, άνθρωποι, μνημεία” των Ντόρας Μηναΐδη και Μαρίας Φακίδη στο Αναγνωστήριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Σουηδίας 61, Κολωνάκι) την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 στις 19:00.
Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες που αρχίζουν από ένα πρώτο ταξίδι στη Συρία το 1986, και με διαδοχικά ταξίδια φτάνει έως το 2008. Xωρίζεται σε δύο μέρη: α) το αρχειακό υλικό με ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες, και επεξηγηματικές λεζάντες, χωρισμένο σε ενότητες κατά θέματα και τοποθετημένο στις προθήκες του Αναγνωστηρίου της Γενναδείου. Το υλικό αυτό αποτελεί και μία ιστορική μαρτυρία για μία χώρα που έχει πλέον σχεδόν καταστραφεί, β) το καθαρά φωτογραφικό μέρος με μεγάλες έγχρωμες φωτογραφίες. Είναι ένα αφιέρωμα στη Συρία, μια υπέροχη χώρα που καταστράφηκε, κυρίως, από τους ίδιους της τους ανθρώπους σ’ έναν εμφύλιο πόλεμο που κράτησε πέντε χρόνια. Ο φανατισμός του Ισλαμικού Κράτους αποτελείωσε την καταστροφή με πρωτοφανή αγριότητα. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την ιστορία της Συρίας αρχίζοντας από τους προϊστορικούς οικισμούς και προχωρώντας στο χρόνο συνεχίζει στους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς, βυζαντινούς χρόνους, φτάνοντας στην αραβική και οθωμανική εποχή. Καταλήγει το 2008 με μία αφίσα και τη φωτογραφία του προέδρου Άσαντ με τη λεζάντα «Πιστεύω στη Συρία».
Η Ντόρα Μηναΐδη σπούδασε φωτογραφία στον ΑΚΤΟ με τον Άλκη Ξανθάκη και αποφοίτησε με BA Degree in Photography του Middlesex University, Λονδίνου και θέμα: Η ταξιδιωτική φωτογραφία στην Ελλάδα στα χρόνια του Όθωνα (1839-1865). Ταξιδεύοντας σε χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχει εστιάσει την οπτική της στην ταξιδιωτική φωτογραφία και σε θέματα που αφορούν στον ελλαδικό χώρο και στον ευρύτερο Ελληνισμό. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μαζί με τη Μαρία Φακίδη έχουν εκδώσει πολλά βιβλία με φωτογραφίες και ιστορικό περιεχόμενο.
Η Μαρία Φακίδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Μεταφραστών του Γαλλικού Ινστιτούτου, και στη Σχολή Ξεναγών. Στην συνέχεια σπούδασε τεχνική και αισθητική της φωτογραφίας στη σχολή ΑΚΤΟ, με τον ιστορικό και καθηγητή φωτογραφίας Άλκη Ξανθάκη. Εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ταξιδιωτική φωτογραφία και την ιστορική μαρτυρία, δημιουργώντας, μαζί με τη φωτογράφο Ντόρα Μηναΐδη, μια σειρά εκδόσεων που προβάλλουν τον ευρύτερο Ελληνισμό και το ελληνικό ιστορικό παρελθόν, όπως το «Συρία, Ελληνικοί Απόηχοι», με κείμενα Michel de Grece, το 1993, από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ. Άλλοι τίτλοι είναι τα λευκώματα «Αρχαία Σημάδια μέσα στο τοπίο τους” (2004, Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ), με κείμενα Μ. Μπελογιάννη, «Παζάρια», (2009 Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ), με κείμενα Νότας Παντελεάκη. Το 2011 παρουσίασαν φωτογραφίες με τίτλο «Οι Άραβες στη Μεσόγειο» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη.
Την έκθεση, θα προλογίσουν οι Μαρία Γεωργοπούλου, Γιώργος Μαγγίνης & Μαρία Φακίδη στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι).
Ώρα:
19.00
Πού:
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Σουηδίας 61, Κέντρο Αθήνας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξι μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8+1 προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια πρωτότυπη και δωρεάν έκθεση αφίσας: «Νεοκλασικισμός και γλυπτική, Μεξικό 19ος αι.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Οι πολίτες ψηφίζουν Τασούλα – Τι παίρνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι
- Iσραήλ: Επέστρεψαν σπίτι τους οι τρεις γυναίκες – Στιγμές χαράς (video)
- Κρήτη: Παρα τρίχα γλύτωσε νεαρή από πτώση 600 μέτρων από τον Ψηλορείτη
- HΠΑ: Το Tiktok επανέφερε την λειτουργία του και ευχαριστεί τον Τραμπ