ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν σημαντικά ελληνικά μνημεία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Telegraph.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή είναι δύο από τα κυρίαρχα καιρικά φαινόμενα, που επηρεάζουν αρνητικά τα μνημεία, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και είναι εκτεθειμένα στις διαθέσεις του καιρού.
Πιο αναλυτικά, αναφέρεται ότι ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σημαντικά στη διάβρωση των μαρμάρων, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες ή οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν οδηγήσει αρχαία τείχη και ναούς σε δομικά προβλήματα.
Η αλλαγή του κλίματος φυσικά έχει κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας, απειλώντας σοβαρά τα περίφημα αρχαία ελληνικά μνημεία, μεταξύ των οποίων και την Ακρόπολη, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
Η Ακρόπολη, όπως είναι γνωστό, αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο και παρ’ όλο που ο λόφος της Ακρόπολης, όπου βρίσκεται ο Παρθενώνας, θεωρείται πιθανόν ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει ήδη το σημείο, με τα μνημεία του, ενώ η αρνητική αυτή επίδραση εξαπλώνεται σταδιακά και σε άλλα μνημεία της περιοχής, αλλά και άλλων τοποθεσιών.
Η Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνει ότι «τα τείχη της αρχαίας πόλης έχουν υποστεί περισσότερη διάβρωση από ό,τι στο παρελθόν».
Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες για τη διαφύλαξη και την προστασία των αρχαίων μνημείων από πάσης φύσεως καταστροφές κρατούν ολόκληρες δεκαετίες. Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχει δεχθεί δυνατό πλήγμα από θανατηφόρες πλημμύρες και πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία.
Φυσικά, παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας, που φιλοξενούν μεγάλης σημασίας μνημεία. Για παράδειγμα, η πυρκαγιά του 2007 στην Πελοπόννησο σχεδόν κατέστρεψε τμήματα της αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, καταλήγει το δημοσίευμα.